Luukku 13: Kahden maun piparkakut

14. 12. 2019
Piparkakut saavat uutta twistiä, kun ne leivotaan kahdesta eri taikinasta ja vaihdellaan taikinoita pipareiden välillä.

Näissä piparkakuissa maistuu perinteisten neilikan ja kanelin sijaan inkivääri ja lakritsi. Molemmat taikinat toimivat oikein hyvin myös erillisinä, mutta upeimmat piparit saat kun vaihtelet paloja pipareiden välillä. Palojen vaihtelu sujuu helpoiten, kun käytät mahdollisimman kylmää taikinaa, jauhotat leivonta alustan hyvin ja venytät paloja siirroissa mahdollisimman vähän. Jotta piparit säilyttävät muotonsa parhaiten, mittaa soodan määrä tarkasti ja kaulitse taikinat ohueksi.

Ressepti on julkaistu aiemmin Makeaa Joulua -kirjassani.

Kahden maun piparkakut

60 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Vaalea taikina

  • 1 dl vaaleaa siirappia
  • 2½ dl sokeria
  • 1½ tl inkivääriä
  • 2 munaa
  • 1 tl soodaa
  • 8½ dl vehnäjauhoja

Lakritsitaikina

  • 200 g voita
  • 1 dl muscovadosiirappia
  • 2½ dl sokeria
  • 2 tl lakritsijauhetta
  • 2 munaa
  • 1 tl soodaa
  • 8½ dl vehnäjauhoja

Ohjeet

Valmista taikinat omissa kattiloissaan. Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattiloissa. Anna seosten jäähtyä ja lisää joukkoon munat. Lisää sooda vehnäjauhoihin ja sekoita siirappiseoksiin. Anna taikinoiden asettua jääkaapissa yön yli.

Kauli taikinoista ohuet levyt ja ota piparkakkumuotilla paloja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ota pienemmällä muotilla piparkakuista paloja ja vaihtele paloja tummien ja vaaleiden piparkakkujen välillä. Paista piparkakkuja 200-asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi (5–8 minuuttia).

Kategoriat

Joulu Keksit

Avainsanat

lakritsi piparkakku

Kommentit(0)

Samankaltaisia kirjoituksia