Luukku 15: Piparkakkutaikina

15. 12. 2016
Piparkakut ovat joulun kestosuosikki ja herkullisimmat piparkakut syntyvät tietysti itse tehdystä taikinasta. Olennaisena osana leipomiseen kuuluu tietenkin taikinan maistelu.

Huomenna leivotaan piparkakkuja, joten on taas aika nostaa esille perinteinen piparkakkureseptini. Pidän kovasti perinteisestä taikinasta, jossa on runsaasti joulumausteita. Tosin tänä vuonna olen tehnyt myös paljon kokeiluja ja kehitellyt herkullisen vaalean piparkakkutaikinan ja ihanan, hieman erilaisemman lakritsitaikinan. Ohjeet vaaleaan taikinaan löydät Makeaa Joulua -kirjastani ja lakritsipiparkakkuihin täältä.

Perinteinen piparkakkutaikina

annosta / yli 60 min / helppo

Ainesosat

  • 300 g voita
  • 1½ dl siirappia
  • 4 dl sokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl inkivääriä
  • ½ tl kardemummaa
  • 3 kananmunaa
  • 2 tl soodaa
  • 13 dl vehnäjauhoja

Ohjeet

Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Lisää munat ja lopuksi vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kauli taikina ohueksi levyksi. Ota muotilla paloja levystä ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista piparkakkuja 200-asteisessa uunissa noin 6-8 minuuttia.

Perinteisiä piparkakkuja paistettaessa taikinan voi jättää hieman paksummaksi, jolloin piparit säilyvät sisältä hieman pehmeinä. Piparkakkutaloja valmistaessa taikina kannattaa kuitenkin kaulia mahdollisimman ohueksi, jolloin palat pitävät muotonsa paremmin. Ole myös erityisen tarkka soodan määrän kanssa, liikaa sooda saa piparkakut leviämään muodottomaksi. Talon osia paistettaessa taikina kannattaa kaulia suoraan leivinpaperin päällä, jolloin palat eivät veny nosteltaessa. Jos rakennat suuria taloja, kannattaa voin sijasta käyttää margariinia, se tekee taikinasta hieman kovempaa ja kestävämpää.

Kategoriat

Joulu Keksit

Kommentit(0)

Samankaltaisia kirjoituksia