Sitruunaruudut vadelmakermalla

Sitruunaruudut vadelmakermalla

06. 05. 2021
Herkullisen mehevät sitruunaruudut ovat kirpeän makeita. Raikas vadelmavaahto kruunaa ruudut upeiksi leivoksiksi.

Kyselin alkuviikosta instagramin puolella millaista reseptiä seuraajat toivoisivat äitienpäiväksi. Toiveita tulikin raikkaasta tuhtiin ja suolaisesta makeaan. Päätin nyt alkuun lähteä liikkeelle sillä raikkaalla ja yritän vielä ehtiä tehdä myös sen suklaisen ja kinuskisen leivonnaisen huomiseksi.

Sitruuna on pyörinyt jo pitkään mielessä ja siitä oli nyt pakko päästä tekemään jotain. Instagramissa on vilissyt viime aikoina paljon sitruunamutakakkua, mikä nosti mieleeni tämän vuosia sitten ensimmäiseen kirjaani tekemäni sitruuna-unikonsiemen brownien. Brownie ei ole kovin kuvaava nimi, sillä leivonnainen ei sisällä lainkaan suklaata, joten muutin nimen nyt sitruunaruuduiksi. Mehevyytensä ruudut saavat suklaan sijaan kondensoidusta maidosta. Resepti on alunperin wicked sweet kitchen blogista, jota ei valitettavasti enää päivitetä. Tuunasin reseptiä hieman, unikonsiemenet antavat aivan ihanaa rakennetta tuohon tahmean tiiviiseen pohjaan.

Tällä kertaa halusin nostaa reseptin uudelle tasolle tarjoilemalla sitruunaruudut herkullisen vadelmavaahdon kanssa. Halusin kuohkeaa, paksua ja raikasta vaahtoa, jossa vadelma maistuisi reilusti. Lisäsin vaahtoon sekä pakastekuivattua- että tuoretta vadelmaa ja se toimikin loistavasti. Pakastekuivattu vadelma imee vaahdosta kosteutta ja pitää sen napakkana ja tuore vadelma antaa ihanaa raikkautta. Vaahto kannattaa kuitenkin tehdä vasta ennen tarjoilua, sillä siitä saattaa pitkässä säilytyksessä erottua hieman nestettä. Meillä tätä syötiin kyllä vielä seuraavanakin päivänä, kaadoin vain ylimääräisen nesteen pois. Ja pakastekuivattua vadelmaa löytyy muuten usein sekä kuivahedelemien luota, että leivontahyllystä. Myös luontaistuotekaupoissa on usein marjajauheita, jotka toimivat myös. Itse käytin leivontahyllystä löytyvää, Dr.Oetkerin vadelmarouhetta, jonka jauhoin blenderillä hienoksi jauheesksi. Toimi loistavasti.

sitruunaruudut vadelmakermalla
sitruunaruudut vadelmavaahdolla

Sitruunaruudut vadelmakermalla

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 3½ dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1½ rkl unikonsiemeniä
  • 150 g voita
  • 3 munaa
  • 1 prk (397g) kondensoitua maitoa
  • 2 sitruunan kuori
  • 1 sitruunan mehu

Vadelmavaahto

  • 175 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa (tai 2 tl vaniljasokeria)
  • 15 g pakastekuivattua vadelmaa (esim. Dr.Oetker)
  • 100 g tuoreita vadelmia
  • 2 dl kuohukermaa

 

 

Ohjeet

Pohja

Sekoita vehnäjauhot, sokeri, suola ja unikonsiemenet kulhossa. Sulata voi ja lisää jauhoseokseen kaikkien muiden pohjan ainesten kanssa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja kaada leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (20x30 cm). Paista 175 asteessa noin 25-30 minuuttia, kunnes pohjan reunat alkavat saada hieman väriä. Jäähdytä pohja hyvin.

Vadelmavaahto

Valmista vadelmavaahto juuri ennen tarjoilua. Sekoita tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljatahna yhteen. Jos käytät pakastekuivattua vadelmarouhetta, jauho se hienoksi esim. blenderillä tai käytä valmista jauhetta.  Sekoita jauhe tuorejuustoon. Murskaa vadelmat kevyesti haarukalla ja sekoita tuorejuuston joukkoon. Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi ja kääntele kahdessa erässä tuorejuustoseokseen.

Leikkaa ruudut paloiksi ja tarjoile vadelmavaahdon kanssa.

sitruunamutakakku
sitruunaruudut vadelmavaahdolla

Kommentit(2)

  
  • Jaanaaja sanoo:

    Moikka! Aina yhtä herkullisen näköisiä nämä sinun leipomukset. Miten muuten tuo kerma: onnistuuko käyttää kakun päällä kuorrutteena ja myös pursottaa? Aattelin, jos jättäisi tuoreet vadelmat pois niin voisi ehkä kuorruttaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

    • Moi ja kiitos <3 Periaatteessa kerma toimii kakun päällekin, jos kakku tarjoillaan aika pian kuorrutuksen jälkeen, pidemmässä säilytyksessä kuorrutuksesta saattaa alkaa vadelmien takia erottumaan nestettä ja sen rakenne kärsii. Koostumus on pursotukselle ihan sopiva, mutta vadelman kivet saattavat tukkia suuttimen. Vadelmakerma saattaa myös juoksettua hieman helpommin, kuin tavallinen kerma, joten sitä kannattaa käsitellä mahdollisimman vähän.

Samankaltaisia kirjoituksia