Nokkosleipä

14. 03. 2016
Rapeakuorinen nokkosleipä on täydellinen herätys viikonloppuaamuna. Hitaasti valmistuva hapanleipä saa kohota jääkapissa yön yli, jolloin se on valmis paistettavaksi heti aamusta.

nokkosleipa

Taistelin monta vuotta pihamme nurkassa kasvavaa nokkospuskaa vastaan, mutta monista kitkemisyrityksistä huolimatta uudet versot työntyivät jatkuvasti eri puolilta mylläämääni aluetta. Lopulta päätin kitkemisen sijaan alkaa hyödyntämään nokkosta ja keräsinkin monta upeaa satoa tuoreita lehtiä. Lehtiähän voi käyttää pinaatin tapaan keitoissa, letuissa ja leivissä, joten turha kai tuollaista monikäyttöistä hyötykasvia onkaan hävittää. Nokkosen ravintoarvot ovat myös hyvät, se sisältää mm. paljon rautaa.

Nokkosen voi pakastaa tuoreena tai nopeasti ryöpättynä jos kaikki sato ei tule käytetyksi tuoreeltaan. Minä kokeilin kuivata nokkoset ja se onnistuikin loistavasti. En käyttänyt edes uunia, vaan annoin lehtien kuivua parin päivän ajan huoneenlämmössä ritilän päällä. Kuivattuja lehtiä onkin helppo käyttää murustettuina erilaisiin ruokiin ja leivonnaisiin, kuten tähän herkulliseen pinaattileipään.

Reilu viikko sitten aloitettu leipäjuureni toimii nyt jo ihan ilman hiivaa. Tai siis tuo villihiivalla käynnistetty juuri. Pelkästä jauhoista ja vedestä tehty juuri kuplii, mutta haisee vieläkin oudolle, joten olen tähän mennessä tehnyt kokeilut vain toisella juurella.

Tästä leivästä tuli oikein kuohkea, vaikka en lisännyt lainkaan leivinhiivaa. Leivän valmistus vie tosin aikaa, mutta hyvin ajoitettuna eri työvaiheet sujuvat helposti. Helpoiten leipominen tuntuu sujuvan kun esitaikinaan tekee esimerkiksi aamulla ennen töihin lähtöä ja töistä tullessa leipoo esitaikinan taikinaksi. Illalla ennnen nukkumaanmenoa voi taikinan vielä pyöräyttää valmiiksi leiväksi, joka saa kohota yön yli jääkaapissa. Aamulla voikin ottaa kohonneen leivän kaapista ja paistaa sen herkulliseksi aamiaiseksi.

Leivän voi leipoa myös ilman taikinajuurta, käytä silloin levaiiniin 5 g tuorehiivaa sekä 3 1/2 dl vettä ja 4 1/2 dl vehnäjauhoja. Lisää myös varsinaiseen taikinaan 5g hiivaa.

nokkosleipa2nokkosleipa3

Levaiini eli esitaikina
1 dl taikinajuurta
3 dl vettä
4 dl vehnäjauhoja

Sekoita levaiinin ainekset kulhossa. Jätä huoneenlämpöön kunnes taikina on kaksinkertaistunut (3-8 tuntia).

Nokkosleipä
1 annos levaiinia
2-2 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
2 rkl kuivattua nokkosta

Sekoita kaikki aineet yhteen ja vaivaa kimmoisaksi taikinaksi (noin 15-20 minuuttia). Laita taikina öljyttyym kulhoon ja peitä leivinliinalla. Anna kohota jälleen kaksinkertaiseksi (3-6 tuntia).

Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Painele taikina kevyesti levyksi. Taita levyn yläosasta 1/3 osaa keskelle ja alhaalta saman verran yläosan päälle. Taita sivut samaan tapaan. Taittelun kanssa ei tarvitse olla kovin tarkka, mutta sen tekemällä leivän sisään saadaan ilmataskuja, jotka auttavat leivän kohoamisessa. Muotoile leipä kevyesti vaivaamalla. Anna kohota leivinliinan alla vähintään 3 tuntia tai yön yli jääkaapissa.

Ota leipä jääkaapista ja lämmitä uuni 200 asteeseen. Tee leivän pintaan viillot, jotta leipä pääsee kohoamaan tasaisesti. Laita leipä uuniin ja heitä mukillinen vettä uunin pohjalle. Sulje luukku nopeasti, jottei syntyvä vesihöyry karkaa uunista. Paista leipää noin 20-30 minuuttia tai kunnes se tuntuu kevyeltä ja kuulostaa ontolta pohjaan koputettaessa.

Kategoriat

Leivät

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia