Sitruunainen fault line -kakku

Sitruunainen fault line -kakku

23. 05. 2022
Näyttävä täytekakku on juhlapöydän keskipiste. Fault line -kakun keskeltä paljastuva ruusupursotus on kuin satumainen kurkistus kakun sisään.

Erilaiset kakun koristelu trendit ovat vaihdelleet paljon viime vuosien aikana. Joka vuosi tuo tullessaan yleensä jotain uutta. Tämä parin vuoden takainen fault line -koristelu on mielestäni erityisen hauska. Koristelun ideana on tehdä kakun keskiosaan kerros, joka näyttäisi paljastavan kakun sisustan, eli aivan kuin kakusta olisi keskeltä kuorittu pois pala kuorrutetta.

Kakun valmistuksessa keksiosaan tehdään yksi pienempi kakku, jonka reunat koristellaan esim. kauniilla pursotuksella, näyttävillä marjoilla tai vaikka kekseillä. Kun kakku kuorrutetaan vain ala ja yläosasta keskiosan koristeet jäävät näyttävästi esiin. Kuorrutteen reunat voidaan viimeistellä vaikka tämän kakun tyyliin kultaisiksi. Kaikki kakun valmistukseen tarvittavat aineet löytyvät aivan tavallisesta marketista. Elintarvikevärit ja kultajauhe (esim. Dr.Oetker gold glitter spray) löytyvät leivontahyllystä.

Kakun valmistuksessa kannattaa huomioida muutama seikkaa. Jotta kakku on tarpeeksi tukeva ja se pystytään koristelemaa fault line -tyyliin, kakussa ei voi olla suuria kerroksia pehmeää moussetäytettä. Valitsinkin itse kakun niin, että pohja itsessään on mehevä ja maukas, jolloin täytettä ei niin kaipaa. Raikas sitruunakakku sopii yhteen hieman voikreemin kanssa, mutta kakun voisi halutessaan kuorruttaa myös kermalla tai vaikka tuorejuustokreemillä. Voikreemin etuna on kuitenkin sen helppo värjättävyys ja käsittely. Muista vain aina antaa voin lämmetä huoneenlämpöön, jotta saat sen vatkattua kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Jos voi on kylmää, se ei vaahtoudu ja kovaa kreemiä on mahdoton levittää kakun päälle kauniisti. Liian vähän vatkattu kreemi myös maistuu enemmän voiselta, kun taas kuohkea kreemi on selvästi kevyemmän oloinen.

fault line kakku
fault line kakku

Sitruunainen fault line -kakku

annosta / yli 60 min / haastava

Ohje ja kuvat julkaistu aiemmin Leivotaan 4/2020 -lehdessä

Ainesosat

Pohja

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sokeria
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • ½ tl soodaa
  • 250 g voita
  • 4 munaa
  • 2 sitruunan raastettu kuori
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 tl vanilja-aromia

Täyte ja kuorrute

  • 1 dl vadelmahilloa
  • 300 g voita
  • 6 dl tomusokeria
  • 2 tl sitruuna-aromia
  • 2 tl vanilja-aromia
  • 2 rkl maitoa
  • geelimäisiä elintarvikevärejä (vaaleanpunainen, punainen, vihreä)
  • kultajauhetta (esim. Dr Oetker gold glitter spray)

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 175 ℃:seen. Vuoraa kolme kakkuvuokaa (halk. 15 cm) leivinpaperilla.
Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda, pehmeä voi ja kananmunat yhteen tasaiseksi taikinaksi. Lisää sitruunan kuori ja mehu sekä vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina tasaisesti vuokiin ja paista noin 25–30 minuuttia.
Leikkaa yksi pohja pienemmäksi poistamalla reunoista noin 1 cm:n verran. Halkaise pohjat kahteen osaan.

Täyte ja kuorrute

Levitä pohjien väliin vadelmahilloa ja nosta halkaistut puolikkaat takaisin paikoilleen.

Valmista kuorrute vatkaamalla pehmeä voi kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja jatka vatkaamista muutama minuutti. Mausta seos sitruuna- ja vanilja-aromilla ja ohenna tarvittaessa maidolla, jotta saat pehmeästi levittyvän seoksen.

Nosta ensimmäinen pohja tarjoiluvadille. Nosta päälle pienempi pohja ja kuorruta ne ohuesti kreemillä. Kuorruta kolmas pohja kreemillä ja aseta se sopivan kokoiselle kakkualustalle. Nosta pohja alustan kanssa kakun päälle (vaihe 1, kts. alla).

Värjää noin 1½ dl kreemiä vaaleanpunaiseksi, ½ dl punaiseksi ja ½ dl vihreäksi. Laita vaaleanpunainen kreemi suurella tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursota kreemistä ruusukkeita kakun keskiosaan (vaihe 2). Pursota punaisesta kreemistä pienemmällä tähtityllalla pienempiä ruusukkeita (vaihe 3) ja vihreällä kreemillä lehtityllalla lehtiä ruusujen juureen (vaihe 4).

Laita loput kuorrutteesta pursotinpussiin ja pursota kakulle paksumpi kerros kuorrutetta (vaihe 5). Tasoita kuorrute palettiveitsellä ja jäähdytä kakkua noin 15 minuuttia. Maalaa kuorrutteen reunat kultaiseksi tuputtamalla kultajauhetta pensselillä haluttuun kohtaan (vaihe 6). Viimeistele kakku pursottamalla jäljelle jääneet kuorrutteet kakun päälle.

fault line kakku
fault line kakku
fault line kakku
kakun koristelu
kakun koristelu
fault line kakun koristelu

Kategoriat

Juhlat Täytekakut

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia