Luumuinen piparkakku

Luumuinen piparkakku

26. 10. 2023
Mausteinen joulukakku on saanut inspiraationsa joulutortuista ja piparkakuista. Luumutäyte ja piparkakulla maustettu pohja on loistava pari.

Kaupallinen yhteistyö Myllyn Parhaan kanssa. Joululeivonnan SM-kisat ovat taas täällä!

Myllyn Paras järjestää toista kertaa Joululeivonnan SM-kisat, jonka voittajat kruunataan Joululeivonnan Suomen mestareiksi ja Myllyn Parhaan vuoden 2024 Someleipureiksi. Kisassa kilpaillaan kahdessa sarjassa; 16-20 vuotiaat ja yli 20-vuotiaat. Voittajille on luvassa 1000 € lahjakortti ja palkallinen yhteistyö Myllyn Parhaan vuoden 2024 Someleipurina.

Osallistu kisaan suunnittelemalla oma kekseliäs, herkullinen ja näyttävä joululeivonnainen. Lähetä kuva ja resepti Myllyn Parhaan Oletko joululeivonnan Suomen mestari -kampanjasivun kautta. Molemmista sarjoista neljä kekseliäintä ja näyttävintä leivonnaista valitaan semifinaaliin, joista kaksi pääsevät finaaliin.  Tänä vuonna osallistuminen ei edellytä läsnäoloa, sillä vuoden 2023 Someleipurit hoitavat uudelleen leivonnan reseptisi mukaan! Kannattaa siis ehdottomasti hakea mukaan paikkakunnasta riippumatta. Hakuaika päättyy 20.11.23 ja voittajat julkaistaan Myllyn Parhaan Instagramissa 7-8.12.2023.

luumukakku
joululeivonnan SM-kisat

Inspiraatioksi kisaan leivoin piparkakuista ja joulutortuista makunsa lainaavan joulupöydän kuningattaren. Kakun luumuista pohjaa maustavat piparkakkumauste ja glögi ja kuohkeuden takaa Myllyn Paras Erikoisvehnäjauho. Täytteessä maistuu luumu ja valkosuklaa ja koristelu hoidetaan pienillä joulutortuilla ja piparkakuilla. Ostin sekä joulutorttuihin että piparkakkuihin Myllyn Parhaan suuret, 1 kg:n taikinat (Torttutaikina 1 kg ja Laktoositon Piparitaikina 1 kg), joten pakkauksista riitti koristeiden lisäksi myös pieniin suolaisiin piirakoihin ja piparkakkujen leivontaan lasten kanssa. Pidän erityisen paljon tästä isommasta piparitaikinapakkauksesta, siitä kun riittää hyvin vaikka vähän isompaankin taloon. Molemmat taikinat ovat lisäksi vegaanisia.

luumu-piparkakku
joulutortut

Luumuinen piparkakku

20 annosta / yli 60 min / helppo

Vinkki! Voit murustaa valmiita piparkakkuja myös kakun sisään luumutäytteen päälle.

Ainesosat

Pohja

  • 4 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl soodaa
  • ½ tl leivinjauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • 1 rkl piparkakkumaustetta
  • 1 prk luumumarmeladia
  • 1 dl glögiä
  • 3 kananmunaa
  • 1½ dl öljyä

Täyte

  • 145 g valkosuklaata
  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 prk luumumarmeladia
  • 1-2 dl glögiä kostutukseen

Koristelu

  • Myllyn Paras Torttutaikinalevyjä
  • Myllyn Paras Laktoositonta Piparitaikinaa
  • luumumarmeladia
  • makeisia
  • tomusokeria
  • kananmuna voiteluun

Ohjeet

Pohja

Vuoraa irtopohjavuoka (halk. noin 20 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 ℃:seen.

Sekoita Erikoisvehnäjauhot, sokeri, sooda, leivinjauhe, suola ja piparkakkumauste yhteen. Sekoita toisessa kulhossa marmeladi, glögi, kananmunat ja öljy. Kaada nesteet jauhoseokseen ja kääntele sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa.

Täyte

Sulata valkosuklaa ja jätä odottamaan. Mittaa mascarpone ja kerma kulhoon ja vatkaa ne yhdessä kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita luumumarmeladi ja valkosuklaa joukkoon kevyesti käännellen. Siirrä noin 1 dl täytettä pursotinpussiin ja laita jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän koristelua.

Leikkaa pohja kolmeen osaan ja aseta ensimmäinen pohja takaisin vuokaan. Kostuta kevyesti glögillä. Levitä puolet täytteestä pohjan päälle. Nosta päälle seuraava kansi ja toista samat vaiheet uudelleen. Nosta päälle viimeinen pohja kanneksi. Anna kakun asettua jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.

Koristelu

Valmista koristepiparkakut Myllyn Parhaan Laktoosittomasta Piparitaikinasta. Kauli sulanut taikina ohueksi levyksi ja ota taikinasta piparkakkumuotilla paloja. Paista piparkakkuja noin 5–7 minuuttia.

Tee pienet tähtitortut kaulimalla sulaneet Torttutaikinalevyt hieman ohuemmaksi. Leikkaa levy kahdeksaan pieneen neliöön. Tee neliöiden keskusta viillot kulmiin ja nosta joka toinen sakara keskelle, jotta saat taiteltua perinteisen tähtitortun. Voitele tortut kananmunalla ja pursota keskelle pieni määrä luumumarmeladia. Paista 225 asteessa, kunnes tortut ovat saaneet kauniin värin.

Aseta kakku tarjoilualustalle. Pursota pussiin laittamasi kuorrute renkaaksi kakun päälle. Asettele piparkakkuja ja pieniä joulutorttuja renkaan päälle kranssiksi. Viimeistele makeisilla ja tomusokerilla.

luumu-piparkakku
luumuinen piparkakku

Yhteistyössä

Kategoriat

Joulu Täytekakut Yhteistyö

Avainsanat

luumu piparkakku

Kommentit(2)

  
  • Leipuri sanoo:

    Vaikuttaa herkulliselta ohjeelta, menee ehdottomasti testiin! Osaisitko sanoa, saako pohjan leikattua kolmeen osaan, jos paistan kakun 24 cm vuoassa?

    • Hei! 24 cm: vuokaan saatat juuri ja juuri saada pohjan kolmeen osaan. Itse leikkaisin kuitenkin pohjan vain kahteen kerrokseen ja laittaisin väliin vain yhden, hieman paksumman täytekerroksen.

Samankaltaisia kirjoituksia