Luukku 4: Appelsiinileipä

04. 12. 2016
Tämä leipä on yksi kaikkien aikojen leipäsuosikeistani. Ilman tätä leipää jouluaamu ei vain ole täydellinen, eivätkä ensimmäiset kinkkumaistiaisetkaan maistu, jos niitä ei tarjoilla tämän appelsiinilla maustetun mallasleivän päältä.

Kun olin lapsi, äitini löysi tämän herkullisen leivän ohjeen tuoremehumainoksesta. Siitä asti meillä on tehty tätä joka jouluksi ja pääsiäiseksi. Kotoa muuton myötä äiti on leiponut yhteisen joulupöydän lisäksi kaikille lapsille omat leivät ja tämä kuuluukin erottamattomana osana sekä omaan, että vanhempieni joulupöytään. Nykyisin leivon tätä itsekin jouluksi ja yleensä muutaman kerran muutenkin vuoden aikana, sillä molemmat lapseni rakastavat sitä. Tein tätä leipää myös Koko Suomi leipoo -ohjelman jouluspesiaalissa ja etenkin tuomari Mika rakastui siihen.

Leipää on ehdottomasti saatava ensimmäisten kinkkusiivujen alle ja jouluaamuna nautin puuron lisäksi appelsiinileipää ja herkullista lohipateeta. Täyttävän ja maukkaan mallasleivän avulla jaksaa pitkälle päivään ja voihan ruuanlaiton lomassa ottaa aina pienen palan jos nälkä pääsee yllättämään.

Appelsiinileipä

2 annosta / yli 60 min / helppo MMUV

Ainesosat

  • 5 dl appelsiinimehua
  • 50 g hiivaa
  • 1½ dl ruisjauhoja
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1½ dl leipämaltaita
  • 1½ tl suolaa
  • 1½ dl siirappia

Ohjeet

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva mehun joukkoon. Sekoita joukkoon jauhot ja maltaat. Lisää suola ja siirappi ja sekoita tasaiseksi.

Kohota taikinaa liinalla peitettynä 1 ½ tuntia. Kaada kohonnut taikina voideltuihin leipävuokiin ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 1 ½ tuntia. Testaa leivän kypsyyttä koputtelemalla sen pintaa, kun ääni kuulostaa kumealta ja ontolta, leipä on kypsä.

Kategoriat

Joulu Leivät

Kommentit(2)

  

Samankaltaisia kirjoituksia