Rahkavoitaikina
annosta / 30 - 60 min / helppo MMUV
Ohjeesta tulee noin 25 tähtitorttua tai yksi peltilihis/vihis
Ainesosat
Tavallinen rahkavoitaikina
- 250 g voita
- 250 g maitorahkaa
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
Vegaaninen "rahkavoi"taikina
- 250 g maidotonta margariinia
- 250 g kaura fraichea
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
Ohjeet
Sekoita maitorahka tai kaura fraiche) ja pehmeä voi (margariini) tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri se kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa 30 minuuttia.
Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä n. 20 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Taita taikina pitkältä sivulta kolmeen osaan siten, että kumpikin reuna taitetaan keskelle. Käännä taikina vaakasuoraan ja kauli jälleen n. 20 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Toista sama vielä kaksi kertaa.
Kääri taikina takaisin kelmuun ja laita vetäytymään vielä 30 minuutiksi.
Kauli taikina levyksi ja leivo tortuiksi tai käytä piirakan (esim. peltilihiksen tai -vihiksen) pohjana. Paista pienet tortut 225 asteessa noin 10 minuuttia, suurempi piirakka noin 30 minuuttia.
Tämän rahkavoitaikinan opin kotisisaropistossa 52vuotta sitten ja yhtämonena vuonna olen sitä käyttänyt,en pidä murenevista valmistaikinoista eikä ne edes kypsy kunnolla eikä maistu miltään.t.entinen kotisisar
Tämä on kyllä parasta. Ehdottomasti itse tekeminen kannattaa!