Maltainen pataleipä

Maltainen pataleipä

11. 10. 2024
Helppo pataleipä ilahduttaa syysaamuna. Maltaat ja tumma kotikalja antavat leivälle upean värin ja syvän maun.

Pataleipä leivottu kaupallisessa yhteistyössä Laihian Maltaan kanssa.

Kuka muistaa vielä pataleivän? Superhelppo pataleipä ihastutti muutama vuosi sitten herkullisen rapealla kuorellaan ja vaivattomuudellaan. Hitaasti kohoava leipä ei vaadi lainkaan vaivaamista ja se saa tekeytyä lähes itsekseen. Padan lämmössä leipä kypsyy tasaisesti ja kehittää itselleen herkullisen rapean kuoren. Patana toimii parhaiten perinteinen valurautapata, joka kestää kuumennusta tyhjänäkin loistavasti. Keraamisen padan kanssa kannattaa olla hieman maltillisempi, mutta todella rapean kuoren ja muhkean leivän saa vähän maltillisemmallakin padan kuumentamisella.

Pataleipää on helppo muunnella omaan makuun sopivaksi vaihtelemalla jauhoja ja lisäämällä erilaisia siemeniä, leseitä ja vaikka kuivahedelmiä. Meillä rakastetaan maukkaita mallasleipiä, joten upotin omaani reilusti Tuoppi mämmi-ja leipämallasta ja käytin nesteenä Tuoppi kotikaljaa. Lopputuloksesta tuli täysin vastustamaton. Katsokaa nyt vaikka tämän leivän upeaa väriä! 

Maltaat pitävät leivän myös täydellisen mehevänä, joten se säilyy loistavasti. Toki tuore leipä voi olla sen verran vastustamatonta, että kauheasti sitä ei säilytettäväksi jää.

maltainen pataleipä
maltainen pataleipä

Maltainen pataleipä

1 annos / yli 60 min / helppo

Ainesosat

  • 5½ dl vehnäjauhoja
  • 1 dl Tuoppi Mämmi- ja leipämaltaita
  • ¼ tl kuivahiivaa
  • 1½ tl suolaa
  • 3½ dl Tuoppi kotikaljaa
  • rypsiöljyä

Ohjeet

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää huoneenlämpöinen kotikalja ja sekoita nopeasti, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan noin 12 tunniksi. 

Kumoa kohonnut taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja muotoile se kevyesti palloksi, älä vaivaa. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia. 

Laita 2–3 litran pata kylmään uuniin ja kuumenna uuni 200 ℃:seen. Ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta kohonnut taikina kuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Kumoa leipä padasta hetken jäähdyttyään.

maltainen pataleipä
pataleipä

Yhteistyössä

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia