Sitruunapiirakka

Sitruunapiirakka

13. 01. 2022
Raikas sitruunapiirakka eli tarte au citron on klassinen herkku. Paahdetulla sokerilla viimeistely tekee piirakasta entistä herkullisemman.

Sitruunat ovat parhaimmillaan alkuvuodesta ja vaikka niitä löytääkin tasaisesti ympäri vuoden, suosittelen leipomaan sitruunoista erityisesti nyt tammi-helmikuussa. Ne ovat parhaimmillaan erityisen mehukkaita ja aromikkaita ja mikä tuoksu kodin täyttikään tätä piirakkaa leipoessa.

Rakastan sitruunaa muiden leivonnaisten mausteena, mutta se on aivan vastustamatonta myös leivonnan päätähtenä. Kirpeän raikas, mutta silti herkullisen kermainen piirakka ei kaipaa mitään lisää, vaan se toimii loistavasti sellaisenaan. Ei ihme, että tarte au citron on ranskalainen klassikko ja kestosuosikki, joka löytyy jälkiruokalistalta monessa huippuravintolassakin.

Piirakan pohja on yksinkertainen, mutta silti herkullisen rapea. Helppo taikina syntyy jauhoista, sokerista, voista ja kananmunasta, mitään muuta siihen ei kaivata. Taikinaan kannattaa käyttää kylmää voita ja käsitellä sitä mahdollisimman vähän. Jos taikina tahtoo jäädä muruisaksi vielä kananmunan lisäyksen jälkeen, lisää mieluummin lusikallinen kylmää vettä, kuin käsittele tai vaivaa taikinaa pitkään. Pitkässä käsittelyssä taikina menettää herkullisen mureutensa, kun pohjaan alkaa muodostua sitkoa. Pohjan sokkopaistaminen on tärkeää, sillä kostean täytteen kanssa pohja jää muuten raa'aksi. Sokkopaistamisessa pohja täytetään ensin kuivilla herneillä tai riisillä, jotka estävät pohjan valumisen reunoilta alas. Paiston lopuksi pohja on hyvä vielä ruskistaa hieman ilman täytettä, mikä antaa sille makua ja estää täytteen imeytymistä pohjaan.

Sitruunapiirakka tehdään usein täytteellä, joka pitää kypsentää osittain ennen paistoa. Halusin kuitenkin piirakasta mahdollisimman yksinkertaisen, joten päädyin sekoittamaan täyteainekset ja kumoamaan ne esipaistetun pohjan päälle. Täytteestä tuli näinkin ihanan kermainen enkä huomannut eroa esikypsennettyyn täytteeseen. Viimeistelyn piirakkaan tein karamelisoimalla pinnalle hieman sokeria. Se antaa mielestäni herkullisen viimeistelyn ja piirakan pinta rasahtaa ihanasti leikattaessa. Voit kuitenkin aivan hyvin jättää sokerikuorrutteen pois, jos et omista kaasupoltinta.

tarte au citron
sitruunapiirakka

Sitruunapiirakka

12 annosta / 30 - 60 min / helppo

Ainesosat

Pohja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • ¾ dl tomusokeria
  • 100 g voita
  • 1 muna

Täyte

  • 5 munaa
  • 1½ dl sokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl sitruunamehua (2–3 sitruunaa)
  • 2 sitruunan kuori
  • (3 rkl ruokokidesokeria)

Ohjeet

Pohja

Mittaa vehnäjauhot ja tomusokeri kulhoon. Nypi joukkoon kylmä voi, jotta saat murumaisen seoksen. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Kuumenna uuni 170 ℃:seen. Kauli jäähtynyt taikina ohueksi levyksi ja nosta se irtopohjaiseen piirakkavuokaan (halk. noin 23 cm). Painele taikina tasaisesti vuokaan ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Pistele pohja haarukalla. Aseta taikinan päälle pala leivinpaperia ja täytä pohja kuivilla herneillä tai riisillä. Paista pohjaa 15 minuuttia, poista täytteet ja jatka paistamista muutama minuutti tai kunnes pohja saa hieman väriä.

Täyte

Mittaa munat, sokeri, kerma ja sitruunamehu kulhoon. Sekoita tasaiseksi ja kaada siivilän läpi toiseen kulhoon. Raasta joukkoon sitruunan kuori.

Kaada täyte paistetun pohjan päälle ja jatka paistamista kunnes täyte on hyytynyt (noin 25 minuuttia). Anna jäähtyä.

Ripottele pinnalle ruokokidesokeria ja ruskista sokeri kaasupolttimella.

sitruunapiirakka
sitruunapiirakkapala

Kategoriat

Piirakat

Avainsanat

sitruuna

Kommentit(10)

  
  • Elina sanoo:

    Ihanan kuuloinen resepti! Voisiko piirakan tehdä jo päivää ennen ja kuorruttaa seuraavana päivänä sokerilla?

    • Kiitos Elina! Piirakan voi oikein hyvin tehdä jo edellisenä päivänä! Sokerikuorrutus saattaa tosiaan hieman kärsiä jääkaapin kkosteudesta, joten jos mahdollista, se kannattaa tehdä tarjoilupäivänä.

  • SokeriHiiri sanoo:

    Kiitos toimivasta ohjeesta, tuli melkein yhtä nätti kuin kuvassa. Vaikka täyte näytti hyytyneeltä 25min paiston jälkeen, se oli hieman löysän puoleista leikatessa. Ensi kerralla siis paistan hieman pidempään.. ☺️

    • Ehtikö täyte jäähtyä ennen leikkaamista? Lämpimänä täyte on hieman löysää, mutta jäähtyessään näillä määrillä pitäisi asettua hyvin. Toki uuni ja vuoan halkaisijakin vaikuttavat paistoaikoihin.

  • Outi sanoo:

    Olipa hyvä resepti..ihanan raikas piirakka. Laitoin sokeria 1 dl 🙂

  • Teya sanoo:

    Oijoi, sitruuna on mun lemppari, tätä on pakko kokeilla!

  • Nimetön sanoo:

    Hei,kysyisin tuosta täytteestä: kun ohjeessa lukee sekoita ja kaada siivilän läpi toiseen kulhoon,sekoita millä;sähkövatkaimella/käsin ja minkälaisen siivilän läpi ja miksi?
    Yt. Minna K

    • Sekoittaa voi ihan käsivispilällä kevyesti, ettei täytteeseen synny kuplia liikaa. Siivilän läpi kaadetaan, jotta päästään mahdollisista epätasaisuuksista ja liioista ilmakuplista pois. Ilmakuplat tekevät pinnan reiälliseksi ja kananmunasta saattaa jäädä täytteeseen epätasaisuutta, sen vuoksi suosittelen siivilöimään. Itse käytän ihan tuollaista terässiivilää.

Samankaltaisia kirjoituksia