Puolukka-pähkinäleipä

Puolukka-pähkinäleipä

22. 12. 2019
Herkullinen joululeipä sisältää pähkinää ja puolukoita. Kauniissa vuoassa leipä on mukava viedä vaikka tuliaisena joulupöytään.

Aatto lähestyy ja nyt mietitään jo ruokapöydän lisukkeita. Aattoaamuna ensimmäisten kinkkusiivujen alle tarvitaan ehdottomasti arvoisensa leipä. Perinteisisti aamupalapöytään kuuluu aina tämä aivan ihana appelsiinileipä. Mutta koska joulupöydästä löytyy aina tilaa myös uusille tulokkailla, tämä puolukkalimppu mahtuu tänä vuonna myös pöytään.

Reseptini julkaistu aiemmin Hyvää Joulua 2018 -lehdessä.

Puolukka-pähkinäleipä

3 annosta / / MMUV

Ainesosat

  • 1 litra appelsiinimehua
  • 100 g hiivaa
  • 3 dl siirappia
  • 1½ tl suolaa
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 3 dl kauraleseitä
  • 12 dl vehnäjauhoja
  • 200 g puolukoita
  • 50 g saksanpähkinöitä
  • 50 g pekaanipähkinöitä

Siirappivesi

  • ½ dl vettä
  • 1 dl siirappia

Ohjeet

Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää siirappi ja jätä seos huoneenlämpöön noin 5 minuutiksi tai kunnes pinnalle alkaa muodostua hieman vaahtoa. Lisää suola, ruisjauhot ja kauraleseet. Alusta vehnäjauhot vähitellen taikinaan. Lisää pähkinärouhe ja sekoita puolukoiden kanssa taikinaan.  Anna taikinan kohota liinan alla noin 1½ tuntia.

Kuumenna uuni 150 ℃:seen. Kaada taikina kolmeen leipävuokaan ja paista leipiä tunnin ajan. Voitele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia.

Kategoriat

Joulu Leivät

Kommentit(2)

  
  • Jansku sanoo:

    En tiedä, mikä meni vikaan, mutt ei leivät kypsyneet 1.5 tunnista. Jätin puolukan pois ja käytin osan kaurajauhoja ja osan sämpyläjauhoja.

    • Hei Jansku. Jauhojen vaihtelu voi muuttaa taikinan koostumusta. Jos taikina on ollut liian raskas eikä ole jaksanut kohota se voi jäädä raa’an tuntuiseksi. Huomasithan myös, että tätä taikinaa ei vaivata suuresti, vaan vaan alustetaan tasaiseksi.

Samankaltaisia kirjoituksia