Donitsikakku

Donitsikakku

28. 04. 2017
Värikäs donitsikakku on hauskaa vaihtelua perinteisille munkeille. Herkullisessa kakussa donitsi maistuu niin pohjassa kuin täytteessäkin.

Vaikka munkit ovat ehdoton vappuherkku, halusin kokeilla myös hieman erilaista jälkkäriä. Olen jo pidempään miettinyt donitsikakun tekoa, mutta alussa oli suunnitelmissa vain kakun koristeleminen donitsein. Rakastan kuitenkin uunissa paistettavien donitsien pehmeän kardemummaista makua, joten sitä piti saada kakkuun enemmänkin. Kokeilin siis leipoa pohjat donitsitaikinasta ja täytyy kyllä sanoa, että se oli paras idea pitkään aikaan. Pohjat olivat ihanan pehmeät ja todella herkullisen makuiset. Donitsin makua lisäsin täytteeseenkin jauhamalla muutaman ylijääneen koristedonitsin mascarponevaahdon joukkoon. Yhdistelmä oli aivan ihana ja tämä kakku on todellakin donitsin ystävän unelma. 

Donitsikakku

10 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja ja koristeet

  • 1 dl öljyä (esim. rypsi)
  • 3 dl maustamatonta jogurttia
  • 2 muna
  • 2 dl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 2 tl luontaista vaniljasokeria
  • 3 tl kardemummaa
  • + 150 g värjättyä valkosuklaata

Täyte ja kuorrute

  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
  • 4 dl kuohukermaa
  • 100 g donitseja
  • 2 dl maitoa

Koristelu

  • 100 g valkosuklaata
  • 2–3 rkl kuohukermaa
  • elintarvikevärejä (geeli- tai jauhemaista)
  • donitseja
  • sveitsiläistä marenkia
  • nonparelleja

 

Ohjeet

Pohja ja koristeet

Laita uuni lämpenemään 200°c:seen. Voitele donitsipelti huolellisesti. Vuoraa kaksi irtopohjavuokaa (halk. 15 cm) leivinpaperilla. Sekoita öljy, jogurtti, kananmuna ja sokeri yhteen. Sekoita muut aineet keskenään ja lisää joukkoon nesteet. Sekoita taikinaksi. Jaa taikina kahteen osaan. Jaa toinen osa kahteen kakkuvuokaan ja paista noin 20-25 minuuttia tai kunnes pohjaan painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Halkaise pohjat jäähtyneenä kahdeksi levyksi.

Laita loput taikinasta pursotinpussiin ja pursota donitsipellille (voit käyttää myös reiätöntä muffinssipeltiä ja halutessasi kovertaa reiät paiston jälkeen). Jätä reilusti tilaa kohoamiselle. Paista donitseja uunin keskitasolla noin 6-8 minuuttia. Jäähdytä ja kuorruta värjätyllä valkosuklaalla. Säästä osa donitseista täytteeseen.

Täyte ja kuorrute

Vaahdota mascapone ja kerma löysäksi vaahdoksi. Jaa vaahto kahteen osaan. Jauha donitsit hienoksi jauheeksi ja lisää toiseen osaan vaahtoa. Aseta ensimmäinen pohja tarjoiluvadille. Kostuta pohja maidolla. Annostele pohjalle 1⁄3 täytteestä. Toista kunnes kaikki pohjat on käytetty. Vaahdota toinen osa vaahtoa hieman paksummaksi ja kuorruta kakku sillä. Laita kakku kylmään noin 30 minuutiksi.

Koristelu

Sulata valkosuklaa ja kerma. Värjää haluamallasi elintarvikevärillä. Jäähdytä ganache noin 30 asteiseksi ja kaada varovasti kakun päälle. Jos haluat kuorrutteen valuvan vain hieman reunoille, puolikas annos riittää. Viimeistele kakku pursottamalla päälle sveitsiläistä marenkia ja koristelemalla donitseilla.

Kategoriat

Täytekakut Vappu

Kommentit(4)

  
  • Leipuri sanoo:

    Voiko kakun tehdä 18cm irtopohjavuokaan?

  • Leipuri inspiraatiota hakemassa sanoo:

    Raakagaine listalla sinulla on 3dl jugurttia, mihin se Menee? Paljonko taikinaan tulee kermaviiliä, se kun puuttuu raaka-aineista…

    • Liisa sanoo:

      Hei ja kiitos kommentistasi! Ohjeessa oli käynyt pieni ajatusvirhe, sillä tähän voi käyttää sekä jogurttia, että kermaviiliä. Tällä kertaa käytin tosiaan jogurttia, mutta unohdin kakun ohjeosioon tuon kermaviili-sanan. Ohje on nyt korjattu, pahoittelen virhettä.

Samankaltaisia kirjoituksia