Joulun loppu – Brownie

09. 01. 2017
Tässä mehevässä browniessa jauhojen asiaa toimittavat jauhetut piparkakut. Ne antavat taikinaan ihanaa makua ja rakenne säilyy herkullisen mehevänä ja sopivan tiiviinä.

Joululoma päättyi ja lapset palasivat kouluun ja päiväkotiin. Meillä oli aivan mahtava loma ja osittain tuntui haikealta päättää se. Eilen pidettiin pienet loman päättäjäiset, joissa tuhottiin sekä piparkakkutalot (joita lapset on näin pitkään malttaneet säästellä) että muutamat muutkin jouluherkut.

Meillä ei koskaan ole ollut tapana asettaa mitään suuria uuden vuoden lupauksia, mutta jouluherkuttelun jälkeen tulee luonnostaan pieni makeanhimon väheneminen. Osa jouluherkuista jää aina pyörimään ja nyt pitikin keksiä jokin hyvä tapa hävittää ne kaikki. Inhoan ruoan heittämistä pois, joten yritän usein kehitellä reseptejä kaapista löytyvistä aineksista. Kun aloimme leipomaan tätä brownieta, huomasin vehnäjauhopurkin ammottavan tyhjyyttään. Päätinkin kokeilla jauhojen korvaamista jauhetuilla piparkakuilla ja se toimi yllättävän hyvin. Piparkakuista ei synny taikinaan sitkoa ja ne pitävät pohjan erittäin mehevänä. Samalla tuli hävitettyä lähes kaikki syömättä jääneet piparkakut.

Brownie ei välttämättä edes tarvitse kuorrutetta, mutta tämä karkeilla koristeltu mascarpone-vaahto teki siitä entistäkin herkullisemman.

Joulun loppu-brownie

15 annosta / 30 - 60 min / helppo

Ainesosat

Pohja

  • 200 g piparkakkuja
  • 75 g voita

Brownie

  • 200 g piparkakkuja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 100 g tummaa suklaata
  • 100 g voita
  • 2 munaa
  • ¾ dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 tl luontaista vaniljasokeria

Kuorrute

  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • ½ dl tomusokeria
  • 1 tl kanelia
  • makeisia, piparkakkuja, pretzeleitä, pähkinöitä tms.

Ohjeet

Pohja

Vuoraa noin 20 x 30 cm uunivuoka leivinpaperilla. Murskaa piparkakut hienoksi rouheeksi. Sulata voi ja lisää sokerin piparimurskaan. Painele seos vuoan pohjalle ja paista pohjaa 175°c:ssa noin 10 minuuttia.

Brownie

Jauha piparkakut mahdollisimman hienoksi jauheeksi. Sekoita joukkoon leivinjauhe. Sulata voi ja suklaa. Vaahdota munat ja sokerit kevyesti. Sekoita joukkoon voi-suklaaseos.  Lisää piparijauhe taikinaan ja kääntele tasaiseksi.  Levitä taikina piparkakkupohjan päälle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia, älä paistaa pohjaa liian kypsäksi, jotta browniemainen rakenne säilyy. Anna jäähtyä kunnolla, parhaimman tuloksen saat, kun annat brownien vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kuorrute

Mittaa tuorejuusto, kerma, sokeri ja kaneli kulhoon. Vaahdota seos paksuksi vaahdoksi. Levitä vaahto jäähtyneen brownien päälle. Ripottele pinnalle kaikki joululta jääneet makeiset, pähkinät ja piparkakut.

Kategoriat

Joulu Piirakat

Avainsanat

brownie

Kommentit(0)

Samankaltaisia kirjoituksia