Perinteiset munkkirinkilät

Perinteiset munkkirinkilät

26. 04. 2017
Tärkein vappuherkku on ehdottomasti perinteiset munkkirinkilät. Kardemummalla maustettu rinkilä kruunaa ehdottomasti vappupäivän brunssin.

Perinteiset munkkirinkilät kuuluvat ehdottomasti vappuun. Kotitekoiset, ihanasti kardemummalta maistuvat rinkilät ovat vappupöydässä yhtä tärkeitä kuin nakit ja perunasalaatti. Parasta munkki on ehdottomasti tuoreena ja vielä vähän lämpimänä, mutta toisaalta yksi lempihetkistäni on, kun vappuaamuna voi puolittain salaa käydä jääkaapista napsimassa pari munkkirinkilää. Tosin munkkien syömisestä jää aina kiinni. Ympäri naamaa, sormia ja paitaa olevat sokerivanat kavaltavat munkin syöjän samantien. 

Meillä on perinteisesti vappuna pidetty kisoja, kuka pystyy syömään koko munkin nuolematta kertaakaan huuliaan. Se on muuten yllättävän vaikeaa, varsinkin jos yrittää olla hotkimatta. Parhaimmillaan sokeria on silmäripsissäkin, mutta mitäpä sitä ei voiton eteen tekisi.

Tänä vuonna homma helpottuu kuitenkin hieman, sillä valtavien munkkien sijaan meillä nautitaan hieman pienempiä ja hyvin tasakokoisia munkkeja. Kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä munkit kaulaamalla ja muoteilla ja tämä osoittautuikin ihan tehokkaaksi tavaksi. Jotain kuitenkin jäi puuttumaan, ehkä se oli juuri se kotikutoisuus mitä vappumunkeista kaipaan eniten (lue: valtava koko). Munkeista tuli ihanan kuohkeita ja söpöjä, mutta ensi vuonna taidan silti palata tuohon pyörittely ja venyttely taktiikkaan. Se hyvä puoli muotilla ottamisessa oli, että siitä jäi paljon ylimääräistä taikinaa ja nuo rei'istä tehdyt minimunkit olivat ihania herkkupaloja, joita pojan kanssa napsittiin paistamisen ohella.

Yleensä olen paistanut munkit vappuaattona, mutta tällä kertaa vappupäivänä on sen verran touhua ja haluan keskittyä myös juhlimiseen lasten kanssa, että tein munkit jo pakkaseen. Vappuaattona sulatan munkit ja lämmitän niitä kevyesti uunissa ja tietenkin pyörittelen sokerissa. Osaan taidan laittaa vähän kaneliakin, mutta miten on, saako perinteistä vappumunkkia maustaa? Omasta mielestäni kaikki uudet maut on kivoja, ja jos ei esimerkiksi pidä kardemummasta, niin taikinaan voi sujauttaa sitruksen kuorta. Munkithan voi myös kuorruttaa, tai jos tekee pallomunkkeja niin sisälle voi pursottaa hilloa, lemon curdia tai vaikka lakritsikastiketta. Meillä syödään tosin vappuna uunidonitsejakin, joten taidan tällä kertaa jättää kuorrutteet ja kikkailut niihin.

Perinteiset mukkirinkilät
noin 25 kpl

Taikina

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)
  • 1½–2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1½ tl suolaa
  • 1 muna
  • 13 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita

Paistamiseen

  • 1 l rypsiöljyä tai 1 kg kookosrasvaa

Viimeistelyyn

  • noin 2 dl sokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon (jos käytät kuivahiivaa lisää se vasta jauhojen kanssa). Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää vehnäjauhot vähitellen vaivaten. Jatka vaivaamista, kunnes taikinaan on muodostunut hyvä sitko. Sulata voi ja vaivaa se lopuksi taikinan joukkoon. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa, leivinliinalla peitettynä, kunnes se on kohonnnut kaksiinkertaiseksi (noin 1 tunti). 

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja kaaviloi se noin sentin paksuiseksi levyksi. Ota levystä kahdella ympyrämuotilla paloja. Ylijäämäpalat voit kaaviloida uudelleen tai paistaa herkullisiksi maistiaispaloiksi. Vaihtoehtoisesti voit leipoa taikinan pitkäksi tangoksi ja leikata tangon osiin. Pyörittele osat palloiksi ja tee keskelle reikä painamalla sormi pullan läpi. Suurenna reikää venyttämällä. Laita rinkilät kohoamaan leivinliinalla peitettynä  kaksinkertaiseksi (1–1½ h).

Kuumenna öljy laakeassa kattilassa. Öljyn tulisi olla 170–180 astetta. Jos et omista paistomittaria, testaa lämpöä leipäpalalla. Jos se ruskistuu kauniiksi noin minuutissa, on öljy sopivan lämmintä. Aseta munkit reikäkauhalla öljyyn ja kypsennä molemmin puolin noin 2–4 minuuttia tai kunnes munkit saavat kauniin värin. Nosta valmiit munkit hetkeksi talouspaperin päälle, jotta liika öljy imeytyy pois. Kierittele munkit vielä lämpimänä sokerissa.

 

Näin onnistut munkkien paistossa:

  • Älä lisää taikinaan liikaa jauhoja, pehmeästä taikinasta saat kuohkeimmat munkit.
  • Kohota munkit kunnolla ennen paistoa
  • Valitse paistorasvaksi neutraalin makuinen rasva (esim. kookosrasva, rypsiöljy tai auringonkukkaöljy), vältä kylmäpuristettuja ja voimakkaan makuisia rasvoja
  • Jos haluat rapeita munkkeja, käytä kookosrasvaa
  • Pidä öljyn lämpötila noin 180 °C:ssa. Liian kuumassa öljyssä munkkien pinta palaa ja sisus on raakaa. Liian kylmässä munkki painuu kattilan pohjaan, kypsyy hitaasti ja jää rasvaisen oloiseksi.
  • Nosta valmiit munkit talouspaperin päälle hetkeksi, jolloin ylimääräinen rasva imeytyy paperiin.
  • Pyörittele munkit vielä lämpimänä sokerissa. Vaihda sokeri tarvittaessa, sillä rasvoittuessaan se ei enää tartu munkin pintaan.

Kategoriat

Pullat Vappu

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia