Piparkakkutalo

Piparkakkutalo

18. 12. 2017
Tuottaako piparkakkutalon valmistaminen päänvaivaa. Muutamalla vinkillä vältyt vinoilta osilta ja saat talon liimattua kauniisti. Ja koristelussa vain mielikuvitus on rajana.

Piparkakkutalo on ihana koriste tai mahtava joulutuliainen. Itse tehty piparkakkutalo on varmasti arvostettu lahja, sillä kaikki tietävät, miten hermoja raastavaa puuhaa talon kasaaminen saattaa olla. Muutamalla yksinkertaisella vinkillä talon valmistaminen kuitenkin helpottuu huomattavasti.

Kun talo on kasattu alkaa se paras osuus, eli koristelu. Omasta mielestäni koristelussa enemmän on parempi ja olenkin jo vuosia haalinut koko syksyn koristeita taloja varten. Parhaita koristeaittoja ovat tähän mennessä olleet vähän erikoisemmat karkkikaupat ja Tiger, josta löytyy mm. hauskoja karkkitankoja, joita käytän talojen kulmiin. Pieniä yksityiskohtia, kuten ovia, on hauska muotoilla sokerimassasta. 

Piparkakkutalon osien leikkaaminen ja paistaminen

 1. Tulosta piparkakkutalon kaavat paperille ja leikkaa ne irti.
 2. Kauli taikina leivinpaperin päällä. Ripottele pinnalle hieman jauhoja, jottei taikina tartu kaullimeen kiinni. Taikina kannattaa kaulia ohueksi, jolloin se pitää muotonsa uunissa paremmin.
 3. Nosta kaulittu taikinalevy leivinpaperin kanssa uunipellille. Leikkaa piparkakkutalon osat muottia apuna käyttäen. Muista leikata myös alusta piparkakkutaloa varten. Jätä osien väliin tarpeeksi tilaa pientä kohoamista varten.
 4. Poista ylimääräinen piparkakkutaikina talon osien välistä. Älä siirrä talon osia, jotteivat ne menetä muotoaan.
 5. Paista osat 200 °C:ssa uunissa kypsiksi (noin 6–8 minuuttia). Anna osien jäähtyä tasaisella alustalla.

Talon kasaaminen

Jos haluat kuorruttaa talon kauttaaltaan pikeerillä tai tehdä talon seiniin erittäin yksityiskohtaisia koristeluita, ne on helpointa tehdä ennen talon kasaamista. Koristele talo pikeerillä ja anna kuivua seuraavaan päivään.

Talon kasaamiseen voit käyttää kaupasta valmiina saatavaa elintarvikeliimaa (Dr.Oetker), paksua pikeeriä (katso ohje alta) tai sulatettua sokeria. Sokerin hyvänä puolena on erittäin nopea jähmettyminen, joten sillä onnistuu usein suurempien ja yksityiskohtaistenkin talojen kasaaminen. Haittana sokerissa on rumat (joskin pienet) valumat ja kuumuus. Elintarvikeliima ja pikeeri sen sijaan vaativat pienen jähmettymisajan, jonka jälkeen talo on tukeva.

Ennen talojen kasaamista alustaan ja toisiinsa kiinnittyvät reunat kannattaa siistiä varovasti sahalaitaisella veitsellä, etenkin jos ne ovat kohonneet paiston aikana. Veistä ei kannata painaa kovaa, vaan sahata vähitellen, jolloin palat eivät pääse hajoilemaan.

Jos kasaat talon elintarvikeliimalla tai pikeerillä: Levitä liimaa ensimmäisen seinän pohjaan ja paina pohja kiinni alustaan. Levitä seuraavaksi liimaa seuraavan osan pohjaan ja talojen liittymäkohtaan. Jatka näin kunne kaikki seinät on kasattu. Levitä seinien harjalle ja katon keskikohtaan vielä liimaa ja aseta katto varovasti paikallee. Anna kuivua mieluiten muutama tunti ennen koristelua.

Jos kasaat talon sokerilla: Sulata sokeri pannulla kullan ruskeaksi. Kasta ensimmäisen palan alaosa sulaan sokeriin ja paina kiinni alustaan. Kasta seuraavasta osasta reuna ja alaosa sokeriin ja paina kiinni alustaaan ja viereiseen palaan. Jatka näin, kunnes kaikki seinät ovat paikallaan. Kasta kattopalojen harja vielä sokerisulaan ja liimaa katto kasaan talon päällä. Vain keskustasta liimattu katto on helppo nostaa sivuun vaikka led-tuikun laittamista varten. 

Video-ohjeen talon kasaamiseen löydät Iltalehden Pippurista.

Koristele talo halaumallasi tavalla. Ihania karkkeja koristeluun löydät monista sisustus- ja lahjatavarakaupoista.

Pikeeri eli royal icing

 • 2 kananmunan valkuaista
 • muutama pisara sitruunamehua
 • noin 6–7 dl tomusokeria

Mittaa valkuaiset ja sitruunamehu puhtaaseen kulhoon. Lisää tomusokeria vähitellen vatkaten, kunnes saat paksun, tahnamaisen seoksen. Siirrä pikeeri pursotuspussiin. Pikeeri säilyy useita päiviä jääkaapissa, ilmatiiviissä rasiassa tai suljetussa pursotinpussissa.

 • Koristelutarkoituksesta riippuen voit ohentaa pikeeriä sitruunamehulla tai vedelle. Talojen kasaukseen tarkoitetun pikeerin tulee olla niin paksua, että se muodostaa vatkatessa tanakoita huippuja. Paksulla pikeerillä myös koristeiden kiinnittäminen onnistuu hyvin.
 • Koristelupikeeri, jolla pursotetaan kuvioita saa olla ihan hieman tätä ohuempaa.
 • Valuvalla pikeerillä pystytään täyttämään isompiakin pintoja. Haluttu alue kannattaa ensin ympäröidä koristelupikeerillä, jotta valuva pikeeri ei nimensä mukaisesti valu kokonaan pois. 

Yhteistyössä:

Kategoriat

Joulu Yhteistyö Yleinen

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia