Mango-passionkakku

01. 03. 2015
Jes, maaliskuu on alkanut ja nyt saa virallisesti puhua keväästä. Auringon paistaessa kaipaa kaikkea raikasta ja värikästä ja tässä onkin oikein kevään väripilkku.

mango-passionkakku

Vietimme eilen iltaa Koko Suomi leipoo-kilpailijoiden kanssa ja jokainen toi taas ihania tarjottavia. Minulla oli pitkään pyörinyt mielessä hedelmäinen moussekakku, jota halusin testata ja nyt sain hyvän tilaisuuden.

Tavoitteena oli raikkaan hedelmäinen kakku, mikä ei tukeutuisi tuohon minulle niin tuttuun juustokakun moussepohjaan ja ei sisältäisi kahta moussekerrosta. Olen ihastunut entremet-tyylisiin kakkuihin, joissa on monta kerrosta ja paljon eri makuja ja rakenteita. Niinpä tässäkin kakussa on siis ihana Brownie-tyylinen pohja, mango-valkosuklaaganache, mangomousse ja päällä vielä passionhyytelö. Ganache ja mousse eivät väriltään valitettavasti erotu toisistaan, mutta maku lähellä pohjaa on aivan erilainen kuin pinnalla. Nuo passionin siemenet antavat mielestäni ihanaa rapeutta kakkuun, niitä tulen varmasti käyttämään jatkossakin.

Löysin muuten Lidlin pakastealtaasta Mango-kuutioita ja käytin niitä. Mielestäni ne olivat oikein hyviä ja toimivat ainakin silloin, kun kaupasta ei ole saataville kypsiä mangoja, eikä itse ehdi niitä kypsyttelemään. Kiehautin mangokuutiot pienessä vesi tilkassa ja soseutin sauvasekoittimella.

Mango-passionkakku

Suklaapohja:

  • 60g tummaa suklaata
  • 60 g voita
  • 2 munaa (keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna)
  • 60 g sokeria
  • 20g vehnäjauhoja

Sulata voi ja suklaa. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Lisää keltuaiset suklaa-voiseokseen ja kääntele valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Kääntele joukkoon vielä jauhot. Levitä taikina leivinpaerilla vuoratulle uunipellille ja paista 160 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa pohjasta 20 cm:n irtopohjavuokaan sopiva pala. Lopun pohjan voit pakastaa ja käyttää leivonnaisiksi.

Mango-suklaaganache:

  • 100 g mangoa soseutettuna
  • 200g valkosuklaata
  • 1 dl kuohukermaa

Kuumenna mangogose. Lisää joukkoon rouhittu valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki. Vaahdota kerma ja kääntele se soseen joukkoon. Levitä ganache suoraan irtopohjavuuan pohjalle asetetun pohjan päälle.

mango-passionkakkumango-passionkakku2

Mangomousse:

  • 400 g mangoa soseutettuna
  • 3 kananmunaa
  • 2 keltuaista
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 100 g voita
  • 4 dl kuohukermaa
  • 6 liivatelehteä
  • 1/2 dl mango-passion tuoremehua

Vaahdota munat, keltuaiset  ja sokeri kevyesti. Kuumenna mangosose suuressa kattilassa Lisää puolet soseesta munavaahtoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan ja sekoita loppuun mangososeeseen. Kuumenna seosta kunnes se paksunee (tässä vaiheessa on hyvä olla puhdas kulho valmiina vieressä, johon kaadat seoksen heti paksuuntumisen jälkeen, ettei se pala pohjaan). Kaada seos siivilän läpi puhtaaseen kulhoon. Lisää voi ja nosta seos jäähtymään.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää jäähtynyt mangoseos. Kuumenna mehu ja sulata siihen liivaatteet. Kaada liivatesos moussen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada mousse valkosuklaaganache-kerroksen päälle ja anna jähmettyä mielellään seuraavaan päivään.

Passion-hyytelö

  • 2 dl mango-passionmehua
  • 2 1/2 liivatetta
  • 4 passionhedelmää

Kuumenna mehu ja liuota siihen kylmässä vedessä pehmitetyt liivatteet. Sekoita joukkoon passionien mahu ja siemenet. Kaada kakun päälle ja hyydytä vielä pari tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele haluamallasi tavalla.

Kakussa oleviin suklaakierteisiin ja suklaan temperointiin löydät vinkkiä tästä.

Kategoriat

Juustokakut

Kommentit(6)

  • Nimetön sanoo:

    Eikö ole vaara, että moussesta tulee hyvin helposti munakokkelia, kun muna-mangoseosta kuumentaa?

    • Liisa sanoo:

      Seosta pitää sekoittaa koko ajan. Kun se sakeutuu, se siivilöidään suoraan puhtaaseen kulhoon. Eli tehdään samalla tavoin, kuin esimerkiksi lemon curd. Tämä antaa ihanan täyteläisyyden mousseen. Toki jos liikaa kuumentaa, seos voi muuttua kokkeliksi.

  • Nimetön sanoo:

    Kakussa oli oikein hienostunut maku ja pidin paljon suklaapohjasta! Tällaista ohjetta olen jo pitkään etsinyt ja nyt se löytyi 🙂 Kuitenkin mangomousseen jäi epämiellyttävä rakenne – en tiedä johtuiko se jostain töppäyksestäni ohjeessa vai munasokerivaahdosta.. Parempi olisi luultavasti jos tekisi siihen juustokakkutäytteen 🙂

    • Liisa sanoo:

      Heippa ja kiitos, kiva kun maku miellytti. Mikä rakenteessa oli sinusta epämiellyttävää, oliko sielllä jotain rakeista tai möykkyjä seassa? Silloin on voinunt olla, että tuossa mangokreemissä on tosiaan tapahtunut jotain. Mango saattaa myös kaivata paseerausta, jos hedelmälihan rakeisuus inhottaa. Toki tässäkin reseptissä voisi hyvin käyttää tuorejuustoa moussessa, johon sekoittaisi vaan tuota soseutettua mangoa. Tuorejuustossa on kuitenkin oma makunsa, jonka tällä kertaa halusin jättää pois. Yleensä moussesta tulee myös samettisempi ja ilmavampi, kun käyttää pelkkä kreemiä ja kermaa.

    • Nimetön sanoo:

      Rakenne jäi rakeiseksi – olisiko johtunut munasokerivaahdon liiasta ”kypsymisestä”?

    • Liisa sanoo:

      Mahdollisesti rakeisuus johtuu tosiaan tuosta epätasaisesta tai liiallisesta kypsymisestä. Rakeisuudesta pääsee eroon kun siivilöi keitetyn kreemin puhtaaseen kulhoon heti keittämisen jälkeen. Tällöin mangososeen pitää tosin olla erittäin sileää, tai se tukkii koko siivilän.

Samankaltaisia kirjoituksia