Makeaa-leivontakirja

14. 08. 2015
Tilaa Makeaa -leivontakirja Adlibrikseltä.

makeaa-leivontakirja

Viime kuukaudet ovat kuluneet kuin siivillä ja vaikka blogissa on leivottu kevyeen tahtiin, ei tässä keittiössä ole levätty. Viime kevät ja kesä on nimittäin kulunut entistä ahkerammin leipoessa ja reseptejä suunnitellessa. Nyt kaikki on valmista ja voin viimein hengähtää, sillä Makeaa-leivontakirjani löytyy kirjakauppojen ja suurimpien markettien hyllyiltä.

Aloitin kirjan valmistelun jo viime kesänä Koko Suomi leipoo-ohjelman kuvausten loputtua. Keräilin pitkään reseptejä “pöytälaatikkoon” ja mietin millaisen kirjan haluaisin tehdä jos tällainen mahdollisuus joskus avautuisi.

Olen lapsesta asti rakastanut leivontakirjoja. Olin viisivuotias kun äiti osti Valittujen Palojen rakkaudesta ruokaan -kirjan. Tämä kirja teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Selailimme kirjaa siskoni kanssa ja tahdoimme ehdottomasti syntymäpäiväjuhliin kirjassa ollutta kummituskakkua. Silloin ei vielä varsinaisia fantasiakakkuja ollut näkynyt ja kakut koristeltiin viinirypäleillä ja suklaanapeilla, joten vihreä kummituskakku oli hienointa ikinä.

Ensimmäisten kakkublogien löydyttyä aloin tutkimaan reseptejä ja kuvia paljon myös netissä. Perustin oman blogin ja innostuin kirjoittamisesta ja valokuvaamisesta. Aloin seuraamaan monia erittäin visuaalisia leivontablogeja ja rakastuin niihin ja niiden rustiikkiseen ja huolettomaan tyyliin. Vähitellen heräsi haave myös oman kirjan tekemisestä, sillä vaikka suunnaton määrä upeita reseptejä ja inspiroivia kuvia on vain napin painalluksen päässä, mikään ei kuitenkaan voita painettuja leivontakirjoja. Jauhopölyssä ja taikinatahroissa oleva kirja, täynnä omia merkintöjä ja lempireseptit hiirenkorville taitettuna, sisältää muistoja hyvistä hetkistä. Rakastan käpertyä nojatuoliin kahvikupin ja kauniin leivontakirjan kanssa, fiilistellä leivonnaisia ja suunnitella omia reseptejä.

Keräilen leivontakirjoja ja ehkä juuri siksi haave oman kirjan tekemisestä on elänyt jo pitkään. Olin jo todella onnellinen saadessani osallistua Koko Suomi leipoo-kirjan tekemiseen, mutta oman kustannussopimuksen kirjoittamisen jälkeen olo on ollut jopa hieman epätodellinen. Koko kirjaprojekti ensimmäisten reseptien leipomisesta kirjan valmistumiseen on ollut aivan mahtavaa. Reseptejä on leivottu, maisteltu, korjailtu ja taas leivottu ja maisteltu. Onneksi kaikkea ei ole tullut syötyä vaan oman perheen kesken, sillä ystävät ja sukulaiset ovat tässä asiassa kantaneet tunnollisesti oman kortensa kekoon. Koska jokainen leivonnainen on testattu useampaan kertaan, on kevään aikana kuitenkin tehty (ja syöty) noin 150 leivonnaista. Nam.

Kirjan kuudesta kategoriasta löytyy apu niin pieneen, kuin suurempaankin makeannälkään. Herkullisilla täytekakuilla kruunaat juhlapöydän ja helpoilla ja nopeilla piirakoilla tai pikku makeilla ilahdutat myös yllätysvierasta. Kirja sisältää myös paljon vinkkejä ja yleisiä ohjeita leivontaan, joten vähemmän kokeneenkin leipurin on helppo päästä alkuun. Tottuneempi kotileipuri voi kokeilla myös vaativampia reseptejä, kuten Cafe Ekbergillä myynnissä ollutta Elegance-leivosta.

blog-post

Kirjan reseptit heräävät eloon tunnelmallisissa kuvissa. Olen todella onnellinen, että sain kuvata kirjan itse. Kakut ovat kuvissa juuri herkullisimmillaan, sillä ne säästyivät kuljetuksilta ja pitkiltä odotuksilta valokuvausstudion ollessa takapihallamme. Uunituoreet leivonnaiset kannettiin suoraan pihalle, kuvattavaksi kevään ja kesän parhaassa luonnonvalossa. Muutaman kerran tosin kakut jouduttiin kärräämään pikavauhtia takaisin sisälle, kun kesän sadekuurot pääsivät yllättämään.

Kuvaamiseen kuului tietysti myös kuvausrekvisiitan hankkiminen.  Kauniiden tarvikkeiden haaliminen kuvauksia varten oli suunnattoman mukavaa. Kolusin sekä kirpputorit että äitini kaapit ja etsiskelin jatkuvasti esineitä sekä taustoja kuvissa käytettäviksi. Kuvien stailaus vei mukanaan ja monesti mietin seuraavan päivän kuvia jo illalla valmiiksi. Aina valmiiksi mietityt tyylit eivät toimineetkaan käytännössä, mutta ideat jalostuivat lennossa ja stailauksen sekä valojen osuessa kohdalleen hihkuin ilosta ja juhlistin hetkeä herkuttelemalla kuvattavat leivonnaiset hyvän kahvin seurana.

Kaiken kaikkiaan koko projekti on ollut parempaa kuin olin koskaan kuvitellutkaan. Reseptien valmistuessa herkullisiksi leivonnaisiksi ja kuvien nivoutuessa kauniiksi kirjaksi, tunnen suurta ylpeyttä. Kirja on jopa hienompi kuin uskalsin toivoakaan. Kaunis, selkeä ja ennen kaikkea herkullinen.

Toivon että lukijat viettävät monta iloista luku- ja leivontahetkeä kirjani parissa, ja että vähitellen jokainen kirja saa ylleen jauhopölyä, tahriintuu taikinaan ja taittuu hiirenkorville lempireseptien kohdalta.

Kategoriat

Muut

Kommentit(24)

  
 • Roosa sanoo:

  Onnea hirmuisesti! On varmasti mahtavaa, kun oma leivontakirja on juuri sellainen mistä on aina haaveillut. 🙂 Tämä kirja taitaa päätyä joululahjatoiveiden listalle! 😉

  • Liisa sanoo:

   Kiitos Roosa, tuntuu kyllä tosiaan hienolta! Toivottavasti pukki on suopea, nyt pitää vaan pysytellä kilttinä 😀

 • Taru sanoo:

  Tätä on täällä jo useampi päivä luettu! Tilasin ennakkoon adlibriksestä. Ihana kirja! ;D

  • Liisa sanoo:

   Ihan mahtavaa Taru, kiitos <3 Toivottavasti jotain kivaa ja uutta ideaa löytyy sullekin, vaikka ei niistä omista ideoista ja resepteistäkään pulaa oo 😀

 • Ihanaa! Nyt se sitten viimein on julkista! <3 Olen niin onnellinen puolestasi ja odotan kuin kuuta nousevaa, että saan kirjasi käsiini! Lapsetkin sanoivat, että hankitaanhan äiti Liisan kakkukirja, jookos?! JOO! <3

  • Liisa sanoo:

   Ihanaa Anu! Nyt on tosiaan julkista ja kohta se jo tuleekin painosta. Ihan mahtavaa (ja jännää 😀 ). Sano tytöille paljon terveisiä. On jo niin ikävä sua <3

 • Anu sanoo:

  Näyttää ihanalta! Onnea mahtavasta suorituksesta! Keittokirjahyllyssä on vielä tilaa, joten täytyypä käydä kurkkaamassa, josko tuollainen sopisi meillekin.

  • Liisa sanoo:

   Kiitos Anu! Toivottavasti kirja miellyttää niin, että löytää hyllyysi.

 • Voke sanoo:

  Kivalta näyttää kirja ja onnea. Laitoin heti sen pyynnöksi hankkia kirjastoon. Tsekkaan kirjat ennenkuin ostan.

 • Erja sanoo:

  Isot onnittelut! Ensivaikutelma on erittäin hyvä ja kuvat kauniita. Joten ihan varmasti hankin tämän kirjan.

  • Liisa sanoo:

   Kiitos paljon Erja ja ihana kuulla, että kirjan ensivaikutelma miellyttää.

 • Minka sanoo:

  Oih! Kirja vaikuttaa aivan ihanalta ja super herkulliselta! Onneksi hyllyn päällä on vielä tilaa uusille ruoka- ja leivontakirjoille. Haaveilen itsekin omasta leivontakirjasta, joten suuret onnittelut sinulle tämän kirjan johdosta! 🙂

  • Liisa sanoo:

   Kiitos Minka! Toivottavasti saavutat unelmasi. Kuvasi ovat todella upeita, mielellään niitä katselisi kirjassakin.

 • Tuija sanoo:

  Voi Liisa, mielettömän suuret onnittelut valtavan projektin valmistumisen johdosta. Siitä se ura urkenevi kirjailijan ihmeelliseen maailmaan. Ensimmäinen teos on nyt totta joten mikä vain on mahdollista tämän jälkeen. Yhden unelman täytyttyä voi alkaa jo haaveilemaan seuraavista, kaikkea hyvää valitsemallesi tielle !

  PS Moni voi haaveilla siitä, minkä Sinä olet nyt saavuttanut vaan harvalle se tärkeä ovi avautuu.

  • Liisa sanoo:

   Kiitos ihanasta kommentistasi Tuija. Tämä onkin taas ihan uusi ja jännittävä maailma, taidan vähän aikaa tutustua tähän ja fiilistellä, ennen kuin haaveilen seuraavista 😀

 • Äiti sanoo:

  Ihanaa! Yksi unelma toteutettu! Nyt taas uusia haaveita! Onnea! Olen nin ylpeä sinusta!

 • MarikaH sanoo:

  Onnea upeasta kirjasta! Kiva kun kerroit, millaisia työvaiheita kirjan takana on 🙂

  • Liisa sanoo:

   Kiitos Marika, kiva että tällainen “behind the scenes” -juttukin miellytti!

 • Taru sanoo:

  Voi onnea Liisa ihanasta omasta kirjasta! Tilaan omani aivan varmasti! Kirja näyttää tosi ihanalta ♥
  Mullakin on aivan sairaasti leivontakirjoja ja lisää vaan kertyy… ostan itse niitä tietysti ja saan vielä lahjaksikin usein 🙂 Nytkin kesällä sain 3 leivontakirjaa synttärilahjaksi! 😀

  • Liisa sanoo:

   Ihana kuulla Taru! Mäkin viimiset vuodet oon toivonut lahjaksi vaan leivontakirjoja. En juurikaan lue romaaneja, mutta leivontakirjoja on ihana selailla, lueskella ja katella. Ja ne on hyllylläkin niin kauniita.

 • Anne sanoo:

  Näyttää ja kuulostaa mielettömän hienolta! En malta odottaa että pääsee lukemaan ja katselemaan 🙂 Mahtavat onnittelut kirjan valmistumisesta!

  • Liisa sanoo:

   Mä odotan itekin ihan intona, että saan lopullisen painetun version käsiini. Älyttömän jännittävää!

Samankaltaisia kirjoituksia