Mustavalkoinen kakku

24. 04. 2017
Niukalla väriskaalallakin voi saada aikaiseksi näyttävän kakun. Harkittu värimaailma pitää kakun yhtenäisenä, vaikka koristelu olisi runsaampikin.

Viime viikonloppuna juhlittiin mieheni synttäreitä. Sankarilla oli erityisesti toiveena, että tarjottavaa olisi tällä kertaa hieman maltillisemmin (myönnän että joskus saatta mennä hieman yli). Vieraita ei ollut montaa, joten mies toivoi, että tarjolle tehtäisiin vain yksi kakku. Olin aluksi ajatuksesta jopa hieman pöyristynyt, sillä sen seitsemän sortin juhlapöytä on aina ollut kunnia-asia. Nieleskelin pettymykseni ja päätin tietenkin totella toivetta, toki jokaisella pitää olla juuri sellaiset juhlat kuin itse tahtoo.

Vähän kypsyteltyäni aloin jopa pitää ideasta. Monesti juhlien valmistelussa on aina loppusuoralla tullut kiire, ja joskus on tuntunut ettei mitään ehdi viimeistellä haluamallaan tavalla. Tällä kertaa aikaa kuitenkin riittäisi, joten päätin panostaa kakkuun oikein kunnolla.

Mietittiin lasten kanssa makuja ja koko perheen suosikki lakritsi valikoitui ehdottomasti mukaan. Makupariksi valitsin tällä kertaa vadelman, jotta kakku maistuisi hieman perinteisempienkin makujen ystäville. Lakritsin ja vadelman yhdistelmää on tullut käytettyä monesti, mm. tämä kakku on noussut yhdeksi suosikeistani. Koristeluun olin saanut idean jo viikkoja sitten kun äitini oli löytänyt läheisestä karkkikaupasta musta-valko-hopeisia Englannin lakuja. Lakut olivat niin upeita, että päätin tehdä koko kakun niiden sävyyn. Pelkät lakut kakun päällä olisi kuitenkin näyttäneet tylsältä, joten kakkuun oli keksittävä jokin korkeampi elementti tasapainottamaan kokonaisuutta. Kermavaahtoa en kakun päälle halunnut, joten päädyin sveitsiläiseen marenkiin, jonka ruskistin vielä kaasupolttimella. 

Kakku teki loistavasti kauppansa ja oli ihana huomata juhlien jälkeen, ettei koko seuraavaa viikkoa syötäisi pelkkää kakkua.

Lakritsi-vadelmakakku

Pohja

  • 4 munaa
  • 1½ dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja

Valmista pohja. Pingota leivinpaperi kahteen irtopohjavuokaan (Ø noin 15 cm). Vuoraa myös vuokien reunat leivinpaperilla. Vaahdota munat ja sokeri erittäin kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi munavaahtoon kolmannes kerrallaan varovasti käännellen. Jaa taikina tasaisesti vuokiin ja paista 175 °C:ssa noin 25 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun testitikkuun ei tartu enää taikinaa. Kumoa pohjat ja leikkaa jäähtyneenä kahdeksi levyksi.

Kostustus

  • 2 dl maitoa
  • 2 tl luontaista vaniljasokeria

Täyte

  • 1 liivatelehti
  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
  • 3 dl kuohukermaa
  • ¾ dl tomusokeria
  • 1 vaniljatanko
  • 1 dl lakritsikastiketta
  • 1 tl lakritsijauhetta
  • 200 g tuoreita vadelmia

Laita liivatelehti pehmenemään kylmään veteen. Mittaa mascarpone, kerma ja tomusokeri kulhoon. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet täytteen joukkoon. Vaahdota täyte pehmeäksi vaahdoksi. Ota kolmasosa vaahdosta toiseen kulhoon ja sekoita joukkoon puolet lakritsikastikkeesta. Lämmitä loput lakritsikastikkeesta ja sulata joukkoon liivate. Kaada liivateseos ohuena nauhana lakritsitäytteeseen. Vatkaa loput täytteestä paksummaksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon vadelmat. Älä vatkaa täytettä kovaa, sillä se juoksettuu liiasta vatkaamisesta.

Aseta ensimmäinen pohja leivinpaperilla vuoratun korkean irtopohjavuoan sisään. Kostuta pohja vaniljalla maustetulla maidolla. Annostele päälle puolet vadelmatäytteestä. Nosta päälle seuraava pohja, kostuta ja lisää lakritsitäyte. Toista samoin vielä yhdellä pohjalla ja lopulla vadelmatäytteellä. Nosta viimeinen pohja kanneksi ja kostuta kevyesti. Anna kakun hyytyä kylmässä vähintään kahdeksan tuntia. 

Kuorrute

  • 200 g voita
  • 3 dl tomusokeria
  • 2 tl lakritsijauhetta
  • ½ dl maitoa (ei kylmää)
  • mustaa elintarvikeväriä

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi, erittäin kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta lakritsilla ja vatkaa joukkoon maitoa, jotta saat sopivan pehmeän kuorrutteen. Ota kakku vuoasta kakkupahvin päälle. Kuorruta kakku ensin ohuelti ja laita jääkaappiin 15 minuutiksi. Värjää loput kuorrutteesta harmaaksi ja kuorruta kakku vielä harmaalla, jotta saat mahdollisimman tasaisen pinnan. Anna kakun kovettua kylmässä ennen valuvan kuorrutteen tekoa.

Koristelu

  • 100 g mustia candy melts-nappeja
  • 2 rkl kuohukermaa
  • mustavalkoisia karkkeja
  • mustia ja hopeisia sokerihelmiä

Mittaa candy meltsit ja kerma kulhoon. Sulata välillä sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Jäähdytä kuorrute nois 30 asteeseen, jolloin se jähmettyy kakun päälle sopivasti. Kaada kuorrutetta rauhallisesti kakun päälle ja auta tarvittaessa lusikalla kohti reunoja, jotta saat kauniisti valuvan kuorrutteen. Anna kovettua kylmässä marengin valmistuksen ajan.

Sveitsiläinen marenki

  • 2 valkuaista
  • 1 dl sokeria

Mittaa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Laita liedelle kulhoa pienempi kattila, jossa on vähän vettä. Aseta kulho vesihauteeseen niin ettei sen pohja osu veteen. Vesihauteen vesi ei saa olla kiehuvaa, vaan se saa poreilla hiljalleen. Lämmitä seosta kevyesti vatkaten, kunnes sen lämpötila on 65 astetta. Jos et omista sokerinlämpömittaria, voit tunnustella seosta varovasti hieromalla sitä sormien välissä. Seos on valmista, kun se tuntuu lämpimältä ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Siirrä kulho pois vesihauteesta ja vatkaa marenki huoneenlämpöiseksi. Lusikoi marenki kakun päälle ja ruskista kaasupolttimella. Viimeistele kakku karkeilla ja sokerihelmillä.

 

Kategoriat

Täytekakut

Kommentit(8)

  • Susanna sanoo:

    Moikka! 🙂
    mietin tuota valuvaa kastiketta kakun päälle.
    Voisiko candy melts rakeet korvata esim. samalla märällä hopea toffeeta/kicks-patukoilla, jos mustia candy meltsejä ei ole saatavilla? :/ mitä luulet?

    • Liisa sanoo:

      Moi Susanna! Varmasti lakritsitoffee kastike toimii myös päälle oikein mainiosti. Sen saaminen jähmettymään juuri oikein voi olla hieman haastavampaa, mutta jos olet keitellyt kinuskia paljon, onnistut varmasti. Ihan yksi yhteen tuo ei ole korvattavissa, mutta keitä päälle kinuski, jossa on 1 dl kuohukermaa ja 100 g lakritsifudgea tai hopeatoffeeta. Sulata toffeet kermaan ja keitä seosta, kunnes se muodostaa siistin pisaran riputettaessa lasilliseen kylmään vettä. Anna kuorrutteen jäähtyä välillä sekoitellen ja kaada varovasti kylmän kakun päälle.

  • Tiina sanoo:

    Ihana kakku! Aivan pakko testata tuleviin juhliin Mietin vain mitenköhän tuo marenki käyttäytyy jos kakku joutuu hetken odottelemaan jääkaapissa.. Vai pitäisikö marenki ruskistaa vasta juuri ennen tarjoilua?

    • Liisa sanoo:

      Moi Tiina! Mahtavaa että lähdet tekemään kakkua. Marenki säilyy oikein hyvin jääkaapissa muutaman tunnin. Seuraavanakin päivänä oikein valmistettu marenki on vielä suht hyvää, mutta vähitellen sen rakenne alkaa kärsiä. Kannattaa suojata marenki (kuten kaikki vaahdot) jääkaapissa vahvoilta hajuilta, sillä se saatta imeä itseensä muita makuja.

  • paula sanoo:

    Ihanan näköinen kakku ja varmaankin hyvän makuinenkin. jään kuitenkin ihmettelemää, miten kakkua otetaan siististi, kun se on niin korkea? Mielenkiintoisia ja kokeilemisen arvoisia reseptejä Sinulla on. kiitos niistä.

    • Liisa sanoo:

      Moi Paula! Kyllä kakusta ihan kauniisti saa leikattua siivuja, vaikka se korkea onkin. Kondiittorimestari Mika Parviainen opetti joskus oikeaoppista kakunleikkuuta niin, että ensimmäisestä palasta leikataan vähintään kakkulapion paksuinen. Paksu pala siirretään apulautaselle, jossa se on helppo leikata useampiin osiin. Tämä toimii hyvin korkeissakin kakuissa ja ensimmäisen palan jälkeen siivuista saa leikattua helposti oihuitakin. Mukava kuulla, että pidät resepteistä.

  • Paula sanoo:

    Meillä myös oli miehelläni synttärit perjantaina. Viikko oli perheellä hiukan kiireinen mutta oli kuitenkin tiedossa että miehen sisko perheineen sekä vanhemmat tulevat synttärikahville. Mies sanoi vielä edellisenä ehtoona että hän käy vaikka kaupasta ostamassa kakun tai jotain tarjottavaa. Mutta ei antanut luontoni periksi, pakko oli työpäivän päätteeksi tehdä edes kääretorttu ja koristella se kakuksi 🙂

    • Liisa sanoo:

      Joskus tuntuu että oman ylpeyden nimissä on vaan tehtävä, vaikka kaikki sanoisi että valmis käy oikein hyvin 😀 Ihana että jaksoit vielä työpäivänkin jälkeen leipoa ja kääretorttu on muuten todella kiva tarjottava, vielä jos sen viitsii koristellakin.

Samankaltaisia kirjoituksia