Puolukka-kinuskikakku

Puolukka-kinuskikakku

24. 09. 2019
Syksyn herkkukakussa on pehmeää kinuskimoussea puolukkapiirakan päällä. Koko koreus viimeistellään raikkaalla puolukkakiilteellä.

Viikonloppuna vietettiin pojan 10-vuotissyntymäpäiviä ja havahduin taas siihen miten kovaa vauhtia aika kulkeekaan. Tuo pienen pieni ihminen on kasvanut jo kohta äitinsä ohittavaksi, uskomattoman ihanaksi, empaattiseksi ja älykkääksi nuoreksi. Onni on ollut ja on edelleen seurata tuon mahtavan tyypin kasvua.

Synttärit juhlitaan meillä aina kahdessa erässä. Ensin pidetään kavereiden kanssa lastenkutsut (jotka nyt ovat muuttaneet jo muotoaan leffa ja peli-illaksi) ja sitten sukulaisten kesken vielä synttärikahvit. Kaverisynttärit juhlittiin jo viikko sitten muutaman parhaan kaverin kanssa hampurilaisten ja jäätelöbaarin voimin, mutta sukulaissynttäreille suunniteltiin tarjottavia yhdessä. Jontsan tärkeimpinä toiveina oli korvapuustit ja mustikkapiirakka, mutta kakkuihin sain vapaat kädet.

Päädyinkin tekemään jo pidempään suunnittelemaani puolukka-kinuskikakkua, joka sopi ajankohtaan ja sankarin makumieltymyksiin mitä parhaiten. Olin jo keväällä sopinut pakkasmarjan kanssa tekeväni heille syyskuussa puolukka-kinuskireseptin, joten tämä ajatus oli muhinut päässä jo pitkään. Rakastan piirakkapohjaisia moussekakkuja ja se oli tähän makuyhdistelmään mielestäni aivan loistava idea.

Pehmeä ja hieman kirpeä puolukkapiirakka on loistava pohja kuohkealle kinuskimousselle. Kakun viimeistelevä puolukkakiille tasapainottaa myös kinuskin makeutta ja antaa kakulle raikkaan loppusilauksen. Kinuskimousse on ilmavaa ja suussasulavan pehmeää, sillä siihen ei ole lisätty lainkaan liivatetta. Paksuksi vatkattu mousse pitää muotonsa oikein hyvin eikä se vaadi erillistä hyydyttäjää.

Puolukka-kinuskikakku

12 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

Täyte

  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 dl fariinisokeria
  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa

Kiille

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 175 °C:seen. Vuoraa irtopohjavuoka (halk. 20 cm) leivinpaperilla.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri yhteen ja lisää taikinaan yhdessä maidon kanssa. Levitä taikina vuokaan ja ripottele pinnalle puolukat. Paista noin 30 minuuttia tai kunnes pohjaan painettuun tikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Jäähdytä hyvin.

Täyte

Mittaa 2 dl kuohukermaa ja fariinisokeri kattilaan. Keitä seosta, kunnes kylmään vesilasiin tiputetusta pisarasta muodostuu pallo vesilasin pohjalle. Jäähdytä kinuskikastike jääkaappikylmäksi.

Mittaa jäähtynyt kinuski, loput kuohukermasta ja mascarpone kulhoon. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi ja levitä puolukkapiirakan päälle. Anna asettua jääkaapissa muutaman tunnin.

Kiille

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Mittaa kiillettä varten puolukat, sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia. Siivilöi kuuma puolukkamehu kulhoon ja liuota joukkoon pehmenneet liivatteet. Anna jäähtyä välillä sekoitellen haaleaksi. Kaada haalea mehu kakun päälle ja anna jähmettyä 1–2 tuntia.

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja koristele juuri ennen tarjoilua haluamallasi tavalla.

Yhteistyössä

Kategoriat

Juustokakut Yhteistyö

Avainsanat

kinuski puolukka syksy

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia