Biscoff-mutakakku

Biscoff-mutakakku

21. 10. 2021
Valuvaa mutakakkua keksitahnan makuisena. Överiherkun kruunaa kekseistä tehty vaahto tai perinteisemmin vaniljajäätelö.

Jääkaapissa on pitkään kummitellut purkki Biscoffia. Ostin sen halutessani testata sen koostumusta omia DIY-keksitahnareseptejä varten. Olen aiemmin tehnyt keksitahnaa itse murskatuista kekseistä ja kondensoidusta maidosta ja se on ollut maultaan aivan ihanaa, mutta hetken jääkaapissa oltuaan koostumus on muuttunut todella kovaksi. Nyt tutkiskelin tuota Biscoff-purkin kylkeä ja katselin, että keksiä on purkissa 58%, loput purkista ovat pääosin öljyä ja sokeria. Jatkan siis testailuja vähän erilaisella menetelmällä, josko pääsisin vaikka lähemmäksi tuota Biscoff-tahnan koostumusta. Valmiin tahnan maku ei ole ihan suosikkini ja Biscoff-keksit sisältävät palmuöljyä, jota pyrin välttämään. Näistäkin syistä DIY-tahna olisi paikallaan.

Purkki ei siis jääkaapista pienen maistamisen jälkeen vaan hävinnyt mihinkään, joten päätin leipoa siitä jotain. Melkein heti mieleeni tuli tuo taikinamainen koostumus ja ihanasti valuva sisus. Ja mikäs voisikaan olla parempaa tällaiseen koostumukseen kuin mutakakku. Yleensä mutakakut valmistetaan suklaaseen, mutta tällä kertaa jätin suklaan pois ja käytin tuota keksilevitettä. Lopputulos oli juuri sellainen kuin kuvittelin. Emme malttaneet alkuun odottaa ja söimme ensimmäiset palat vielä lämpimänä. Maistuvaa kakku oli niinkin, mutta seuraavana päivänä se vasta hyvää olikin. Täydellisesti asettunut, mutta silti vielä "mutainen" keskusta ja ihanan rapeat reunat.

Kakun pariksi halusin keksivaahdon, jota raikastin hieman creme fraichella. Creme fraichen happamuus sopii loistavasti tuohon kakun täyteläisyyteen ja keksimurut antavat kivaa lisä rakennetta. Ainoa mikä jäi harmittamaan, oli etten ehtinyt ottaa pala kuvaa kakusta seuraavana päivänä. Tuo sisus olisi ehdottomasti ollut kuvaamisen arvoinen. Täydellisen lopputuloksen saavuttamiseksi paistoaika on jotain 15-20 minuutin väliltä. Älä paista kakkua liian pitkään tai se kuivuu ja menettää herkullisen koostumuksensa.

Tutustu

Biscoff-mutakakku

15 annosta / 30 - 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 300 g Biscoff-keksitahnaa
  • 3 munaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Kuorrute

  • 2 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 pkt (noin 175 g) täytekeksejä (esim. Ballerina vaniljakaakao tai lotus biscoff)
  • 200 g creme fraiche

Ohjeet

Pohja

Vuoraa irtopohjavuoka (halk. 20 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 200 ℃:seen.

Lämmitä Biscoff-tahna juoksevaksi. Vatkaa munat ja sokerit vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Kääntele Biscoff vaahtoon. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja kääntele varovasti taikinaan. Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan ja paista noin 17 minuuttia. Ota kakku uunista, kun reunat ovat asettuneet, mutta keskusta on vielä hyllyvä. Kakun voi syödä lämpimänä vaniljajäätelön kanssa, mutta mielestäni se on ehdottomasti parasta kunnolla jäähdytettynä (voit tehdä kakun valmiiksi jo edellisenä päivänä ja keksivaahdon kanssa tarjoiltuna.

Kuorrute

Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi vaniljasokerin kanssa. Murskaa puolet kekseistä ja sekoita kermavaahtoon creme fraichen kanssa. Levitä vaahto mutakakun päälle. Murskaa loput kekseistä karkeaksi murskaksi ja ripottele kakun päälle.

Biscoff-mutakakku
Biscoff-mutakakku

Kommentit(2)

  
  • Tita sanoo:

    No nyt on herkullisen näköistä! Alkoi kyllä herkkuhammasta kolottaa . Harmi kun kello on niin paljon, ei viitsi enää alkaa leipomaan, kun pitäisi kaupan kautta tehdä kierros ensin 😀

    • Kiitos Tita! Yöleivontahan on aivan parasta, mutta kauppaan lähtö taitaa olla se kynnys 😀 Ehkä viikonlopuksi sitten.

Samankaltaisia kirjoituksia