Luukku 17: Hillosilmät

17. 12. 2016
Herkullinen murotaikinakeksi, lempihillolla ja kanelisokerilla tuunattuna. Näitä ilman ei joulun kahvipöytä ole täydellinen.

Perinteiset hillosilmät ovat lapsesta asti kuuluneet tärkeänä osana joulun herkutteluun. Äiti tekee edelleen näitä suuren määrän joka joulu ja käyn puolivarkain maistelemassa aina kun äiti ei muka huomaa. Joulupöydässä keksejä on muutama jäljellä, mutta kaikki on yleensä tyytyväisiä, koska maistiaisia on saatu yllin kyllin.

Aiemmin keksit olivat pinnalta paljaita ja yleensä teimme yhtä makua kerrallaan. Yhtenä jouluna innostuimme kokeilemaan eri versioita ja kuorrutimme myös kansia kaneli-sokerilla ja pähkinärouheilla. Keksit nousivat aivan uudelle tasolle ja siitä asto makuvaihtoehtoja, muotoja ja kuorrutteita onkin testattu joka joulu. Omia suosikkejani ovat ehdottomasti hyvällä omenahillolla tai -marmeladilla täytetyt hillosilmät, joiden kannet on pyöritelty kaneli-sokeriseoksessa. Rakastan näitä jopa niin paljon, että ohje löytyy myös ensimmäisestä kirjastani Leivontakirja Makeasta (tilaamalla kirjan kyseisen Adlibris-linkin kautta, saan myynnistä pienen provision).

Hillosilmät

40 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 1 dl sokeria
  • 6½ dl vehnäjauhoja
  • 1½ dl perunajauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 250 g voita
  • 1 muna
  • 1 dl kuohukermaa

Täyte ja kuorrute

  • 1 valkuainen
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 dl sokeria
  • 2 dl hyvää omenahilloa

Ohjeet

Pohja

Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa. Lisää voi ja nypi sormin murumaiseksi taikinaksi. Sekoita joukkoon muna ja kerma ja vaivaa nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla 3 mm paksu levy ja ota levystä muotilla keksejä. Kauliminen on hyvä tehdä kahdessa osassa, jottei taikina lämpene liikaa. Paina puoleen kekseistä reikä. Paista keksit 200 asteisessa uunissa noin 5-7 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Täyte ja kuorrute

Kasta jäähtyneiden kansien pinta valkuaiseen ja pyöritä kannet kaneli-sokerissa. Täytä pohjat hillolla ja nosta kuorrutetut kannet pohjien päälle.

Kategoriat

Joulu Keksit

Kommentit(0)

Samankaltaisia kirjoituksia