Aleksanterinleivokset

12. 02. 2020
Perinteinen Aleksanterinleivos on ehdoton suosikkini klassikkoleivoksista. Pienin sydämin koristeltuna se on täydellinen ystävänpäiväleivonnainen.

Ystävänpäivä on ihan oven takana, joten on aika pukea leivonnaiset vaaleanpunaiseen ja ripotella sydänkoristeita ympäriä taloa. No ehkä ei ihan joka puolelle, mutta pieni söpöstely on kuitenkin paikallaan ja vaikka meillä ei suuremmin ystävänpäivää juhlitakaan, herkut on kuitenkin oltava teeman mukaiset.

Pohdin kovasti mitä haluaisin ystävänpäivänä tarjota ja mieleeni nousi yhtäkkiä herkullinen ajatus Aleksanterinleivoksista. Aleksanterinleivos on klassikko, jota aivan liian harvoin tulee tehtyä. Usein tulee testailtua uutta ja klassikot jäävät leipomatta, mutta tällä kertaa ajatuksen (ja makeanhimon) herättyä oli aivan pakko päästä leipomaan. Murea pohjataikina, vadelmahillotäyte (minulle se ainoa oikea Aleksanterinleivoksen täyte) ja sokerikuorrute luovat ihanan ja elegantin pikkuleivoksen, jota kelpaa nauttia kahvin tai teen kanssa. Perinteisestihän Aleksanterinleivokset kuorrutetaan pomadalla, mutta voit aivan hyvin tehdä kuorrutuksen myös tomusokerista, kuten tässä ohjeessani. Pomadan valmistus vaatii hieman enemmän kärsivällisyyttä ja sen käyttö ja oikean paksuuden löytäminen saattaa vaatia muutaman harjoituskerran.

Yleensä Aleksanterinleivos on hempeän vaaleanpunainen, mutta ystävänpäivän kunniaksi ja Sagan sydänleivinpaperin innoittamana, päätin kuvioida leivoksen pienillä sydämillä. Sydämet syntyvät helposti tiputtamalla kosteaan kuorrutteeseen tummemmalla värjättyjä pisaroita, jotka vedetään cocktailtikulla sydämen muotoon. Samalla tavalla voit tehdä leivoksiin hienon marmoripinnan. Muista vain olla nopea, ettei kuorrute kuivu ennen kuviointia.

Ja vielä sananen tuosta yhteistyön aiheena olevasta leivinpaperista. Meillä tämä kuvioitu leivinpaperi on käytössä ihan arjessakin, mutta söpöt sydänkuviot on kuin tehty ystävänpäivään. Pieni pilkahdus söpöyttä ilostuttaa ainakin minua leivonnan ohessa ja tähän paperiin tuli joulun aikaan pakattua myös ruokalahjoja. Tarjoilussa ja ruoan säilytyksessä tämä on myös mainio. Paperi on laadultaan loistavaa (leivinpapereissa on paljonkin eroja) ja vastaa aivan tavallista Sagan leivinpaperia, joten se soveltuu hyvin ruoanlaittoon ja leivontaan. Kuviot on painettu elintarvikeväreillä, joten mitään myrkkyjä paperista ei irtoa. Leivottaessa paperi käytetään kuvapuolialaspäin, jotta värjääntymiltä vältytään. Käytön jälkeen paperin voi hävittää biojätteessä, sillä se täysin biohajoavaa.

Aleksanterinleivokset

16 annosta / 30 - 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 250 g voita
  • 1½ dl sokeria
  • 1 muna
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 5 dl vehnäjauhoja

Täyte

  • 1½ dl vadelma- tai omenahilloa

Kuorrute

  • 2½ dl tomusokeria
  • 2–3 rkl vettä
  • 1 tl sitruunamehua
  • punaista elintarvikeväriä

Ohjeet

Pohja

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vaniljatahna ja vatkaa tasaiseksi. Lisää jauhot kevyesti sekoittaen, älä kuitenkaan vaivaa ettei taikinaan muodostu sitkoa. Kääri taikina leivinpaperiin ja anna asettua jääkaapissa 30 minuuttia.

Kuumenna uuni 200 ℃:seen. Kauli taikina leivinpaperin päällä ohueksi, noin 3,5 mm paksuksi levyksi. Pistele levy haarukalla ja paista noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttöä.

Täyte

Leikkaa levy puoliksi, mutta älä siirrä levyä pois leivinpaperin päältä. Levitä toiselle puolelle vadelma- tai omenahilloa. Kallista toinen puoli leivinpaperin avulla toisen puolen päälle kanneksi.

Kuorrute

Mittaa tomusokeri kulhoon. Lisää sitruunamehu ja vettä pienissä annoksissa, kunnes saat paksun, mutta valuvan kuorrutteen. Värjää kuorrute vaaleanpunaiseksi.  Jos haluat kuvioidun kuorrutteen, ota pieni määrä kuorrutetta sivuun, värjää se tummemman punaiseksi ja laita pursotinpussiin.

Levitä vaaleanpunainen kuorrute leivoslevylle. Pursota halutessasi heti tummemmasta kuorrutteesta pisaroita vaalean kuorrutteen päälle. Tämä täytyy tehdä vauhdilla, sillä kuorrute jähmettyy nopeasti. Vedä hammastikulla viiva jokaisen pisaran läpi, jotta saat aikaan pieniä sydämiä. Anna kuorrutteen asettua noin 30 minuuttia ennen leikkaamista. Puhdista veitsi jokaisen leikkauksen välissä, jotta saat mahdollisimman siistejä paloja.

Kaupallinen yhteistyö

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia