Appelsiinileipä

Appelsiinileipä

04. 12. 2016
Tämä leipä on yksi kaikkien aikojen leipäsuosikeistani. Ilman tätä leipää jouluaamu ei vain ole täydellinen, eivätkä ensimmäiset kinkkumaistiaisetkaan maistu, jos niitä ei tarjoilla tämän appelsiinilla maustetun mallasleivän päältä.

Kun olin lapsi, äitini löysi tämän herkullisen leivän ohjeen tuoremehumainoksesta. Siitä asti meillä on tehty tätä joka jouluksi ja pääsiäiseksi. Kotoa muuton myötä äiti on leiponut yhteisen joulupöydän lisäksi kaikille lapsille omat leivät ja tämä kuuluukin erottamattomana osana sekä omaan, että vanhempieni joulupöytään. Nykyisin leivon tätä itsekin jouluksi ja yleensä muutaman kerran muutenkin vuoden aikana, sillä molemmat lapseni rakastavat sitä. Tein tätä leipää myös Koko Suomi leipoo -ohjelman jouluspesiaalissa ja etenkin tuomari Mika rakastui siihen.

Leipää on ehdottomasti saatava ensimmäisten kinkkusiivujen alle ja jouluaamuna nautin puuron lisäksi appelsiinileipää ja herkullista lohipateeta. Täyttävän ja maukkaan mallasleivän avulla jaksaa pitkälle päivään ja voihan ruuanlaiton lomassa ottaa aina pienen palan jos nälkä pääsee yllättämään.

Appelsiinileipä

2 annosta / yli 60 min / helppo MMUV

Ainesosat

 • 5 dl appelsiinimehua
 • 50 g hiivaa
 • 1½ dl ruisjauhoja
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 1½ dl leipämaltaita
 • 1½ tl suolaa
 • 1½ dl siirappia

Ohjeet

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva mehun joukkoon. Sekoita joukkoon jauhot ja maltaat. Lisää suola ja siirappi ja sekoita tasaiseksi.

Kohota taikinaa liinalla peitettynä 1 ½ tuntia. Kaada kohonnut taikina voideltuihin leipävuokiin ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 1 ½ tuntia. Testaa leivän kypsyyttä koputtelemalla sen pintaa, kun ääni kuulostaa kumealta ja ontolta, leipä on kypsä.

Kategoriat

Joulu Leivät

Kommentit(6)

  
 • Lotta sanoo:

  Kuinkahan hyvin tämä leipä säilyy? Ja voisiko onnistua gluteenittomana?

  • Tämä on todella hyvin säilyvä ja sopii myös pakastettavaksi. Gluteenittomana en ole kokeillut, joten valitettavasti en osaa siinä vielä neuvoa. Täytyykin testailla.

 • Sini sanoo:

  Hei! Teen tätä leipää jo varmaan kolmatta tai neljättä joulua peräkkäin, kiitos hyvästä ohjeesta! Yksi ongelma minulla on. Toisinaan leivät lässähtävät, enkä osaa sanoa mistä se johtuu. Mielestäni kuitenkin teen kaiken joka kerta suunnilleen samalla tavalla. Osaisitko sanoa, mistä se voisi johtua?

  • Hei Sini! Leipien lässähtäminen johtuu todennäköisimmin liiasta kohotuksesta tai mahdollisesti liian vähästä jauhosta. Joskus lämpötilojen vaihdellessa kohoamisaika saattaa olla hieman lyhyempi tai pidempi. Jos käytät yleensä samoja jauhoja, en usko sen johtuvan liian vähästä jauhosta, mutta jauholaatujen välillä voi olla eroja nesteensitomiskyvyssä. Jos leivät lässähtävät vasta paiston jälkeen, ne ovat luultavasti jääneet vähän raa’aksi.

 • Marko sanoo:

  Muutaman kerran tehny tätä mut lisännyt reseptiin yhden raastetun appelsiinin kuaren, sillä saa hiukka ytyä leipään enenppi.

Samankaltaisia kirjoituksia