Prinsessakakku

Prinsessakakku

11. 05. 2020
Perinteinen prinsessakakku kätkee marsipaanitäytteen alle kuohkeaa sokerikakkua, raikasta vadelmaa ja samettista vaniljakreemiä. Kermasta muotoiltu kumpu antaa kakulle tunnusomaisen muodon.

Prinsessakakku on herkullinen klassikkoleivonnainen. Perinteisesti kakku kuorrutetaan vaaleanvihreällä marsipaanilla ja päälle nostetaan yksittäinen marsipaaniruusu, mutta nykyisin kakusta näkee paljon myös eri värein ja tavoin koristeltuja kakkuja. Perinteiset vaadelmahillo ja vaniljakreemitäytteet saavat toisinaan myös vaihtua uutuusmakujen tieltä.

Vaikka ideoita tämänkin kakun tuunaamiseen olisi itselläkin valtavat määrät, päätin kerrankin pysyä perinteisessä. Vaalean vihreä väri sopii loistavasti kevääseen ja yksittäinen ruusu kakun päällä on yksinkertaisen kaunista ja tyylikästä. Kakun sisään keitin herkullisen vaniljakreemin ja se sai parikseen kotimaista vadelmahilloa ja -vadelmia. Viitseliäämpi keittää vadelmahillonkin itse ja vastaavasti kiireisempi voi valmistaa vaniljkreemin jauheesta. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan vaniljakreemin valmistamista alusta asti itse, oikein valmistetusta kreemistä tulee ihanan samettinen ja maukas.

prinsessakakku
prinsessakakku

Prinsessakakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Prinsessakakun voi tehdä useammassa erässä, vaniljakreemin ja pohjan voi valmistaa jo pari päivää ennen kakun täyttämistä.

Ainesosat

Pohja

  • 4 munaa
  • 1½ dl erikoishienoa sokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • (½ tl leivinjauhetta)

Vaniljakreemi

  • 2½ dl kevytmaitoa
  • 2 tl vaniljatahnaa
  • ¾ dl sokeria
  • 3 keltuaista
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 25 g voita

Täyte

  • vaniljakreemi
  • 2 dl vadelmahilloa
  • 100 g kotimaisia pakastevadelmia
  • 4 dl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 1–2 rkl sokeria

Kostutus

  • 2 dl maitoa
  • 1 tl vaniljatahnaa

Kuorrute

  • 500 g vihreää marsipaania
  • tomusokeria marsipaanin kaulimiseen
  • marsipaaniruusu

Ohjeet

Pohja

Vuoraa kakkuvuoka (halk. 20 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 ℃:seen.

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljatahna sähkövatkaimella tai yleiskoneella vaaleaksi, erittäin kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi vehnäjauhot ja perunajauho kulhoon (jos et saa vaahdosta todella ilmavaa, voit lisätä ½ tl leivinajauhetta) ja sekoita yhteen. Siivilöi jauhoseos kolmannes kerrallaan munavaahtoon. Kääntele kevyesti sekaisin, älä vatkaa, ettei taikinasta katoa ilmaa ja kakun kuohkeus kärsi. Kaada taikina vuokaan.

Paista kakkua uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes pohjaan painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Tipauta kakku pari kertaa pöydälle noin 10 cm:n korkeudesta heti uunista oton jälkeen. Tämä ehkäisee pohjan lässähtämistä. Anna pohjan jäähtyä ja halkaise jäähtyneenä kolmeen osaan.

Vaniljakreemi

Mittaa maito ja vaniljatahna kattilaan (mielellään pinnoitettuun kattilaan, koska kreemit jäävät helposti kiinni. Jos et omista pinnoitettua kattilaa, kannattaa kreemi kypsentää vesihauteessa olevassa kulhossa). Kuumenna kiehumispisteeseen ja siirrä liedeltä sivuun. Mittaa sokeri, keltuaiset ja maissitärkkelys kulhoon ja vaahdota kevyesti. Kaada kuuma maito keltuaisvaahtoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu. Kaada seos puhtaaseen kulhoon ja lisää voi. Sekoita tasaiseksi ja peitä kelmulla. Kelmu saa osua aivan kreemin pintaan, jotta kreemi ei kuoretu. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

Täyte ja kostutus

Aseta ensimmäinen pohja tarjoiluvadille. Kostuta se huolellisesti vaniljalla maustetulla maidolla. Levitä pohjalle vadelmahillo ja murenna päälle pakastevadelmat. Nosta seuraava pohja vadelmihillon päälle, kostuta ja levitä päälle vaniljakreemi. Aseta päälle viimeinen pohja ja kostuta.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta vaniljalla ja sokerilla. Muotoile kermasta kumpu kakun päälle, kuorruta myös reunat kevyesti kermavaahdolla.

Kuorrute

Vaivaa marsipaani tasaiseksi ja kauli se tomusokerilla jauhotetulla alustalla suureksi levyksi. Nosta levy kakun päälle. Vedä massaa alareunoista hieman ulospäin ja silitä se puhtain käsin kakkuun kiinni ylhäältä alaspäin suuntaavin liikkein. Leikkaa ylimääräinen massa pois. Viimeistele kakku marsipaaniruusulla.

Kategoriat

Täytekakut Äitienpäivä

Avainsanat

vaniljakreemi

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia