Porkkanasämpylät

Porkkanasämpylät

10. 02. 2014
Näitä rapeakuorisia ja ihanan maukkaita porkkanasämpylöitä leivottiin meillä yhtenä iltana, kun pakastimen leipävarannot alkoivat uhkaavasti huveta. Joskus kotona leivotut sämpylät ovat herkullisia tuoreena, mutta seuraavana päivänä syötynä ne eivät ole maistuneetkaan enää yhtä hyviltä. Tämä oli nyt kuitenkin niin hyvä erä, että teki mieli hotkia vielä seuraavanakin päivänä. Ja olisivat varmaan maistuneet senkin jälkeen, jos yhtään olisi jäänyt jäljelle.

Mikään ei voita tuoreen leivän tuoksua (paitsi ehkä tuoreen pullan tuoksu :p ). Olen silti ollut viime aikoina vähän laiska leipomaan suolaisia, mutta nyt aion parantaa tapani ja opetella tekemään todella hyvää leipää. En siis mitään sellaista mikä on ihanaa tuoreena, vaan mikä on oikeasti niin hyvää, että se maistuu vielä seuraavanakin päivänä herkulliselta. Pitkään olen haaveillut tekeväni ihanan leipäjuuren ja leipovani siitä viikottain herkullista hapanleipää. Jotenkin tuo juuren valmistaminen ja säilyttäminen on kuitenkin tuntunut hankalalta ja se onkin jäänyt vain haaveilun varaan.

Nyt päätin sitten pistää haaveet käytäntöön ja tilasin muutamia uusia kirjoja, minkä avulla syvennyn leivän leipomisen saloihin. Muutamia hyviä vinkkejä on jo tullut lueskeltua ja päätin kokeilla niitä näihin tuiki tavallisiin porkkanasämpylöihin. Täytyy sanoa, että yllätyin miten pienillä asioilla voi tehdä suuren vaikutuksen…

Porkkanasämpylät

7.5 dl vettä

50 g hiivaa

2 rkl siirappia

1.5 tl suolaa

3 keskikokoista porkkanaa

8 dl erikoisvehnäjauhoja

noin 10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

25 g voita

Kuori ja raasta porkkanat. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi, suola ja porkkanaraaste. Lisää vehnäjauhoja vähitellen vaivaten taikinaa samalla. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella, kunnes se alkaa irrota kulhon reunoista ja käsistä. Jätä taikina kohoamaan liinan alle vedottomaan paikkaan. Kohota kunnes taikina on noin 2 kertainen.

Pyörittele taikina pitkulaiseksi tangoksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat sämpylöiksi ja laita uunipellille leivinliinan alle kohoamaan noin 30 minuutiksi. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita sämpylät uuniin ja heitä samalla mukillinen vettä uunin pohjalle. Sulje uunin luukku niin etteivät höyryt pääse karkuun. Paista alkuun 250 asteessa, mutta madalla lämpöä kun sämpylät ovat selvästi kohonneet ja saaneet pinnalle vähän väriä. Paista noin 225 asteessa kunnes sämpylät ovat kauniin kullan ruskeita ja ihanan rapeakuorisia.

Kategoriat

Leivät

Kommentit(4)

  

Samankaltaisia kirjoituksia