Linnunpesäkakku

27. 03. 2018
Pääsiäisen kakkua koristaa suloinen linnunpesä. Herkullinen linnunpesä tehdään suolatikuista ja suklaasta.

Pääsiäinen on täällä, vaikka pihalla on -10 °C pakkasta ja lumikinokset koristavat edelleen pihaa. Auringonpaiste saa silti keväiselle tuulelle ja leivonnaisetkin saavat keväiset värit.

Pääsiäiseen kunniaksi päätin tehdä hauskan ja hyvin yksinkertaisen linnunpesäkakun. Näin Pinterestissä hauskoja linnunpesäkakkuja, joissa oli kaunis suklaalla kuorrutetuista nuudeleista tehty pesä ja halusin päästä toteuttamaan ideaa omalla tavalla. Koska noiden nuudeleiden saatavuus on Suomessa heikompaa, päätin tehtailla jotain muuta. Epäilin myös tuon nuudelipesän syötävyyttä, joten halusin toteuttaa idean jollain paljon maukkaammalla. Niinpä päädyinkin suolatikkuihin, jotka toimivat tässä aivan mainiosti. Pesän tekeminen sujuu helposti vaikka lasten kanssa ja se on jo sellaisenaan hauska pääsiäisherkku. Jos haluat huoneenlämmössä säilyviä herkkuja, suklaa pitää temperoida. Jos kuitenkin pesä säilytetään jääkaapissa, pelkkä suklaan sulatus riittää. Muistathan kuitenkin, että ilman temperointiakin suklaa kannattaa sulattaa miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen. Liian kuumaksi kuumennettu suklaa harmaantuu nopeasti.

Kakun makuihin valikoituivat mielestäni hyvin perinteiset pääsiäisen maut eli mango ja suklaa. Mangomoussen tein tuoreesta mangosta, koska siitä vaan tulee suunnattoman paljon parempi kakku kuin valmiista mangososeista. Valmiiksi syöntikypsistä mangoista saa helposti sosetta, raaka mango sen sijaan ei soseudu kivasti. Lisäsin soseen joukkoon vielä ananasta, joten kakku on yhtä aikaa ihanan suklainen ja herkullisen raikas. Kakun viimeistelee kerros masccarpone-kermakuorrutetta. Kuorrutteen voi jättää halutessaan pois, mutta jos kaipaat pientä loppusilausta, tämä pisaroin koristeltu kuorrute on juuri sitä.

Linnunpesäkakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 100 g voita
  • 100 g tummaa suklaata
  • 2 munaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ¼ tl suolaa

Täyte

  • 3 liivatelehteä
  • 2 syöntikypsää mangoa
  • 1 dl sokeria
  • 1 prk (227 g) ananasmurskaa
  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
  • 3 dl kuohukermaa
  • ½ dl mango-passionmehua

Kuorrute

  • 150 g mascarpone-tuorejuustoa
  • 1½ dl kuohukermaa
  • 1 rkl tomusokeria
  • sinistä elintarvikeväriä
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 1–2 rkl kuumaa vettä

Koristelu

  • 100 g suolatikkuja
  • 150 g tummaa suklaata
  • pääsiäsmunia

Ohjeet

Kuumenna uuni 175 °C:seen. Pingota leivinpaperi kahteen irtopohjavuokaan (halk. 20 cm). Vuoraa myös vuokien reunat leivinpaperilla.

Sulata voi ja suklaa. Vaahdota kananmunat ja sokerit kevyesti. Lisää joukkoon voi-suklaaseos. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola yhteen ja kääntele taikinaan. Jaa taikina esivalmisteltuihin vuokiin ja paista noin 20 minuuttia tai kunnes taikina on reunoilta asettunut, mutta keskusta on vielä hieman pehmeää. Anna pohjien jäähtyä kunnolla.

Valmista seuraavaksi täyte. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Irrota mangoista hedelmäliha ja paloittele se kulhoon. Lisää sokeri ja soseuta. Valuta ananasmurskasta pois ylimääräinen neste.

Vaahdota mascarpone ja kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon mangosose. Lämmitä mango-passionmehu ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos mangovaahtoon koko ajan sekoittaen. Kääntele joukkoon valutettu ananasmurska.

Laita ensimmäinen pohja tarjoilualustalle. Aseta ympärille leivinpaperilla vuorattu irtopohjavuoan reunus. Kaada pohjan päälle puolet täytteestä. Nosta varovasti päälle seuraava pohja ja loput täytteestä. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Vaahdota kuorrutetta varten kerma, mascarpone, tomusokeri ja elintarvikeväri. Kuorruta kakku. Sekoita kaakaojauhe kuumaan vesitilkkaan ja roiski kaakaomaalia siveltimellä kakun pintaan.

Valmista linnunpesäkoriste vuoraamalla pieni kulho leivinpaperilla. Paloittele suolatikut muutaman sentin pituisiksi paloiksi. Sulata suklaa ja kaada suolatikkujen päälle. Nostele suolatikut pienissä erissä kulhoon linnunpesän muotoon. Anna kovettua jääkaapissa noin 15 minuuttia. Nosta pesä valmiin kakun päälle ja viimeistele pääsiäismunilla.

Yhteistyössä:

Kommentit(2)

Samankaltaisia kirjoituksia