Korvapuustipiirakka

24. 10. 2018
Rapea kanelikierre taikina ja sisällä kermaista kanelijuustokakku-täytettä. Tämä piirakka on sateisen syyspäivän pelastus.

Lokakuun alussa vietettiin jälleen korvapuustipäivää, joka on mielestäni yksi vuoden parhaista juhlapyhistä. Perinteisesti olen kehitellyt jonkin uuden korvapuustiherkun, mutta tänä vuonna päätin leipoa vain tavallisia pullia, mikä olikin erittäin hyvä päätös. Kaikkien kakkujen, jäätelöiden, piiraiden ja leivosten keskellä tavallinen pulla silloin tällöin maistuu aivan täydelliseltä. Perinteisessä korvapuustissa on jotain niin lohduttavaa. Sen herkullinen pehmeys ja ihana mausteisuus tuovat lämpöä syksyn sateisiin päiviin ja tuoreen pullan tuoksu saa aina koko naapuruston sekaisin.

Huolimatta tyytyväisyydestä loistavaan päätökseen leipoa ihan perinteisiä korvapuusteja minua jäi kaivertamaan ajatus uudesta korvapuustiherkusta. Olen jo pitkään ihaillut Linda Lomelinon Lomelinos pajer -kirjasta löytyvää omenapiirakkaa, jolla on upea kanelikierteistä tehty kansi ja jotain sen suuntaista olen halunnut kehitellä jo jonkin aikaa. Nyt syksyn kylmien ilmojen viimein saavuttua mieli hamusi kuitenkin jotain kermaisempaa herkkua, joten päätin toteuttaa piirakasta juustokakkuversion. Osittain piirakka muistuttaa muutama vuosi sitten kehittelemääni korvapuustijuustokakkua (joka on edelleen yksi suosikkijuustokakuistani), mutta juustotäyte on huomattavasti ohuempi ja piiraalla on sekä rapea pohja että kansi. Tuo kansi onkin aivan ihana ja siitä syntyikin heti muutama uusi idea mitä haluan päästä testaamaan.

Korvapuustipiirakka

12 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl sokeria
  • 225 g voita
  • noin ½ dl kylmää vettä

Kaulimiseen

  • 75 g voita
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua kardemummaa

Täyte

  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 150 g creme fraichea
  • 1¼ dl sokeria
  • 3 munaa
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl vanilja-aromia
  • 1 tl jauhettua kardemummaa

 

Ohjeet

Pohja

Sekoita jauhot ja sokeri kulhossa. Nypi joukkoon kylmä voi. Lisää kylmää vettä ja pyöräytä taikina tasaiseksi. Älä kuitenkaan vaivaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi. Anna kaulimiseen tarkoitetun voin pehmetä sillä aikaa huoneenlämmössä.

Sekoita kaulimista varten pehmeä voi, kaneli ja kardemumma tasaiseksi tahnaksi. Ota pohjataikina kylmästä ja kauli se kevyesti jauhotetulla alustalla suureksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 30 x 50 cm). Levitä kanelitahna taikinalle ja rullaa se pitkäksi rullaksi. Leikkaa rulla kahtia ja laita se kylmään 15 minuutiksi.

Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla. Ota toinen taikinarulla kylmästä ja leikkaa se noin 1 cm:n paksuisiksi siivuiksi. Asettele siivut tasaisesti vuokaan ja painele ne tasaiseksi pohjaksi.

Ota toinen rulla ja leikkaa myös se siivuiksi. Asettele siivut tiiviisti ympyränmuotoon leivinpaperin päälle. Voit tarvittaessa kostuttaa siivujen reunoja kevyesti vedellä, jotta ne tarttuvat paremmin yhteen. Nosta toinen leivinpaperi taikinan päälle ja kauli palat leivinpaperien välissä tasaiseksi, piirakkavuoan kokoiseksi levyksi. Laita pohja ja kansi kylmään odottamaan täytteen valmistusta.

Täyte

Kuumenna uuni 170 °C:seen. Sekoita tuorejuusto, creme fraiche ja sokeri tasaiseksi massaksi. Lisää kananmunat yksitellen, sekoittaen hyvin jokaisen munan välissä. Lisää mausteet ja kaada massa vuokaan pohjan päälle. Irrota piirakan kannesta varovasti toinen leivinpaperi ja käännä kansi piirakan päälle. Kuori myös toinen paperi pois kannen päältä. Painele reunat kiinni.

Voitele piirakan pinta kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista uunin keskitasossa noin 50 minuuttia tai kunnes piirakan kansi näyttää kypsältä myös keskiosasta. Anna piirakan jäähtyä jääkaappikylmäksi ennen tarjoilua.

Yhteistyössä

Kategoriat

Juustokakut Yhteistyö

Kommentit(2)

Samankaltaisia kirjoituksia