Karpalo-toffeepavlova

Karpalo-toffeepavlova

12. 12. 2019
Ilmava pavlova on herkullinen joulupöydän jälkiruoka. Kirpeä karpalo on täydellinen vastapaino makealle marengille ja toffeelle.

Pavlova on Australialaisen joulupöydän klassikkojälkiruoka. Vaikka ihan samoihin lämpölukemiin ei meidän joulussa päästäkään, sopii tämä ilmava ja raikas pavlova joulupöydän jälkiruoaksi myös Suomessa. Jotta mieli ei vie liian kauaksi kotoa, päätin pitää maut kotoisana ja täytin pavlovan Suomalaisen joulun mauilla.

Jääkarpalot ja kuuma kinuskikastike on joulun klassikko ja halusin yhdistää sen hieman erilaiseen jälkiruokaan. Vaikka marenki onkin pavlovassa pääosassa, on tässä versiossa annettu myös karpaloiden loistaa. Karpaloiden herkullista kirpeyttä on upotettu täyteläiseen mousseen, valuvaan kastikkeeseen ja koko komeus viimeistellään vielä kokonaisilla karpaloilla, jotka pirskahtelevat ihanasti puraistessa. Makea toffeekastike viimeistelee jälkiruoan ja antaa vielä pienen makean säväyksen.

Vaikka komponentteja kuulostaakin ehkä olevan useita, tämä jälkiruoka on helppo valmistaa, eikä se vaadi tuntien hikoilua keittiössä. Päätin oikoa monta mutkaa, aloittaen jo heti pohjasta. Testasin nimittäin pohjaan DrOetkerin uutta marenkijauhetta, joka sekoitetaan ainoastaan veteen. Jauhe vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi, muotoillaan pellille ja paistetaan perinteisten marenkien tapaan uunissa. Täytteen karpalot kiehautetaan ja puolet saadusta soseesta lisätään mousseen, kun taas loppu sose toimii kastikkeena. Kinuskikastikkeen virkaa toimittaa valmis toffeekastike, ja koristelu hoidetaan suurilla, syötävillä koristehelmillä. Tämän jälkiruoan tekijälle jää siis aikaa myös nautiskeluun.

Karpalo-toffeepavlova

10 annosta / yli 60 min / helppo G

Ainesosat

Pohja

 • 1 ps Dr. Oetker marenkijauhetta
 • ¾ dl vettä

Täyte ja koristelu

 • 200 g karpaloita
 • 2 dl sokeria
 • 1 dl vettä
 • 2 dl kuohukermaa
 • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
 • 1 tl Taylor&Colledge vaniljatahnaa
 • Dr. Oetker toffeekastiketta
 • karpaloita
 • Dr. Oetker golden and shiny pearls

Ohjeet

Pohja

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Kuumenna uuni 100 °C:seen.

Mittaa marenkijauhe ja lämmin vesi kulhoon. Vatkaa ensin matalalla nopeudella. Jatka vatkaamista kovalla teholla vielä muutama minuutti, kunnes vaahto on sileää ja kuohkeaa. Muotoile vaahdosta pesä esivalmistellulle uunipellille. Paista noin 1½ tuntia tai kunnes pohja irtoaa leivinpaperista kevyesti nostettaessa.

Täyte ja koristelu

Mittaa karpalot, sokeri ja vesi kattilaan. Keitä karpalot pehmeiksi ja siivilöi sose puhtaaseen kulhoon. Jäähdytä.

Vatkaa kerma, mascarpone ja vanilja kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon 3 rkl karpalososetta. Lusikoi tai pursota täyte marenkipohjalle. Viimeistele pavlova karpalososeella, toffeekastikkeella, karpaloilla ja suurilla koristekuulilla.

Yhteistyössä

Kategoriat

Joulu Jälkiruoat Yhteistyö

Avainsanat

marenki pavlova

Kommentit(2)

  

Samankaltaisia kirjoituksia