Rahkavoitaikina ja erilaiset joulutortut

Rahkavoitaikina ja erilaiset joulutortut

05. 12. 2022
Helppo rahkavoitaikina on jouluklassikko. Joulutorttujen lisäksi se toimii pohjana myös erilaisissa piirakoissa.

Sen 7 sortin lehtevät tortut tehty kaupallisessa yhteistyössä SAGAn kanssa.

Ihan tavalliset joulutortut ei ole ihan mun juttu, mutta itsetehty rahkavoitaikina ja vaihtoehtoiset täytteet on käännyttänyt mut ehdottomasti näiden puolelle. Rahkavoitaikina on hieman tavallista voitaikinaa raikkaampi ja pienillä vinkeillä siitä tulee herkullisen lehtevää ja rapeaa. Taikinan voi periaatteessa leipoa heti valmistamisen ja pienen levon jälkeen, mutta parhaimman lopputuloksen saat, kun jaksat taitella sitä muutaman kerran. Kylmästä taikinasta saat lehtevimmät tortut. Taikinan voit tehdä valmiiksi etukäteen vaikka edellisenä päivänä, mutta pidempään säilytystä varten se kannattaa pakastaa. Jos säilytät taikinaa jääkaapissa yön yli tai pakastat sitä, kääri taikina ensin SAGA leivinpaperiin ja sen jälkeen vielä SAGA kelmuun, jolloin taikina säilyttää kosteutensa, eikä kuivu reunoista.

Joulutorttujen maussa ja muodossahan saa nykyisin olla todella luova. Itse pidän muutamasta yksinkertaisesta taittelumallista. Perinteisen tähtitortun lisäksi meillä on jo vuosia tehty kiinanruusu mallista torttua ja nyt viime vuosina mukaan on tullut myös tuo timantti, johon saa kivasti hieman isompaakin täytettä. Ja täytteitähän keksisi vaikka miljoona erilaista, mutta perinteiselle luumuhillolle löytyy silti aina paikkansa. Jos kuitenkin kaipaat vaihtoehtoja, tässä muutamia herkullisia vaihtoehtotäytteitä.

1. Perinteinen luumuhillo
2. Pihlajamarmeladi
3. Vihreä kuula-marmeladi
4. Vaniljakreemi ja lemon curd (lemon curd lisätään vaniljakreemin päälle paiston jälkeen).
5. Päärynälohkot-homejuusto-saksanpähkinä-hunaja
6. Kanelikreemi ja omenalohkot
7. Dulce de leche -kinuski ja suolapähkinät

voitaikina
rahkavoitaikina

Rahkavoitaikina

annosta / 30 - 60 min / helppo MMUV

Ohjeesta tulee noin 25 tähtitorttua tai yksi peltilihis/vihis

Ainesosat

Tavallinen rahkavoitaikina

 • 250 g voita
 • 250 g maitorahkaa
 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta

Vegaaninen "rahkavoi"taikina

 • 250 g maidotonta margariinia
 • 250 g kaura fraichea
 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta

Ohjeet

Sekoita maitorahka tai kaura fraiche) ja pehmeä voi (margariini) tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri se kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa 30 minuuttia. 

Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä n. 20 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Taita taikina pitkältä sivulta kolmeen osaan siten, että kumpikin reuna taitetaan keskelle. Käännä taikina vaakasuoraan ja kauli jälleen n. 20 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Toista sama vielä kaksi kertaa. 

Kääri taikina takaisin kelmuun ja laita vetäytymään vielä 30 minuutiksi.

Kauli taikina levyksi ja leivo tortuiksi tai käytä piirakan (esim. peltilihiksen tai -vihiksen) pohjana. Paista pienet tortut 225 asteessa noin 10 minuuttia, suurempi piirakka noin 30 minuuttia.

joulutortut
erilaiset joulutortut

Yhteistyössä

saga logo

Kommentit(2)

  
 • Nimetön sanoo:

  Tämän rahkavoitaikinan opin kotisisaropistossa 52vuotta sitten ja yhtämonena vuonna olen sitä käyttänyt,en pidä murenevista valmistaikinoista eikä ne edes kypsy kunnolla eikä maistu miltään.t.entinen kotisisar

Samankaltaisia kirjoituksia