Lehtevä rahkavoitaikina

Lehtevä rahkavoitaikina

11. 12. 2021
Rahkavoitaikina on herkullinen taikina piirakoihin tai vaikka joulutorttuihin. Muutamalla vinkillä taikinasta tulee lehtevää.

Perinteinen rahkavoitaikina on ihanaa ja siitä saa mm. herkullisia joulutorttuja. Taikinasta saa ihanan lehtevää ja rapeaa, kun noudatat muutamaa vinkkiä.

 1. Käytä kylmää voita ja nypi se jauhojen joukkoon nopeasti. Voi saa jäädä osittain kimpaleiksi, sillä se auttaa lehtevyyden syntyä.
 2. Älä vaivaa taikinaa, jotta se jaksaa nousta leivinjauheen avulla.
 3. Lehtevyyden lisäämiseksi taikina kannattaa taitella, jotta siihen syntyy kerroksia.
 4. Käytä taikina mahdollisimman kylmänä. Kylmä voi tekee taikinasta lehtevän. Itse jäähdytän taikinan, leikkaan ja taittelen tortuiksi ja laitan tortut vielä hetkeksi pakastimeen ennen voitelua ja paistoa.
 5. Paista tortut tarpeeksi kuumassa. Liian matalassa lämmössä tortut eivät jaksa nousta.
rahkavoitaikina
joulutortut

Joulutortut rahkavoitaikinasta

20 annosta / yli 60 min / helppo

Ohjeen taikinasta riittää noin 20 torttuun tai pellilliseen piirakkaa. Jos teet kannellisen peltipiirakan, tee piirakasta puolen pellin kokoinen.

Ainesosat

 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 250 g voita
 • 250 g maitorahkaa
 • paiston kestävää marmeladia
 • kananmunaa voiteluun

Ohjeet

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Nypi joukkoon kylmä, kuutioitu voi. Joukkoon saa jäädä suurempiakin voipaloja, seoksen ei kannata olla aivan tasaista murua. Sekoita joukkoon rahka ja pyöräytä taikina tasaiseksi. Älä kuitenkaan vaivaa. Kauli taikina noin 20 x 40 cm levyksi. Taita levy kolminkerroin, käännä ¼ kierrosta ja kauli uudelleen pitkäksi levyksi. Taita levy uudelleen kolminkerroin ja laita jääkaappiin kelmuun käärittynä vähintään tunniksi, jotta taikina on kunnolla kylmää. Voit myös tehdä taikinan valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Jaa taikina kahtia ja kauli molemmat osat noin 30 x 30 cm:n neliöiksi. Jaa neliöt yhdeksäksi pienemmäksi neliöksi. Leikkaa jokaisesta kulmasta viilto keskelle. Taita joka toinen kulma keskelle ja laita päälle paiston kestävää marmeladia (esim. luumu tai vihreä kuula). Voitele tortut kananmunalla ja paista 225 ℃:ssa uunissa, kunnes ne saavat kauniin paistovärin.

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia