Vadelmakakku

18. 08. 2019
Suloisen raidallinen kakku kätkee sisäänsä raikkaan sitruunaisen pohjan ja herkullisen vadelmatäytteen.

Sunnuntaiaamu ja hidas herätys, ihanaa! Koulujen alkamisen jälkeen nämä rauhalliset aamut tuntuvat taas silkalta luksukselta. Aamupalankin voi laittaa pitkän kaavan mukaan ja nautiskella rauhassa. Lähes poikkeuksetta viikolla syödään kiireessä jonkinlainen myslikulho (hyviä tosin nekin), mutta viikonloppuna pöytään voi kattaa tuoreita sämpylöitä, hedelmiä, vihanneksia, kylmäsavulohta, munia ja pekonia. Ja tietenkin jälkiruokaa. Arvatenkin meillä jälkiruoka kuuluu erottamattomana osana viikonloppuaamiaiseen.

Tein perjantaina vadelmamoussella täytettyjä donitseja, joista viimeiset syötiin lauantaiaamupalan jälkiruokana. Donitsit jäivät täysin kuvaamatta, mutta ne palauttivat mieleeni tämän aivan ihanan vadelmakakun, jonka tein jo keväällä DrOetkerille Leivotaan -lehden mainosta varten. Kakussa on ihanan raikas, sitruunainen pohja, joka saa lisämakua pakastekuivatusta vadelmarouheesta. Tämä on ehdottomasti yksi suosikkituotteistani ja se antaa ihanaa lisämakua myös arkiaamujen myslikulhoihin. Täytteenä on raikas sitruunarahka ja kotimaisia vadelmia. Voit käyttää myös pakastevadelmia, kunhan huolehdit niiden kotimaisuudesta, jolloin säästytään listeriavaaralta.

Kakun koristelussa halusin vähän leikitellä ja tehdä kakkuun helpon raitakuorrutuksen. Varmasti monet teistä onkin nähnyt esim. Instagramissa upeita raitakakkuja, jotka selvästi ovat tämän hetken trendi. Tämä kakku mukailee samaa tyyliä, mutta on tehty hieman yksinkertaisemmalla tyylillä, joka on mahdollista toteuttaa myös perinteisellä kermavaahtokuorrutuksella. Ohuet ja terävät raidat tehdään voikreemiin erityisellä kammalla, kakku jäähdytetään ja kamman jättämät urat täytetään erivärisellä kreemillä. Yksinkertaisempi versio on pursottaa raidat vuorotellen suoraan kakun pintaan ja tasoittaa kevyesti paletilla. Tällöin lopputulos ei ole aivan yhtä graafinen, mutta tällainen pehmeä muoto miellyttää ainakin omaa silmääni paljon. Koristelun tekeminen on yllättävän helppoa, joten kannattaa rohkeasti kokeilla.

Vadelmakakku

12 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 200 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl Dr. Oetker sitruuna-aromia
  • 4 kpl kananmunia
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 pss Dr. Oetker pakastekuivattua vadelmaa

Täyte

  • 3 kpl Dr. Oetker liivatelehteä
  • 250 g maitorahkaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 sitruuna
  • 2 dl vispikermaa
  • 200 g kotimaisia vadelmia

Kuorrute ja koristelu

  • 4 dl vispikermaa
  • 1 ps Dr. Oetker cream fixiä
  • 2 rkl tomusokeria
  • Dr. Oetker punaista geeliväriä
  • Dr. Oetker pakastekuivattua vadelmaa
  • marenkeja

Ohjeet

Pohja

Pingota leivinpaperi kahteen irtopohjavuokaan (halk. 15 cm). Vuoraa myös reunat leivinpaperilla. Esilämmitä uuni 175 asteiseksi (kiertoilma 160 astetta).

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sitruuna-aromi. Vatkaa joukkoon kananmunat yksitellen. Jos seos uhkaa juoksettua, lisää jokaisen munan kanssa 1 rkl vehnäjauhoja. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja kääntele voivaahtoon yhdessä vadelmarouheen kanssa. Jaa taikina vuokiin ja paista noin 30–40 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna pohjien jäähtyä vuoassaan ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään täysin.

Täyte

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita rahka ja sokeri yhteen. Raasta joukkoon huolellisesti pestyn sitruunan kuori. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna puolen sitruunan mehu ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen rahkaseokseen. Kääntele joukkoon kermavaahto.  

Leikkaa kakkupohjat kahteen osaan. Aseta ensimmäinen pohja tarjoiluvadille irtopohjavuoan reunuksen sisään. Levitä päälle kolmasosa täytteestä ja kourallinen vadelmia. Toista sama vielä kaksi kertaa ja nosta viimeinen pohja kakun kanneksii. Anna kakun hyytyä kylmässä muutama tunti, mieluiten yön yli.

Kuorrutus ja koristelu

Vatkaa kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää cream fix ja tomusokeri ja vatkaa kuohkeaksi. Värjää puolet kermasta vaaleanpunaiseksi. Siirrä kermat pursotinpusseihin ja pursota vuorotellen renkaiksi kakun ympärille. Tasoita pinta esim. palettiveitsellä. Pursota kermasta kakun päälle ruusukkeita. Viimeistele kakku vadelmarouheella ja marengeilla.

Yhteistyössä

Kategoriat

Täytekakut Yhteistyö

Kommentit(0)

Samankaltaisia kirjoituksia