Piparkakkutaikina

15. 12. 2015
Hyvä piparkakkutaikina on jouluherkkujen peruspilari. Onnistuneesta taikinasta valmistuvat herkulliset piparkakut, suloisimmat talot ja joulun uutuusherkut.

Perinteiset piparkakut kuuluvat jouluun ja ne helpottavat myös joulun odotusta. Piparkakkutaikinan syöminen on lähes yhtä tärkeä perinne, kuin pipareiden leipominen. Lapsena kävin aina jääkapilla, minne äiti oli leiponut mahtavan kattilallisen taikinaa. Seuraavana päivänä äiti ei muka huomannut, vaikka taikina oli täynnä pieniä sormenjälkiä. Häpeilemättä myönnän syöväni taikinaa edelleen lähes yhtä innokkaasti kuin lapsena. Lusikallinen vielä lämmintä taikinaa kahvikupillisen kaverina kuuluu joulunajan herkkuihin siinä missä valmiit piparkakutkin.

Taikinan lisäksi syön kyllä valmiitakin piparkakkuja mielelläni. Täydellinen piparkakku on paksu ja sisältä vielä hieman pehmeä. Kylmään maitoon tai lämpimään glögiin kastettuna se maistuu entistäkin paremmalta.

Piparkakkutaikinasta valmistuvat myös ihanat piparkakkutalot. Rakastan talojen näpertelyä ja joka vuosi projektit aloitetaan aiemmmin ja aiemmin. Tänä vuonna tein Halloweeniksi oman talon ja muutama vuosi sitten isä sai lahjaksi piparkakkumajakan. Tänä vuonna olen tehnyt myös pieniä taloja, itseasiassa tähän mennessä on kai valmistunut jo noin 30 lintupönttötaloa.

Piparkakkutaikina käy loistavasti myös muihin jouluherkkuihin. Erilaiset juustokakut saavat ihanan jouluisen pohjan piparkakuista ja jos leivot taikinasta suurempia levyjä voit kasata niistä oman joulukakun. Levitä pohjien väliin esimerkiksi luumurahkaa ja anna kakun pehmimttyä muutama tunti jääkaapissa. Helppo herkku syntyy myös kun levyksi kaulitun taikinan päälle levittää sinihomejuustoa, käärii taikinan rullalle, leikkaa kiekoiksi ja paistaa kiekot tavallisen piparin tapaan.

Tämän taikinan ohjeen olen löytänyt joskus Mansikkamäeltä. Hyvin leipoutuva ja muodossaan pysyvä taikina on maustettu omaan makuun sopivaksi.

Perinteinen piparkakkutaikina

annosta / yli 60 min / helppo

Ainesosat

  • 300 g voita
  • 1½ dl siirappia
  • 4 dl sokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl inkivääriä
  • ½ tl kardemummaa
  • 3 kananmunaa
  • 2 tl soodaa
  • 13 dl vehnäjauhoja

Ohjeet

Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Lisää munat ja lopuksi vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kauli taikina ohueksi levyksi. Ota muotilla paloja levystä ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista piparkakkuja 200-asteisessa uunissa noin 6-8 minuuttia.

Perinteisiä piparkakkuja paistettaessa taikinan voi jättää hieman paksummaksi, jolloin piparit säilyvät sisältä hieman pehmeinä. Piparkakkutaloja valmistaessa taikina kannattaa kuitenkin kaulia mahdollisimman ohueksi, jolloin palat pitävät muotonsa paremmin. Ole myös erityisen tarkka soodan määrän kanssa, liikaa sooda saa piparkakut leviämään muodottomaksi. Talon osia paistettaessa taikina kannattaa kaulia suoraan leivinpaperin päällä, jolloin palat eivät veny nosteltaessa. Jos rakennat suuria taloja, kannattaa voin sijasta käyttää margariinia, se tekee taikinasta hieman kovempaa ja kestävämpää.

Kategoriat

Joulu Keksit Muut

Kommentit(0)

Samankaltaisia kirjoituksia