Luukku 16: Vihreä kuula -jäätelö

17. 12. 2019
Jos rakastat vihreitä kuulia, tämä jäätelö on kuin tehty sinulle. Jos taas et, suosittelen silti kokeilemaan.

Vihreät kuulat ovat mielipiteitä jakava klassikko; toiselle joulu ei tule ilman vihreitä kuulia kun taas toista puistattaa ajatuskin koko makeisesta. Itse en oikein osaa päättää. Aiemmin en ole ollut juuri marmeladin ystävä (olen aina pitänyt enemmän suklaasta), joten vihreät kuulat ovat jokseenkin saaneet olla minulta rauhassa. Tyttäreni kuitenkin rakastaa marmeladia, joten nyt jouluumme on alkanut kuulua myös tämä klassikko.

Kuulin jo aiemmin syksyllä, että vihreistä kuulista on tehty ihan valmisjäätelökin, mutta tämä on jäänyt meiltä vielä maistamatta. Sen sijaan ostaessani Iidalle joulukonvehteja, ajatus kotitekoisesta vihreä kuula jäätelöstä hiipi mieleen. Halusin päästä heti testaamaan ideaa, koska meillä rakastetaan jäätelöitä, joissa on erilaisia makuraitoja (kuten esim. lakritsikastike). Paljon sokeria sisältävä marmeladi pitäisi varmasti koostumuksen pakastimessa erinomaisesti kiteytymättä ja marmeladin hyytelöitymisaineet saisivat kastikkeesta sopivan paksun, jotta se muodostaisi sopivia raitoja.

Liuotin siis marmeladit veteen ja niistä tulikin aivan ihanalta tuoksuva kastike. Jotta kastike ei sulattaisi jäätelöpohjaa, sen on annettava jäähtyä ensin (se myös sakeutuu samalla). Joudut siis odottamaan hetken, mutta se kannattaa.

Jäätelöpohjaksi valitsin helppoakin helpomman kotijäätelön, johon et tarvitse lainkaan jäätelökonetta. Kermavaahtoon sekoitetaan kondensoitua maitoa ja glukoosisiirappia, jotka estävät jäätelön kiteytymisen. Pohja maustetaan vaniljalla, joka sopii mietona makuna pohjaksi myös monille muille jäätelömauille (maistuu kyllä hyvältä myös sellaisenaan).

Vihreä kuula -jäätelö

10 annosta / yli 60 min / helppo GMU

Ainesosat

  • 20 kpl vihreitä kuulia
  • 2½ dl vettä
  • (muutama tippa vihreää elintarvikeväriä)
  • 6 dl kuohukermaa
  • 1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
  • ½ dl glukoosisiirappia
  • 1 tl vaniljatahnaa

Ohjeet

Halkaise vihreät kuulat ja laita ne kattilaan veden kanssa. Kuumenna ja keitä kunnes kuulat sulavat. Loppuvaiheessa voit tarvittaessa surauttaa vielä sauvasekoittimella, jotta saat sileää sosetta. Anna jäähtyä välillä sekoitellen.

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kondensoitu maito, glukoosisiirappi ja vaniljatahna. Annostele kolmasosa vaahdosta pakastuksen kestävään astiaan. Lusikoi päälle kolmannes vihreäkuula hyytelöstä. Toista sama vielä kaksi kertaa. Kääntele veistä muutama kerta massan läpi, jotta hyytelö sekoittuu massaan raidoiksi. Laita pakastimeen ja anna jähmettyä vähintään 5 tuntia.

Kategoriat

Joulu Jälkiruoat

Avainsanat

jäätelö

Kommentit(2)

  • Kakkumonsteri sanoo:

    Tosi kiva ohje! En itsekään ole fanittanut marmeladeja mutta uudet Fazerin ”vihreä kuula konvehdit” on ihania! Niissä on sopivasti marmeladia ja sitten suklaata. Lasten vuoksi on kyl kiva värkätä kaikkea ❤️ ihanaa joulua teille!

    • Liisa sanoo:

      No kyllä mäkin niihin jo vähän tykästyin, sama kuin aiempien vuosien Juliat ja Jim-patukat on alkaneet maistumaan yllättävän hyviltä. Ihanaa Joulua myös teille!

Samankaltaisia kirjoituksia