Kotileipurin toivelahjat

12. 12. 2013
Pitkin vuotta tulee mieleen jos jonkinlaista asiaa, mitä voisi ystäville ostaa tai tehdä lahjaksi ja mitä itse tarvitsisi. Joulun kiireiden keskellä mieli tuntuu kuitenkin usein olevan aivan tyhjä noista vuoden aikana keksityistä ideoista. Tänä vuonna minulla on kerrankin ollut aikaa keskittyä joulun valmisteluihin ja tunnelmoida hitaasti lähestyvää joulua. Lahjojakin olen miettinyt kovasti ja kerrankin kirjoitellut ideoita jopa ylös. Tässä siis muutama idea jaettavaksikin, toivottavasti nämä helpottavat jonkun lahjojen kanssa tuskailevan mieltä.

Kirjalahjat ovat varmasti joulun perinteisimpiä paketteja. Mikä voisikaan olla mukavampaa kuin käpertyä jouluyönä hyvän kirjan ja suklaarasian kanssa mukavasti nojatuoliin? Olen käynyt vuoden aikana kirjakaupoissa tiirailemassa ihanimpia kakkukirjoja ja nyt päätin arvostella muutaman suosikkini.

Taivaalliset täytekakut, Linda Lomelino Lomelino

Ruotsalaisen Call me cupcake-blogin pitäjän, Linda Lomelinon upea kakkukirja, joka säväyttää kuvillaan. Toinen toistaan herkullisemman näköisiä kakkuja graafisesti näyttävässä kirjassa. Tätä on hehkutettu jo monessa blogissa, mutta trendikkäimpiä kakkukirjoja etsiessä ei millään voi ohittaa tätä. Ulkoasultaan kirja on moitteeton ja ainakin jokaisen bloggaajan unelma.

Avatessani sitten omaa versiotani kirjasta odotukset olivat jo todella korkealla. Ihailen Lindaa suuresti ja seuraan blogia aktiivisesti. Hänen tyylinsä tehdä pelkistettyjä, mutta suunnattoman herkullisen ja nimenomaan syötävän näköisiä kakkuja on ihailtava. Olen kokeillut useita hänen reseptejään ja pieniä epäonnistumisia lukuun ottamatta pitänyt niistä kovin. Kirjan ohjeet noudattelevat blogin linjaa, mutta reseptit ovat uusia. Kakut ovat amerikkalaistyylisiä, kreemillä täytettyjä ja kuorrutettuja pläjäyksiä, joista ei kuitenkaan makua puutu. Näissä ei tuijoteta energiasisältöä, mutta Lindan tyyliin vähemmän on enemmän ja näitä kakkuja riittää vähän pienempikin pala. Ohjeet ovat monivaiheisia ja ehkä jopa hieman työläitä, mutta usein lopputulos on vaivan arvoinen. Ulkonäkö ei tosin perus kotileipurilla varmasti heti näytä kirjan mukaiselta, mutta harjoitus tekee mestarin (ainakin niin toivon).

Kenelle? Jo hieman kokeneelle kotileipurille tai bloggaajalle, jolle ei riitä enää sokerikakku rahkatäytteellä.

Harmillisesti huomasin testatessani suklaa-lakritsikakkua, että ohjeeseen oli tullut virhe. Yläindeksissä puhutaan lakritsijauheen määrästä ruokalusikallisina, mutta reseptissä vain teelusikallisista. Teelusikallinen ei antanut täytteeseen lainkaan makua, eli ilmeisesti tuo rkl on oikea määrä. Myös dulce de leche-kakussa on pieni virhe kun oikein erikseen mainitaan ettei kondensoidusta maidosta tehtyä kinuskia saa vielä Suomesta. Kyllähän tuo tuote on ollut kaupan hyllyillä jo useamman vuoden (ainakin kaksi).

Pala kakkua ja paljon muuta, Leila Lindholm leila

Ruotsalaisen tv-kokin leivontakirja, jossa löytyy makeita ja suolaisiakin herkkuja laidasta laitaan. Jos on aikaisemmin lukenut blogiani, on varmaan huomannut, että olen todellinen Leila-fani, joten arvostelu on varmasti täysin puolueellinen. Eli hehkutus alkakoon.

Kirja ei tosiaan tuottanut pettymystä, ei lukemisen eikä testailujen jälkeen. Kirja sisältää aivan ihanasti erilaisia ohjeita, pullia, kakkuja, muffinsseja, piiraita, leipiä, ihan kaikkea. Näitä loistavia ohjeita on tukemassa vielä kauniit kuvat ja monipuolinen ensiapupaketti jos asiat eivät mene niinkun Strömsössä (tai Leilalla). Mitä tästä voi sanoa muuta kuin, että tämä on paras. Go Leila!

Kenelle? Kenelle tahansa leivonnasta kiinnostuneelle. Aloittelijalle tai kokeneellekin leipurille. Sopii hyvin myös leipurille, joka on innostunut reseptien soveltamisesta, sillä tässä kirjassa kerrotaan muutamia todella hyviä perusreseptejä, joita voi soveltaa lähes mielinmäärin.

Kakkujen kuningattaret, Ruokatoimittajat ry ruokatoimittajat

Suomalaisten toimittajien reseptikokoelma. Kirjassa yhdistyvät ihanasti perinteiset herkut, joita on maisteltu jo mummolassa, sekä uudet kahvipöydän kruunaajat. Ohjeet ovat selkeitä ja ne on jaoteltu kuukausien mukaan, joten sesongit korostuvat. Kirja on varsinainen hyvänmielen teos, se on todella kaunis kiiltävine kansineen ja tuo ihanaa blingblingiä leivontahyllyyn. Kuvat ovat näyttäviä ja osa kakuista ihanan kotikutoisen näköisiä. Näitähän uskaltaa jopa kokeilla.

Kirjan alussa todella selkeä ja monipuolinen tule hyvä kakku-tietopankki, josta kokemattomampikin leipuri saa hyviä vinkkejä. Myös reseptien kirjo helpottaa aloitusta. Alussa voi aloittaa helpoimmista resepteistä ja taitojen karttuessa on mukava siirtyä vaativampiinkin resepteihin. Tämä oli todella positiivinen yllätys. iida

Kenelle? Kokeneelle tai aloittelijalle. Leipurille joka leipoo mielellään sesongin mukaan.

Kirjan ulkoasu on jopa niin herkullinen, että vuoden vanha tyttö haki kesken kuvauksen keittiöstä lusikan ja yritti syödä kakkua. Nam nam.

Kategoriat

Muut

Kommentit(4)

  
 • Kiitu sanoo:

  Olisihan se pitänyt tietää, kun on niin suositusta leipurista kyse, ei vain koskaan tullut mieleen etsiä! Tilasin tuon uusimman kirjan, mutta täytyy jostain vielä metsästää nuo pari muuta 🙂 ! Kiitos vinkistä!

 • Kiitu sanoo:

  Blogisi on minulle vielä varsin uusi, en ole ehtinyt tutustua paremmin, mutta olen tykästytynyt kovasti tyyliisi! Kiitos tästä postauksesta 🙂 ! En tosiaankaan tiennyt että Leilalla on kirja! Ihanaa, tuo on aivan pakko, siis PAKKO saada 🙂 ! Löysin myös ihan vastikään tuon Lindan blogin, itseasiassa sinun blogisi kautta ja olen aivan samoilla linjoilla. Ihanan rustiikkinen ja nimenomaan herkullisen pelkistetty tyyli!

  • Liisa sanoo:

   Voi kiitos Kiitu! Leilalla onkin jo aika monta kirjaa, suomeksikin on ilmestynyt jo tämän lisäksi ainakin kuppikakkuja, ole hyvä ja vielä yksi pala- kirjat. Tuossa kuppikakkuja kirjassa on jotain päällekkäisiä reseptejä, tämän kanssa, mutta ei montaa.

Samankaltaisia kirjoituksia