Punajuuri-suklaaleivos ja arvonta

Punajuuri-suklaaleivos ja arvonta

27. 11. 2015
Juureksia sisältävät kakut ovat ihanan meheviä ja maukkaita. Punajuuri antaa kakulle täyteläisyyttä ja sopii hyvin yhteen suklaan kanssa.

 

Syksyn aikana kakkuihin tulee käytettyä usein vihanneksia, hedelmiä ja juureksia. Hedelmät ja vihannekset tekevät kakuista todella meheviä. Jopa hieman ylikypsyneetkin hedelmät ja nahistuneet vihannekset toimivat loistavasti kakussa ja ruokahävikin määrä pienenee herkutellen. Vihanneksista saa myös tärkeitä ravintoaineita, joten niistä leipomalla menestys ja hyvä mieli on taattu.

Tämä Mascarponella kuorrutettu punajuuri-suklaakakku on käsittämättömän herkullinen. Jopa mieheni, joka ei todellakaan pidä punajuuresta, syö tätä kakkua todella hyvällä ruokahalulla. Runsas kaakaon määrä pehmentää punajuuren makua ja raastettu punajuuri tuo todella herkullista mehevyyttä kakkuun.

Äitini oli joskus napannut alkuperäisen ohjeen Yhteishyvä -lehdestä. Ihastuin kakkuun ja halusin muokata sitä vielä hieman omaan makuun sopivammaksi (eli lähinnä isommaksi). Nyt uunipellille paistettuna pohjasta tulee juuri sopivan paksu ja kuorrutetta on ihanan paksu kerros. Vanilja täydentää ihanasti suklaisen kokonaisuuden.

punajuuri-suklaakakku
punajuuri-suklaakakku

Punajuuri-suklaaleivos

24 annosta / 30 - 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 4 keskikoista punajuurta
  • 300 g voita
  • 6 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 1/2 dl fariinisokeria
  • 1 rkl luontaista vaniljasokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kaakaojauhetta
  • 3 tl leivinjauhetta

Kuorrute

  • 2 prk (500 g) mascarpone -tuorejuustoa
  • 200 g voita
  • 4 dl tomusokeria
  • 1 tl vanilja-aromia (tai 2 tl luontaista vaniljasokeria)

Ohjeet

Pohja

Kuori ja raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Sulata voi ja jätä odottamaan. Vaahdota munat ja sokerit erittäin kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon voisula. Sekoita jauhot, kaakao ja leivinjauhe yhteen ja siivilöi munavaahtoon varovasti käännellen. Lisää punajuuriraaste. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle, syvälle uunipellille ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes pohjaan painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Ota pohja uunista ja käännä päälle toinen uunipelti kanneksi. Anna pohjan jäähtyä kannen alla, jolloin kosteus imeytyy pohjaan ja se säilyttää mehevyytensä.

Kuorrute

Sekoita mascarpone tasaiseksi. Vaahdota voi ja sokeri omassa kulhossaan kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vanilja. Kääntele viimeisenä joukkoon mascarpone. Älä vatkaa, ettei seos juoksetu. Levitä kuorrute jäähtyneelle pohjalle ja kuvioi lusikan nurjapuolella painellen.

makeaa-leivontakirja

Viikonloppuna onkin virallinen pikkujoulu viikonloppu ja tämä leivos sopii loistavasti niin pikkujoulu, kuin joulutunnelmaankin. Blogissa pikkujoulua vietetään iloisissa tunnelmissa, arvon nimittäin yhden signeeratun Makeaa -kirjan blogin facebook -sivulla. Käy osallistumassa arvontaan tykkäämällä ja jättämällä kommentti arvontapostaukseen. HUOM! Arvonta päättynyt 2015.

Kirjasta löytyy monta ihanaa reseptiä vihannes-, hedelmä- ja juuresleivonnaisiin. Kannattaa ehdottomasti kokeilla kesäkurpitsa-suklaakakkua, porkkanapatukoita ja ihanaa kolibrikakkua.

Testasitko leivonnaista? Tägää instagramissa @liisawesterberg #makeaa

Kategoriat

Muut Piirakat

Avainsanat

syksy

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia