Kirjoitettu: 2.joulukuuta 2016 Kommentteja: 8

Helpot uunidonitsit muuttuvat juhlavaksi, kun ne täytetään täyteläisellä piparkakkukreemillä.

piparkakkudonitsit

Törmäsin Arnoldsin mainokseen, jossa oli kuva ihanan näköisestä jouludonitsista. Donitsin sisään oli pursotettu herkulliselta näyttävää piparkakkukreemiä ja siitähän se ajatus lähti taas lentämään. Kotiin päästyä oli pakko alkaa suunnittelemaan omaa jouludonitsia. Uunissa paistetut donitsithan ovat viime vuosina olleet todellinen hitti ja monella varmasti on tuo donitsipeltikin hankittuna. Jos donitsipeltiä ei ole, voi donitsit paistaa myös muffinipellin syvennyksissä, jolloin paiston jälkeen keskelle voi halutessaan kovertaa reiän. Paistamista voi kokeilla myös pahvisissa kertakäyttömuffinivuoissa, mutta taikina saattaa hieman jäädä vuokaan kiinni. Paperisissa vuoissa tai suoraan pellillä paistaminen ei onnistu, sillä löysä taikina valuu pitkin peltiä.

Nämä donitsit maistuvat todellakin joululta. Käytin Annas appelsiinipiparkakkuja ja ne antoivatkin tähän ihanan pienen appelsiinin aromin. Todella herkullisia ja ihanan nopeasti valmistuvia tarjottavia.

Piparkakkudonitsit
12 kpl   |   30–60 min   |   helppo

Donitsit:

  • ½ dl öljyä (esim. rypsi)
  • 1½ dl kermaviiliä
  • 1 muna
  • 1 dl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl soodaa
  • 1 tl luontaista vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 50 g voita

Pinnalle:

  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kanelia

Laita uuni lämpenemään 200°c:seen. Voitele donitsipelti huolellisesti. Sekoita öljy, kermaviili, kananmuna ja sokeri yhteen. Sekoita muut aineet keskenään ja lisää joukkoon nesteet. Sekoita taikinaksi. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota donitsipellille (voit käyttää myös reiätöntä muffinssipeltiä ja halutessasi kovertaa reiät paiston jälkeen). Jätä reilusti tilaa kohoamiselle.

Paista donitseja uunin keskitasolla noin 6-8 minuuttia. Voitele donitsit heti paiston jälkeen sulatetulla voilla. Kierittele donitsit kaneli-sokeriseoksessa. Anna jäähtyä ja halkaise donitsit varovasti kahtia.

Täyte:

  • 250 g Mascarpone-tuorejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rkl tomusokeria
  • 100 g piparkakkuja

Laita mascarpone, kerma ja tomusokeri kulhoon. Murskaa piparkakut erittäin hienoksi rouheeksi ja lisää joukkoon. Vaahdota seos niin paksuksi, että sitä voi pursottaa. Siirrä seos pursotinpussiin ja leikkaa pussin kärki auki. Pursota täyte halkaistujen donitsien väliin.

piparkakkudonitsit2piparkakkudonitsit3

Nämä toimivat hyvin myös gluteenittomina, kun vaihdat vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen ja täytteen piparkakut gluteenittomiin piparkakkuihin.

8 vastausta artikkeliin “Luukku 2: Piparkakkudonitsit”

  1. Mari sanoo:

    Tuleeko 50g voita taikinaan vai voidellaanko sillä paistetut donitsit?

    • Liisa sanoo:

      Hei Mari! Taikinaan tulee vain öljyä ja 50 g käytetään donitsien voiteluun.

  2. Marja sanoo:

    Kiitos hyvästä ohjeesta! Näitä tarjottiin tänään tytön synttäreillä gluteenittomiksi ja maidottomiksi muokattuna.

    • Liisa sanoo:

      Ole hyvä vain Marja. Oikein ihana kuulla, että resepti on heti käytössä, nämä ovat siitä kivoja, että muokkaantuvat helposti myös gluteenittomiksi ja vaikka kokonaan vegaanisiksikin.

  3. Kakkumonsteri sanoo:

    Oletpa reipas, kun joulukirjan lisäksi teet joulukalenterinkin! Kirjasi oli kaunis, onnittelut vielä siitä 🙂
    Nämä donitsit on megasöpöjä 😉

    • Liisa sanoo:

      Heh, kiitos Kakkumonsteri! Kyllähän näitä reseptejä on vuosien varrella niin paljon kertynyt, että varastoistakin löytyy kalenteriin sopivaa materiaalia. Tämä on juuri sopiva homma tällaiselle jouluhöperölle.

  4. Nam nam nam! <3 Näyttääpä hyvältä! 🙂

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Hanna! Nää oli ihania. En oo maistanut sitä Arnoldsin versiota, mut luulen et nää on parempia 😀

Jätä kommentti