Tonttuovikakku

Tonttuovikakku

12. 12. 2021
Jouluna kakkukin muuttuu tonttuoveksi. Hauskassa kakussa maistuvat kuivatut luumut ja makea valkosuklaa.

Jouluna leivonnan ei tarvitse olla vakavaa (tai ei oikeastaan koskaan muulloinkaan). Hauska joulukakku syntyy helpohkolla tonttuovi-koristelulla. Juhlapöydässä kakku ilahduttaa varmasti niin lapsia, kuin aikuisiakin.

Tämän kakun tein viime vuoden Leivotaan -lehden viimeisen numeron kanteen. Kakkua oli aivan ihana tehdä, sillä sekä koristelu että maut ovat erityisesti mieleeni. Pohja on herkullisen mehevää luumukakkua, jonka ohjeen sovelsin perinteisestä taatelikakkuohjeestani. Täytteenä on herkullista valkosuklaamoussea, joka sopii loistavasti yhteen luumun kanssa. Valkoisen "lumipeitteen" tonttutalon katto saa marengista.

Tonttuovikakku
tonttuovikakku

Tonttuovikakku

15 annosta / yli 60 min / haastava

Ainesosat

Pohja

  • 250 g kuivattuja luumuja
  • 2 dl vettä
  • 200 g voita
  • 2 kananmunaa
  • 1½ dl sokeria
  • 1 dl maustamatonta jogurttia
  • 3½ dl vehnäjauhoja
  • 2 tl soodaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia

Täyte

  • 200 g valkosuklaata
  • 3 liivatelehteä
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 150 g creme fraichea
  • ½ dl sokeria
  • ½ dl vettä
  • 2 dl kuohukermaa

Koristelu

  • 3 valkuaista
  • 1½ dl erikoishienoa sokeria
  • 100 g punaista sokerimassaa
  • 100 g vihreää sokerimassaa
  • 50 g valkoista sokerimassaa
  • koristerakeita
  • vihreää sokerikuorrutetta

Ohjeet

Pohja

Vuoraa kaksi irtopohjavuokaa (halk. 15 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 ℃:seen.
Mittaa luumut ja vesi kattilaan. Keitä luumut pehmeiksi (noin 10 minuuttia). Ota kattila liedeltä, lisää voi ja soseuta tasaiseksi.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita sooda ja mausteet vehnäjauhoihin ja kääntele munavaahtoon vuorotellen jogurtin kanssa. Lisää viimeisenä luumuseos kevyesti käännellen, älä vatkaa. Jaa taikina kahteen vuokaan ja paista noin 50 minuuttia tai kunnes pohjiin painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Jäähdytä pohjat ja halkaisen jäähtyneenä kahteen osaan.

Täyte

Sulata valkosuklaa ja laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, creme fraiche ja sokeri yhteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne ½ dl kuumaa vettä. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää valkosuklaa ja kääntele viimeisenä joukkoon vaahdotettu kerma.
Aseta ensimmäinen pohja tarjoilualustalle, korkealla (noin 15 cm) leivinpaperireunuksella tai reunakalvolla vuoratun vuoan reunuksen sisään. Kaada päälle kolmasosa valkosuklaamoussesta. Toista sama vielä kaksi kertaa ja aseta viimeinen pohja kakun kanneksi. Anna kakun hyytyä kylmässä seuraavaan päivään.

Koristelu

Muotoile punaisesta massasta ovi. Voit koristella oven puukuviomuotilla tai piirtämällä kuviot ohuella puikolla. Poista kakku vuoasta ja aseta ovi paikalleen. Muotoile valkoisesta massasta ovelle karmit ja vihreästä kuusi oven suuhun. Sokerikuorrutteesta voit pursottaa oveen seppeleen. Viimeistele koristerakeilla.
Mittaa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Aseta kulho vesihauteeseen hellalle ja vatkaa, kunnes vaahdon lämpötila on 65 astetta. Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi. Kuorruta kakun päällinen marenkivaahdolla ja viimeistele halutessasi kevyesti polttimella.

Reseptini ja kuvat julkaistu aiemmin Leivotaan 7/2020-lehdessä.

Kategoriat

Joulu Täytekakut

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia