Sitruunapiirakka
12 annosta / 30 - 60 min / helppo
Ainesosat
Pohja
- 3 dl vehnäjauhoja
- ¾ dl tomusokeria
- 100 g voita
- 1 muna
Täyte
- 5 munaa
- 1½ dl sokeria
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl sitruunamehua (2–3 sitruunaa)
- 2 sitruunan kuori
- (3 rkl ruokokidesokeria)
Ohjeet
Pohja
Mittaa vehnäjauhot ja tomusokeri kulhoon. Nypi joukkoon kylmä voi, jotta saat murumaisen seoksen. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
Kuumenna uuni 170 ℃:seen. Kauli jäähtynyt taikina ohueksi levyksi ja nosta se irtopohjaiseen piirakkavuokaan (halk. noin 23 cm). Painele taikina tasaisesti vuokaan ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Pistele pohja haarukalla. Aseta taikinan päälle pala leivinpaperia ja täytä pohja kuivilla herneillä tai riisillä. Paista pohjaa 15 minuuttia, poista täytteet ja jatka paistamista muutama minuutti tai kunnes pohja saa hieman väriä.
Täyte
Mittaa munat, sokeri, kerma ja sitruunamehu kulhoon. Sekoita tasaiseksi ja kaada siivilän läpi toiseen kulhoon. Raasta joukkoon sitruunan kuori.
Kaada täyte paistetun pohjan päälle ja jatka paistamista kunnes täyte on hyytynyt (noin 25 minuuttia). Anna jäähtyä.
Ripottele pinnalle ruokokidesokeria ja ruskista sokeri kaasupolttimella.
Ihanan kuuloinen resepti! Voisiko piirakan tehdä jo päivää ennen ja kuorruttaa seuraavana päivänä sokerilla?
Kiitos Elina! Piirakan voi oikein hyvin tehdä jo edellisenä päivänä! Sokerikuorrutus saattaa tosiaan hieman kärsiä jääkaapin kkosteudesta, joten jos mahdollista, se kannattaa tehdä tarjoilupäivänä.
Kiitos toimivasta ohjeesta, tuli melkein yhtä nätti kuin kuvassa. Vaikka täyte näytti hyytyneeltä 25min paiston jälkeen, se oli hieman löysän puoleista leikatessa. Ensi kerralla siis paistan hieman pidempään.. ☺️
Ehtikö täyte jäähtyä ennen leikkaamista? Lämpimänä täyte on hieman löysää, mutta jäähtyessään näillä määrillä pitäisi asettua hyvin. Toki uuni ja vuoan halkaisijakin vaikuttavat paistoaikoihin.
Olipa hyvä resepti..ihanan raikas piirakka. Laitoin sokeria 1 dl 🙂
Kiva kuulla, kiitos!
Oijoi, sitruuna on mun lemppari, tätä on pakko kokeilla!
Kannattaa ehdottomasti testata!
Hei,kysyisin tuosta täytteestä: kun ohjeessa lukee sekoita ja kaada siivilän läpi toiseen kulhoon,sekoita millä;sähkövatkaimella/käsin ja minkälaisen siivilän läpi ja miksi?
Yt. Minna K
Sekoittaa voi ihan käsivispilällä kevyesti, ettei täytteeseen synny kuplia liikaa. Siivilän läpi kaadetaan, jotta päästään mahdollisista epätasaisuuksista ja liioista ilmakuplista pois. Ilmakuplat tekevät pinnan reiälliseksi ja kananmunasta saattaa jäädä täytteeseen epätasaisuutta, sen vuoksi suosittelen siivilöimään. Itse käytän ihan tuollaista terässiivilää.