Pitsikakku

Pitsikakku

02. 12. 2023
Herkullinen täytekakku saa päälleen kauniin ja maistuvan mantelipitsin. Täytteen karpalo raikastaa kakun ihanasti.

Pitsikakku

8 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 2 munaa
  • ¾ dl erikoishienoa sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1¾ dl perunajauhoa
  • 2 tl piparkakkumaustetta

Täyte

  • 200 g karpaloita
  • ¾ dl sokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • +3 rkl maitoa kostutukseen

Pitsi

  • 50 g voita
  • ½ dl mantelirouhetta
  • 1 rkl maitoa
  • 1 rkl siirappia
  • ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
  • ½ dl sokeria
  • ½ tl leivinjauhetta

Koristelu

  • 3 dl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • koristerakeita
  • karpaloita tai puolukoita

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 175 :seen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 15 cm) pohjan ja reunan väliin. Leikkaa ylimääräiset pois. Leikkaa leivinpaperista noin 10 cm korkea suikale ja vuoraa sillä vuoan reuna.

Vatkaa munat ja sokerit sähkövatkaimella erittäin kuohkeaksi, vaaleaksi ja paksuksi vaahdoksi (vähintään 5 min). Sekoita piparkakkumauste ja perunajauho yhteen. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon kolmessa osassa. Kääntele kevyesti, mutta älä vatkaa, jotta vaahtoon sitoutunut ilma ei karkaa ja taikina muutu löysäksi. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kokeile pohjan kypsyys tikulla, kun pohjaan painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa, ota pohja uunista ja tipauta se pöydälle noin 10 cm:n korkeudelta. Tämä estää pohjan lässähtämisen paiston jälkeen.

Täyte

Mittaa karpalot ja sokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes karpaloista irtoaa nestettä. Nosta lämpötilaa ja keitä muutama minuutti. Jäähdytä. Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla.

Leikkaa pohja kolmeen osaan. Aseta ensimmäinen pohja tarjoilualustalle irtopohjavuoan reunuksen sisään. Levitä päälle puolet karpalotäytteestä ja puolet kermasta. Nosta päälle toinen pohja ja toista sama uudelleen. Nosta viimeinen pohja kanneksi ja kostuta se kevyesti vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Nosta kakku jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.

Pitsi

Kuumenna uuni 200 :seen. Sulata voi ja sekoita pitsin ainekset yhteen. Kaada pitsi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille noin 15 cm:n kokoiseksi ympyräksi. Paista noin 10 minuuttia tai kunnes pitsi on saanut upean paistovärin. Leikkaa pitsistä heti kuumana kakun kokoinen kansi käyttäen apuna kakkuvuokaa. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja kuorruta kakun pinta ohuelti kermavaahdolla. Nosta pitsi kakun päälle. Viimeistele kermavaahtopursotuksin ja koristein.

Resepti ja kuvani julkaistu aiemmin Leivotaan 7/2022 -lehdessä.

Pitsikakku
pitsikakku

Kategoriat

Joulu Täytekakut

Kommentit(2)

  

Samankaltaisia kirjoituksia