Petit fours

21. 09. 2014
Petit fours tarkoittaa pieniä leivonnaisia, joitaa nautitaan perinteisesti teen tai kahvin seuralaisena. Pienen kokonsa ansioista näitä jaksaa helposti maistella useampaa lajia, joten ne sopivat mainioisti juhliin, jossa tarjottavaa on montaa sorttia.

Meillä vietettiin tänään Jonin 5-vuotis synttäreitä. Juhlien järjestäminen on ihan parasta ja hääräsinkin keittiössä jotakuinkin koko viikonlopun. Tarjottavana oli lohivoileipäkakkua, porotuulihattuja, karjalanpiirakoita, daim- ja limemoussella täytettyä kakkua, omenajuustokakkua, vadelma-suklaajuustokakkua ja tietysti korvapuusteja. Ja koska Koko Suomi leipoo 1. kauden finaalissa leivottiin Petit fourseja, päätin ynnätä nekin vielä juhlatarjoiluihin.
Tässä siis kolmea sorttia pieniä leivonnasia.

Lakritsi-limekuppikakut (24 minikuppikakkua)
Pohja:

  • 0,75 tl leivinjauhetta
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl lakritsinjuurijauhetta
  • 1 kananmuna
  • 0,5 dl öljyä
  • 0,5 dl maitoa

Täyte:

  • limecurdiä

Kuorrute:

  • 80 g voita
  • 250 g tomusokeria
  • 1 rkl maitoa
  • 0,75 dl lakritsikastiketta

Laita uuni kuumenenmaan 200 asteeseen. Vuoraa minimuffinssipelti paperivuuilla. Valmista taikina sekoittamalla ensin kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon muna, öljy ja maito ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina muffinssivuokiin (siisteintä jälkeä saat pursottamalla taikinan pursotinpussista vuokiin. Paista kuppikakkuja 10-15 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu taikinaa.

Koverra jäähtyneisiin keuppikakkuihin pieni kolo. Täytä kolo limecurdillä.

Valmista kuorrute vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri tasaiseksi massaksi. Lisää maito ja vaahdota seos kuohkeaksi (noin 5 minuuttia). Kääntele joukkoon lakritsikastike. Laita seos purostinpussiin ja kuorruta kuppikakut. Jos kuorrute on liian löysää, laita se hetkeksi jääkaappiin, jotta voi kovettuu hieman ja massaa on helpompi pursottaa.

Minipavlovat (noin 40 kpl)

Valmista ja täytä pavlovat ohjeen mukaan, mutta käytä tuoreiden marjojen asemasta minivaahtokarkkeja ja suklaasta pursotettuja koristeita.

Mokkatuulihatut (noin 30 kpl)

Tuulihattutaikina:

  • vettä
  • voita
  • suolaa
  • sokeria
  • vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa

Siivilöi vehnäjauhot leivinpaperin päälle. Kiehauta vesi, voi, suola ja sokeria kattilassa. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää vehnäjauhot kerralla puukauhalla sekoittaen. Siirrä taikina takaisin liedelle ja sekoita, kunnes siitä muodostuu ”pallo”, joka irtoaa kauhasta ja kattilan reunoista.

Ota kulho liedeltä ja lisää munat yksi kerrallaan puukauhalla voimakkaasti vatkaten. Siirrä taikina pursotinpussiin japursota leivinpaperilla vuoratulle uunipellille pieniä kasoja. Tasoita huiput kananmunaan kastetulla pullasudilla tai haarukalla. Paista tuulihattuja 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua ennen kuin 15 minuuttia on kulunut etteivät tuulihatut lässähdä. Anna tuulihattujen jäähtyä ennen täyttämistä.

Mokkakreemi:

  • 15 g pikakahvijauhetta
  • 75 g sokeria
  • 0,5 dl vettä

Keitä kahvista, vedestä ja sokerista siirappimainen liemi. Jätä jäähtymään.

  • 250 g tomusokeria
  • 80 g voita
  • 1 rkl maitoa

Kuorrutukseen:

  • 25 g tummaa suklaata

Vatkaa huoneenlömpöinen voi ja tomusokeri tasaiseksi massaksi. Lisää maito ja vaahdota seos kuohkeaksi (noin 5 minuuttia). Mausta jäähtyneellä kahvisiirapilla. Pursota kreemiä tuulihattujen väliin ja koristele pursottamalla suklaasta raitoja tuulihattujen päälle.

Tämä oli ihan ok pika-mokkakreemiksi, mutta mieluummin kyllä syön ihan oikeaa mokkakreemiä, jossa sokeriliemi lisätään keltuaisten joukkoon ja tähän massaan lisätään vähitellen voita. NAM!

Kategoriat

Kuppikakut Muut

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia