Omena-vaahterakuppikakut

Omena-vaahterakuppikakut

14. 09. 2017
Näissä kuppikakuissa maistuu syksy. Herkullinen omenan ja vaahterasiirapin yhdistelmä maustetaan ihanan lämmittävällä inkiväärillä ja kanelilla. Erilaisten makujen lisäksi näisää kuppikakuissa on ihanasti rakenteita, kuten pehmeää marenkia ja rouskuvaa mantelikrokanttia.

Olen viimepäivinä (lue vuosina) katsellut paljon MasterChef Australiaa, se kuuluu ehdottomasti suosikkisarjoihini. Ihailen erityisesti huipputaitavien kondiittorien ja kilpailijoidenkin mahtavia ja innovatiivisia luomuksia, joissa herkutellaan erilaisilla makuyhdistelmillä ja rakenteilla. Haaveilen monesti testaavani painetestin tehtäviä, mutta jostain syystä tuota 3–6 tunnin hektistä leipomishetkeä ei ole vielä ollut mahdollista toteuttaa. Erilaisia komponentteja ja makuyhdistelmiä testailen ohjeista kuitenkin mielelläni ja ne antavatkin kivaa lisää ihan perusleivontaankin.

Tällä kertaa kuitenkin Dessert weekin innoittamana päätin kokeilla vähän monimutkaisempaa kuppikakkua, jossa yhdistyvät tuomarienkin monesti peräänkuuluttamat elementit. Mauksi kuppikakkuihin valikoitua sesongin ihana omena ja sen pariksi eräässä MasterChef-haasteessa vilahtanut vaahterasiirappi. Makuyhdistelmää halusin korostaa syksyisillä mausteilla; kanelilla ja inkiväärillä. Mausteita on kuitenkin lisätty aika maltillisella kädellä, jottei vaahterasiirapin aromi peittyisi täysin niiden alle.

Erilaisia rakenteita kuppikakkuihin on saatu tuolla sopivasti pureskeltavaa sisältävällä omenakompotilla, joka on kuin pieni yllätys silkkisen pehmeän marengin alla. Marengin paahto tuo myös upeita makuja esille, joten vaikka sveitsiläinen marenki ei kypsennystä vaadi, suosittelen kuitenkin tekemään tuon pienen ruskistamisen. Pienen suolaisen säväyksen kuppikakkuun tuo vaahterasiirapilla maustettu suolakinuski, joka onkin niin herkullista, että on syytä varoa sen katoamista jääkapista jos päädyt tekemään sen etukäteen valmiiksi.

Hävikkiviikon hengessä viimeistelin kuppikakun kuvausrekvisiittana aiemmin olleella karamelisoidulla mantelilla, mutta vaahterasiirapin ja omenan pariksi sopisi loistavasti myös pekaanipähkinät.

Kuppikakut toimivat myös ilman kinuskia ja mantelikrokanttia, mutta toisaalta ne antavat siihen juuri sopivan lisän ja ehkä juuri sen pienen wau-efektin, mikä kisoissa aina vaaditaan.

Omena-vaahterakuppikakut

12 annosta / yli 60 min / haastava

HUOM! Ohjeet ovat kuppikakun kasausjärjestyksessä, mutta mantelikrokantin, omenakompotin ja kinuskin voi tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä. Mantelikrokantti säilyy huoneenlämmössä ilmatiiviisti pakattuna 1–2 viikkoa.

Ainesosat

Vaahterakuppikakku

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 100 g voita
  • 2 munaaa
  • 1 dl vaahterasiirappia
  • 1 dl kermaviiliä
  • 1 tl vanilja-aromia/vaahterasiirappiaromia

Omenakompotti

  • 6 omenaa
  • ½ sitruunan mehu
  • ½ dl sokeria
  • ½–1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

Kanelimarenki

  • 4 valkuaista
  • 2 dl sokeria
  • ½ tl kanelia

Vaahtera-suolakinuski

  • ½ dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 25 g voita
  • 2–3 rkl vaahterasiirappia
  • ¼ tl suolaa

Mantelikrokantti

  • 100 g manteleita (kuorimattomia)
  • 100 g sokeria

Ohjeet

Vaahterakuppikakku

Aseta paperiset muffinivuoat muffinipellille. Kuumenna uuni 175 °C:seen. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kaneli ja fariinisokeri yhteen. Sekoita joukkoon pehmeä voi, jotta saat murumaisen seoksen. Sekoita toisessa kulhossa munat, siirappi, kermaviili ja valitsemasi aromi yhteen. Kaada nesteet jauhoseokseen ja kääntele sekaisin. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista noin 20 minuuttia tai kunnes muffiniin painettuun puutikkuun ei tartu raakaa taikinaa.Jäähdytä muffinit kunnolla. Koverra keskelle syvennys omenakompottia varten.

Omenakompotti

Kuori ja paloittele omenat kattilaan. Mittaa joukkoon sitruunamehu ja sokeri, lisää myös inkivääriraaste. Keitä seosta, kunnes omenat pehmenevät hieman, ei kuitenkaan hilloksi asti. Anna kompotin jäähtyä ja lusikoi se sitten kuppikakkuihin tehtyihin syvennyksiin.

Kanelimarenki

Mittaa valkuaiset ja sokeri kuummuutta kestävään kulhoon. Aseta kulho vesihauteeseen. Vatkaa seosta kevyesti kuumavesihauteen päällä, kunnes sen lämpötila saavuttaa 65 °C. Jos et omista lämpömittaria, voit hieroa seosta sormien välissä; se on valmista, kun kaikki sokerikiteet ovat sulaneita ja vaahto tuntuu reilusti lämpimältä. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi (noin 10 minuuttia). Kääntele joukkoon kaneli ja siirrä vaahto pyöreäpäisellä tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Pursota heti kuppikakkujen päälle. Ruskista marenki halutessasi vielä kaasupolttimella.

Vaahtera-suolakinuski

Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Keitä, kunnes kylmään vesilasiin tiputettu kinuskitilkka jähmettyy lasiin pudotettaessa siistiksi pisaraksi (noin 5 minuuttia). Kaada kinuski kulhoon ja lisää joukkoon voi ja vaahterasiirappi. Mausta suolalla ja jäähdytä. Jos kinuski on jäähdyttyään liian paksua, voit lämmittää sitä hieman ja lisätä tarvittaessa vaahterasiirappia. Valuta kinuskia marenkikuorrutteen päälle.

Mantelikrokantti

Vuoraa uunipelti tai muu kuumuutta kestävä alusta leivinpaperilla. Mittaa mantelit kuivalle pannulla. Paahda, kunnes ne saavat hieman väriä. Kaada päälle sokeri ja anna sulaa välillä sekoittaen. Kuumenna kunnes sokeri saa kauniin meripihkan värin. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle alustalle ja levitä tasaiseksi. Anna jäähtyä ja kovettua. Murskaa kovettunut krokantti veitsellä paloiksi ja viimeistele kuppikakut ripottelemalla pinnalle krokanttia.

Kategoriat

Kuppikakut

Kommentit(6)

  

Samankaltaisia kirjoituksia