Amerikkalainen omenapiirakka

11. 09. 2017
Omenoiden satokausi on alkanut, joten ny ton aika kaivaa herkullisimmat piirasreseptit arkistojen kätköistä. Amerikkalainen omenapiirakka on takuuvarma menestys, teetpä sen sitten kannellisena tai avoimena.

Huhhu. Viime viikot on pitänyt kovaa kiirettä. Syysflunssa kaatoi lapset ja töitä olisi ollut ilman sairastumisiakin riittämiin. Joululehtien eräpäivät olivat tietysti käsillä, mutta onneksi hieman flunssaiset lapset innostuivat kovasti äidin kehittelemästä valejoulusta. Siinä sitten leivottiin piparkakkuja joululaulujen soidessa.

Tärkeimmät työt tulli onneksi tehdyksi, mutta valitettavasti jostain oli pakko karsia. Siksi bloginpäivitys joutui hieman odottamaan ja tämä Instagramissa jo hehkuttamani omenpiirakka pääsee vasta nyt päivänvaloon.

Tein viimesyksynä tätä herkullista inkivääri-omenapiirakkaa. Nyt halusin tehdä vieläkin helpomman version, jonka täytteeseen jää hieman enemmän suutuntumaa. Valitsinkin täytteeksi hyvin periamerikkalaisen omenapiirakkatäytteen, jossa omenaviipaleiden annetaan hetki pehmetä sitruuna-sokeriseoksessa. Täyte maustetaan reilusti kanelilla ja ripauksella muskottipähkinää.

Täytteestä tuli ihanan mehevä ja tuo rapea murotaikina luo sille upean kontrastin. Tällä kertaa halusin pitää piirakan avoimena, mutta voit hyvin tehdä myös kannellisen version, taikinasta riittää myös kanteen.

Amerikkalainen omenapiirakka

12 annosta / 30 - 60 min / helppo

Ainesosat

Pohja

  • 150 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • ¾ dl tomusokeria
  • 1 muna

T\'äyte

  • 7–8 keskikokoista omenaa
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 tl kanelia
  • ¼ tl jauhettua muskottipähkinää
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 30 g voita
  • kananmuna voiteluun
  • pinnalle ruokokidesokeria

Ohjeet

Pohja

Laita voi hetkeksi pakastimeen. Sekoita vehnäjauhot ja tomusokeri kulhossa. Raasta joukkoon kylmä voi. Nypi ainekset sormenpäillä murumaiseksi taikinaksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa, jottei siihen muodostu sitkoa. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Täyte

Pese omenat huolellisesti. Poista siemenkodat ja leikkaa siivuiksi. Purista sitruunamehu omenoiden joukkoon. Sekoita sokeri, mausteet ja maissitärkkelys yhteen ja ripottele omenoiden päälle. Sekoita ja anna seistä muutama minuutti.

Kuumenna uuni 200 °C:seen. Vuoraa piirakkavuoka leivinpaperilla. Ota taikinasta kolmasosa sivuun koristelua tai kantta varten. Kauli loput ohueksi levyksi ja vuoraa sillä piirakkavuoka. Kaada päälle omenatäyte ja lisää voi pinnalle pieninä paloina.

Kauli loppu taikina levyksi ja käytä kantena tai ota piparkakkumuotilla paloja ja koristele piirakka niillä. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle ruokokidesokeria. Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

 

Kategoriat

Piirakat

Avainsanat

omena

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia