Kirjoitettu: 31.lokakuuta 2017 Kommentteja: 0

Suolaiset piirakat sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Ruokaisa piirakka toimii lounaana tai juhlissa pikkunaposteltavana.

Meillä vietetään aina suuret lasten syntymäpäiväjuhlat ja pidänkin niitä aina mahtavana tilaisuutena kokeilla uusia leivonnaisia. Suolaiset tarjottavat tekevät monesti kauppansa jopa makeita paremmin. Ensimmäisinä vuosina keskityin enemmän makeisiin tarjottaviin ja suolaisissa oli lähes poikkeuksetta samat luottoleivonnaiset. Nykyisin kuitenkin olen kunnostautunut myös suolaisessa tarjottavassa ja vaihtelen tarjottavia runsaasti. Välillä tarjolla on voileipäkakkua, välillä piirakoita ja pikkunaposteltavia.

Tällä kertaa Iidan juhliin tein mausteista texmexpiirakkaa ja aika perinteistä katkarapupiirasta. Molemmat piirakat ovat todella ruokaisia, joten ne käyvät loistavasti vaikka mukaanotettavaksi lounaaksi.

Texmex-jauhelihapiirakka
15 palaa   |   30–60 min   |   helppo

Pohja:

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl maissiryynejä (polenta)
  • 100 g voita
  • 1 muna

Nypi kylmä voi, jauhot ja maissiryynit murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin noin 30 minuutiksi.

Täyte

  • 300 g jauhelihaa
  • 2–3 rkl tacomaustetta
  • 1 prk (noin 200 g papuja ilman lientä) kidneypapuja
  • punasipuli
  • 3 säilöttyä jalopenoa
  • texmex-juustoraastetta
  • 2 kananmuna
  • 2 dl ruokakermaa

Kuumenna uuni 200 °C:seen. Ruskista jauheliha pannulla. Mausta kypsä jauheliha tacomausteella. Huuhdo ja valuta pavut huolellisesti. Leikkaa punasipuli ja jalopenot renkaiksi. Sekoita pavut, sipulit, jalopenot, jauheliha ja juustoraaste yhteen. Kauli piirakkapohja ohueksi levyksi ja vuoraa suurehko piirakkavuoka levyllä. Kaada päälle täyte. Sekoita kanamunat ja kerma yhteen ja kaada täytteen päälle. Paista piirasta uunin alatasolla noin 40 minuuttia tai kunnes pinta ja reunat ovat saaneet hieman väriä. Tarjoile Halutessasi nachojen ja maissidipin kanssa. Ohjeen maissidippiin löydät alta.

Maissidippi:

Ystäväni Lori tekee järjettömän hyvää maissidippiä, joka maistuu taivaalliselta hänen tekemiensä maissimuffinien tai nachojen kanssa. Ohjeeseen vaaditaan vain kolmea ainetta ja se valmistuu hetkessä. Katoaminenkin tapahtuu lähes yhtä nopeasti, sillä tämä dippi on jotain aivan mahtavaa.

  • 200 maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 prk maissia (ota neste talteen)
  • hienonnettuja jalopenoja

Sekoita tuorejuusto, maissit ja jalopenot. Ohenna maissipurkin nesteellä, kunnes seos on sopivan paksuista.

Katkarapupiirakka
10 palaa   |   30–60 min   |   helppo

Pohja:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • 1 muna

Nypi kylmä voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin noin 30 minuutiksi.

Täyte:

  • 200 g katkarapuja (sulatettuna ja valutettuna)
  • 1 punasipuli
  • nippu tilliä
  • 200 g yrttituorejuustoa
  • 1 dl ruokakermaa
  • 2 munaa
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa
  • mustapippuria

Kuumenna uuni 200 °C:seen. Hienonna punasipuli ja tilli kulhoon. Sekoita joukkoon katkaravut, tuorejuusto, kerma, munat ja mausteet.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja vuoraa piirakkavuoka taikinalla. Ylijääneestä taikinasta voit taiteilla kuvioita piirakan päälle. Kaada päälle täyte ja paista piiraasta uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Tarjoile hieman jäähtyneenä tillin ja sitruunalohkojen kanssa.

Jätä kommentti