Omena-kaurapaistos

Omena-kaurapaistos

13. 10. 2022
Omena-kaurapaistos, omenahyve, kauratosca-omenat, aattolohko tai rapeamakea. Tämä herkku tunnetaan monella nimellä.

Syksyn helpoin herkku on ehdottomasti tämä lähes jokaiselle tuttu paistos, jossa kanelilla maustettuja omenaviipaleita peittää herkullisen rapea kauramurukerros. Ja niinkuin aina; rakkaalla lapsella on monta nimeä, joten tämäkin herkku tunnetaan mitä mielikuvituksellisimmilla nimillä ympäri Suomen. Kyselin instagramissa seuraajilta, mitä nimitystä he käyttävät tästä. Yleisin vastaus oli ehdottomasti tämä meilläkin käytetty omena-kaurapaistos. Monilla herkku kulkee myös nimellä omenahyve, mutta omenahyve tarkoittaa osalle suomalaisista (mm. minulle) omenaherkkua, jonka peittää marenkikerros. Myös aivan ihania nimityksiä, kuten omenapröttö ja aattolohko tuli esiin.

Nimestä viis, tämä paistos on aivan käsittämättömän herkullista. Vuoan pohjalle ladotut omenaviipaleet pehmenevät ja maustuvat uunissa herkullisiksi ja rapeaksi paistuva kauramuru viimeistelee kokonaisuuden. Paistos on parasta lämpimänä, tarjoiltuna vatkatun vaniljavaahdon (tms.) tai jäätelön kanssa. Paistos onnistuu loistavasti myös vegaanisena, kun käytät voin sijaan maidotonta margariinia ja tarjoilet kasvivispin tai -jäätelön kanssa.

omena-kaurapaistos eli omenahyve
Omena-kaurapaistos eli omenahyve

Omena-kaurapaistos

8 annosta / 30 - 60 min / erittäin helppo MMUV

Ainesosat

noin 1 kg kotimaisia omenoita
1/2 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
100 g voita tai maidotonta margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 dl (isoja) kaurahiutaleita

Ohjeet

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese ja lohko omenat ja nosta ne uunivuokaan. Sekoita omenoiden joukkoon fariinisokeri ja kaneli. Nypi loput aineet kylmän voin (tai vegaanisen vaihtoehdon) kanssa murumaiseksi seokseksi. Ripottele muruseos omenoiden päälle ja paista, kunnes omenat ovat pehmenneet ja paistoa saanut kauniin värin (noin 30 minuuttia).

Tarjoile kermavaahdon (tai kasvisvaihtoehdon), vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Kategoriat

Jälkiruoat

Avainsanat

omena

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia