Suklaa-päärynäkeikaus

26. 08. 2014
Keikauskakut ovat todellista retroa ja koska retroilu on in, niin keikauskakut ovat tulleet takaisin.

Olen ollut hieman epäluuloinen keikauskakkuja kohtaan, mutta syötyäni tämän kakun (kyllä, söin sen lähes yksin) epäilykseni hälvenivät. Ihanat hedelmät mehevöittävät sopivasti muuten helposti kuivuvaa kakun pintaa ja tämäkin kakku vain parani vanhetessaan. Vaikka taikina olikin yksi oudoimmista koskaan tekemistäni kakkutaikinoista, oli lopputulos todella mehevä ja hyvä.

Ajattelin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja suorittaa sekä Koko Suomi leipoo-haasteeni ja kokeilla uutta kakkupohjaohjetta samalla kertaa. Aloitin innokkaana kokeilemaan yhtä mielenkiintoista suklaakakkupohjan ohjetta, lukematta tietenkään ohjetta ensin kokonaan. Huomasin sitten puolessa välissä ettei kotoa löytynytkään kaikkia aineita ja ohjekin tuntui aivan liian monimutkaiselta siihen kiireen keskelle. Muokkasin sitten ohjeesta täysin jotain muuta ja epäileväisenä sujautin kakun uuniin. Taikina oli niin löysä, että olin lähes varma, ettei kakku tulisi kypsymään, mutta riittävän odottelun jälkeen keskusta oli kuin olikin kypsä ja lopputulos oikein hyvä. Pienenä varoituksen sanana; kaakaota tulee ohjeeseen todella paljon, ja se oikeasti maistuu kakussa. Kannattaa siis käyttää hyvää leivontakaakaota.

Suklaa-päärynäkeikauskakku

10 annosta / yli 60 min / helppo

Ainesosat

  • noin 3 pientä päärynää
  • sitruunan mehu
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1¼ dl kaakaojauhetta
  • 1 tl soodaa
  • ½ tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 2½ dl sokeria
  • 40 g tummaa suklaata
  • 50 g voita
  • 4 dl kevytmaitoa
  • ½ tl vaniljauutetta
  • 1 suuri kananmuna

Ohjeet

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa halkaisijaltaan n. 20 cm:n irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Leikkaa päärynät pituussuunnassa noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Asettele palat kukan muotoon vuuan pohjalle.

Aloita taikinan valmistus sekoittamalla kaikki kuivat aineet keskenään. Laita maito, voi, suklaa ja vaniljauute kattilaan ja kuumenna kunnes suklaa ja voi ovat sulaneet. Sekoita jauhoseokseen. Vatkaa kananmuna vaahdoksi ja lisää taikinaan. Kaada taikina päärynöiden päälle.

Paista kakkua noin 50 minuuttia tai kunnes kakun keskelle painettuun puutikkuun ei tartu enää taikinaa ja kakku vetäytyy hieman irti vuuan reunoista. Jäähdytä kakkua 5-1o minuuttia ja kumoa se tarjoilulautaselle. Kakku maistuu lämpimänä vaikka vaniljajäätelön kanssa, mutta parhaimmillaan se oli vasta vetäydyttyään jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kategoriat

Kahvikakut

Kommentit(2)

  • Liisa sanoo:

    Kiitos Taru! Mietin kanssa alkuun ananasta vaihtoehdoksi, se on niin retroklassikko. Ja tästäkin kakusta olin aivan varma, että uunissa muhii katastrofi, mutta tällä kertaa ei sentään.

    Mulla on kanssa se Hannan kakku kokeiltavien listalla.

  • Taru sanoo:

    Näyttää ainakin hirmuisen pehmoiselta ja mehevältä kakulta. Ja kakku on todella kaunis 🙂
    Olen kerran yrittänyt tehdä ananaskeikauskakkua ja se oli katastrofi koko kakku… Unelmaa leipomassa-blogin Hannan banaanikeikaus on kiinnostanut tosi paljon 🙂

Samankaltaisia kirjoituksia