Eclairit

12. 04. 2015
Tämä ranskalainen klassikkoherkku kuuluu ehdottomasti kevään kuumimpiin trendeihin. Perinteinen vaniljatäytteinen ja suklaallakuorrutettu eclair saa nyt väistyä, kun maailmaa valloittavat huippukondiittorien luomat uskomattomat taidonnäytteet.

eclairit

Pääsin muutama viikko sitten maistelemaan poikkeuksellisia herkkuja Kluuvikadun Fazer Cafehen. Niistä yksi mieleenpainuvimmista oli varmasti mahtava Dogclair, eli aivan hodarilta näyttävä Eclair-leivos. Tämä Dogclair oli viimeinen piikki kasvavaan Eclair-nälkääni. Olin jo viime syksystä asti suunnitellut tekeväni näitä, nähtyäni toinen toistaan upeampia Eclaireja ranskalaisessa konditorialehdessä. Muut ideat kuitenkin ehtivät aina edelle, mutta ehkä pitkään kypsytelty idea takaa varman onnistumisen.

Näitä minieclaireja tehtailtiin viime viikolla lasten kanssa. Eli ei mitään turhaa hienostelua, vaan raikkaita kevätvärejä, strösseleitä ja karkkisia makuja.

Minieclairit (noin 45 kpl)

Tuulihattutaikina:

  • 2 1/2 dl vettä
  • 100 g voita
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 4 keskikokoista kananmunaa (noin 230g)

Siivilöi jauhot leivinpaperin päälle. Kiehauta vesi, paloiteltu voi, suola ja sokeri kattilassa. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää jauhot yhdellä kertaa. Sekoita tasaiseksi ja nosta kattila takaisin liedelle. Kuumenna koko ajan puukauhalla sekoittaen, kunnes seos irtoaaa kattilan reunoista ja kauhasta. Jäähdytä hetki ja lisää munat yksi kerrallaan reippaasti sekoittaen. Älä kuitenkaan vatkaa taikinaa voimakkaasti.

Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla peitetyille uunipelleille (3kpl) sormen kokoisia tankoja. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua ennen kuin 15 minuuttia on kulunut, etteivät tuulihatut lässähdä. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Jos et käytä kaikkia kerralla, voit hyvin pakastaa ylijääneet eclairit ennen kuorrutusta ja täyttöä. Sulatuksen jälkeen rapeuta eclaireja muutama minuutti uunissa.

eclairit4

Kuorrute:

  • Erivärisiä Candy melts-nappeja tai suklaata
  • rypsiöljyä
  • strösseleitä, nomparelleja

Laita candy meltsit ja pieni tilkka rypsiöljyä pakastepussiin (voit sulattaa myös mikrossa tai tavallisessa vesihauteessa). Sulje pussi huolella. Laita kulhoon kuumaa vettä (ei kiehuvaa) ja aseta pussi vesihauteeseen. Anna Meltsien sulaa välillä sekoitellen pussia puristamalla. Kaada sula massa lautaselle leikkaamalla pussin kulma auki. Kasta eclairit sulaan massaan. Ripottele päälle strösseleitä ja anna jähmettyä kunnolla.

Täyte:

  • 4 dl kuohukermaa
  • vaniljasokeria
  • (sokeria)
  • Hilloa tai suklaalevitettä (esim nutella tai milky way)
  • Fazer Wiener nougat-crushia (tai Tutti frutti/Marianne crushia)

Vaahdota kerma ja sokerit. Halkaise eclair ja levitä pohjalle hilloa tai suklaalevitettä. Pursota päälle kerma ja lisää vielä Wiener nougat crushia.

Ja palatakseni tuohon Fazerin herkutteluhetkeen. Kyseessä oli siis kondiittorimestari Eero Paulamäen World Chocolate Mastersin Pohjoismaiden karsintaan luodut kilpailutyöt. Kisassa valmistettiin neljä eri työtä; suklaaveistos, konvehti, kakku ja street food-tuote. Luonnollisesti tuo veistos jäi meiltä syömättä, mutta suussa sulavat konvehdit ja upea syyssato-kakku katosi nopeasti.  Ihan mahtavaa oli päästä maistelemaan herkkuja, jotka on luotu erityisesti kilpailua varten, hiottu viimeiseen asti ja tehty raaka-ainekustannuksia säästelemättä.

eclairit5 eclairit6

Ehkä mieleenpainuvin herkuista oli kuitenkin tuo aiemmin mainitsemani Dogclair. On todella hämmentävää syödä leivosta, joka tosiaan näyttää ihan hodarille. Maku oli kuitenkin kaukana siitä. Tuulihattusämpylän väliin laitettu suklaaparfait-nakki, mansikkapyree ketsupilla ja tyrni-valkosuklaa sinapilla. Päälle vielä manteli-pähkinänougata sipulirouheeksi, niin herkku on täydellinen. Tämä oli aivan mahtava toteutus ja osoitti kyllä tekijältään loistavaa uskallusta ja huumorintajua.  Halukkaat voivat kokeilla reseptiä kotona, se löytyy täältä. Laittakaahan runsaasti ketsuppia.

Kategoriat

Muut

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia