Suklaiset jättimarengit

Suklaiset jättimarengit

06. 10. 2020
Herkulliset jättimarengit toimivat pavlovan pohjana tai ihan sellaisenaan kahvin kanssa. Hyvälaatuinen suklaa antaa marengeille lisämakua.

Jättimäiset marengit ovat asia, mitä ihailen aina konditorioiden ja leipomoiden ikkunoissa. Kirkkaan valkoisessa, pilvimäisessä marengissa on vaan jotain lumoavaa ja lapsellisen herkullista. Ehkä se tuo mieleeni Peppi Pitkätossun Peppi käy kaupoissa jakson, jossa karkkikaupan ikkunassa näkyy jos jonkinlaista lapsuuden unelmaherkkua. En edes tiedä onko tuossa ikkunassa jättimarenkeja, mutta jotenkin ne herättävät juuri sellaisen vanhan ajan karkki- tai leipomofiiliksen.

Marenkeja näkee usein perusvalkoisena tai puna- tai ruskearaidallisena. Ruskeat suklaamarengit ovat ehdottomasti suosikkejani, sillä hyvälaatuinen, tumma suklaa tasapainottaa ihanasti marengin makeutta. Makean ja rapean marengin yhdistelmä tumman ja jopa hieman kitkerän suklaan kanssa on aivan mahtava. Suosittelen siis ehdottomasti testaamaan näitä herkullisia suklaamarenkeja. Jos kuitenkin haluat jotain muuta makua, voit jättää suklaan pois ja käännellä marenkivaahtoon esimerkiksi 1 tl piparminttuaromia tai vaikka lakritsijauhetta.

Suklaamarengit ovat ehkä marengeista se haastavin, sillä suklaan rasva ei pidä marenkivaahdosta. Joskus tuloksena voikin olla ensin kauniilta näyttävät marengit, jotka kuitenkin paiston edetessä lössähtävät ja halkeilevat littanoiksi kasoiksi (olen testannut). Tämän pystyy kuitenkin kiertämään pitämällä suklaan määrän marengeissa kohtuullisena ja olemalla sekoittamatta massaa liikaa; suklaan on jäätävät marenkiin raidoiksi!

Marenkien parhaita puolia on niiden hyvä säilyvyys, ne voi siis tehdä jo hyvissä ajoin ennen herkkuhetkeä, kunhan ne säilyttää kosteudelta suojattuna. Halutessaan marenkien päälle voi myös kasata kermatäytettä ja marjoja, jolloin niistä saa aivan täydellisen juhlavia pikkujälkiruokapavlovia. Muista kuitenkin, että täyttäminen tulee tehdä juuri ennen tarjoilua. Yleinen sääntö on, että vieraat odottavat pavlovaa eikä toisinpäin.

suklaamarengit
suklaamarengit

Suklaiset jättimarengit

6 annosta / yli 60 min / helppo GM

Ainesosat

 • 3 kananmunan valkuaista
 • 1¾ dl erikoishienoa sokeria
 • ½ tl vaniljatahnaa tai aromia
 • ¼ tl etikkaa
 • 75 g tummaa suklaata

 

Ohjeet

Kuumenna uuni 125 ℃:seen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (vaahto tulee pysyä ylösalaisin käännetyssä kulhossa muutaman sekunnin). Lisää sokeria lusikallinen kerrallaan vatkaten hyvin ennen seuraavan lusikallisen lisäämistä. Vatkaa, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet ja vaahto on kiiltävää. Kääntele joukkoon vanilja ja etikka. Sulata suklaa ja kääntele kevyesti vaahtoon, niin että suklaa näkyy vaahdossa selvinä raitoina. Liika sekoittaminen saattaa aiheuttaa marengin lässähtämisen, koska suklaan rasva sekoittuu vaahtoon, joten tässä kannattaa olla tarkkana.

Annostele marengit lusikalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Nosta pelti uuniin ja laske lämpötila 100 ℃:seen. Paista noin 60–90 minuuttia, tai kunnes marengit irtoavat leivinpaperista nostamalla. Anna marenkien jäähtyä uunin jälkilämmössä luukun ollessa hieman raollaan. Marengit kannattaa säilyttää syömiseen asti huoneenlämmössä kosteudelta suojattuna.

Kategoriat

Jälkiruoat

Avainsanat

marenki suklaa

Kommentit(2)

  
 • Saga sanoo:

  Hei,kiitos reseptisi toimi täydellisesti. oliko tarkoitus että marenki on ulkoa rapea ja sieltä sitkeä ja hieman kostea? Marengit olivat samanlaisia koko paiston ajan,ei lässähtänyt.
  Mukavaa Joulun odotusta perheellesi,
  Saga

Samankaltaisia kirjoituksia