Koko Suomi leipoi

21. 11. 2014
Koko Suomi leipoo-päättyi tänään ja niinhän siinä kävi, että voitto tuli kotiin. Ihan mahtava tunne, kilpailu oli uskomattoman hieno kokemus. Ystävien ja läheisten kannustus on ollut ihan mahtavaa ja kisasta saadut ystävät ovat korvaamattomia.

Mahtavia juttuja tuon voiton myötä on tulossa, niistä lisää myöhemmin, sillä muutaman tunnin päästä starttaan matkan kohti Pasilaa ja Huomenta Suomea. Lähetyksessä klo 8.20 pääsen höpöttelemään enemmän fiiliksiä ohjelmasta. Mukaan viemisiksi nappaan lempiraaka-aineistani, eli sitruunasta ja lakritsista tehdyn kakun. Nam.

 

Sitruuna-lakritsikakku

Pohja:

  • 200 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 dl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 luomusitruunan raastettu kuori
  • 4 munaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta

Pingota leivinpaperi kolmeen halkaisijaltaan noin 18 cm irtopohjavuokaan. Voitele vuokien reunat voilla. Jos et omista kolmea vuokaa, voit paistaa pohjat kolmessa erässä.

Vaahdota voi, sokeri, suola ja sitruunankuori vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan.  Jos seos alkaa erottua lisää jokaisen munan kanssa lusikallinen jauhoja. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina vuokiin ja paista 175 asteessa noin 25-30 minuuttia tai kunnes pohjat alkavat hieman irrota vuuan reunoista.

Kostutusliemi:

  • 1/2 dl limoncello-likööriä
  • 1 dl vettä
  • 1/2 dl sokeria
  • Voit halutessasi korvata kostutusliemen sitruunalimulla

Täyte:

  • 250 g mascarponejuustoa
  • 4 dl kuohukermaa
  • lemon curdiä (vaihda lime sitruunaan)
  • lakritsikastiketta (ohje lopussa)

Pehmitä mascarpone sekoittamalla sitä hetki. Vaahdota kerma ja lisää mascarponeen. Ota puolet vaahdosta toiseen kulhoon ja mausta noin 1 dl lakritsikastiketta. Lisää loppuun vaahtoon lemon curdiä maun mukaan. Aloita kakun kasaus kostuttamalla ensimmäinen pohja kostutusliemellä. Tässä vaiheessa kannattaa pitää irtophjavuuan reunusta kakun ympärillä, jotta siitä tulee mahdollisimman suora. Lisää päälle sitruunatäytettä. Laita päälle toinen pohja, kostuta ja levitä päälle lakritsitäyte. Nosta kolmas pohja päälle kanneksi ja kostuta se kevyesti. Jos ehdit, voit antaa kakun asettua kaapissa pari tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.

  • Voikreemi:
  • 125 g huoneenlämpöistä voita
  • 250 g tomusokeria
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 luomusitruunan raastettu kuori

Vatkaa voi ja puolet tomusokerista kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää loput tomusokerista sekä sitruunankuori ja mehu. Vatkaa tasaiseksi.

Levitä kakun päälle kerros voikreemiä ja laita se kylmään noin 15 minuutiksi. Säästä pieni määrä kreemiä koristeluun. Kaada päälle lakritsikastiketta ja anna sen valua reunojen yli. Pursota päälle kreemistä pieniä kasoja ja asettele koristeeksi lakritsikastikkeella täytettyjä macaron-leivoksia.

 

Lakritsikastike:

  • 200 g lakritsifudgea
  • 2 dl kuohukermaa

Laita kastikkeen ainekset kattilaan. Keitä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia, tai kunnes kylmään vesilasilliseen pudotettu pisara muodostaa siistin pallon lasin pohjalle. Jäähdytä lakritsikastike kylmäksi.

Edit: Olipa mukava haastattelu. Ja kakkukin teki kauppansa.

Kategoriat

Muut Täytekakut

Kommentit(30)

  
  • Vilja sanoo:

    Kysyisin, että onko tuo pohja välttämätön paistaa kolmessa erässä? Eli voisiko sen laittaa ns.normaalisti kerralla vuokaan paistumaan ja sitten leikata kolmeen osaan?

    • Liisa sanoo:

      Moi Vilja! Voit hyvin paistaa yhdessä vuuassa. Tosin pohja on aika korkea, joten kannattaa käyttää halkaisijaltaan hieman suurempaa vuokaa, jottei se tule yli. Silloin myös kakku jää tietysti vähän matalammaksi. Paistoaika pitenee huomattavasti, kun paistetaan yhdessä vuuassa. Yleensä useammassa vuuassa paistaminen jättää kakun myös mehevämmäksi, koska pinta ei kuivu, kuten pitkässä paistossa usein tapahtuu.

  • Atro Niiniluoto sanoo:

    Hyvältähän tuo näyttää. Itse en seurannut leivontaohjelmaa, koska siitä olisi tullut nälkä.

  • Helena sanoo:

    Liisa, sydämelliset onnittelut taitavalle leipurille! Olit suosikkini. Nyt seuraan myös upeaa blogiasi, josta jo sain ideoita omille leipomuksilleni

    • Liisa sanoo:

      Voi miten ihana kuulla Helena, kiitos paljon. Tervetuloa seuraamaan blogiani, toivottavasti löydät kivoja ideoita.

  • Paljon onnea voitostasi Liisa! Olet voittosi ansainnut! 🙂

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Hanna. Ihana kun tulit onnittelemaan, tykkäsin sun iloisesta olemuksesta ja upeista leivonnaisista kovasti 1. kaudella.

  • Onnea onnea onnea vaan :))) Hienosti kisattu! Oli mukava saada blogillesi näin myös kasvot 🙂
    Iloa alkavaan talveen ja leivontahaasteisiin!!

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Anna! Mustakin on aina ihana tavata tai nähdä bloggajia jotain kautta, mukava tietää kuka tekstin takana on. Paljon leivonnan iloa sullekin ja ihanaa alkutalvea!

  • Katri sanoo:

    Onnea Liisa! Oli ihana seurata ohjelmaa ja varsinkin toimintaasi näissä leipomuksissa. Toistan muiden kommentteja mutta olit suosikkini ja pidin peukkuja sinulle alusta alkaen! Eiköhän näitä ohjeita kokeilla jatkossa!

    • Liisa sanoo:

      Voi kiitos, mua vähän välillä pelotti katsella omia toilailuja 😀 Mutta hauskaa oli, toivottavasti katsojillakin. Mukavia leivontahetkiä. Toivon, että löydät monta kokeilemisen arvoista ohjetta täältä.

  • Anne-64 sanoo:

    Onnea Liisa, taitava kyllä oot ja voittosi ansainnu, vaikka Heidi mun suokkari olikin 😀 Mutta täysin oikiat leipurit oli finaalissa! Kaikkia ihanaa jatkossakin, nauti hommasta täysin rinnoin! <3

  • kakkumonsteri sanoo:

    Onnea! Ansaittu voitto! 🙂 toivottavasti nähdään vielä jossain 🙂 sulle on haaste blogissani 😉

    • Liisa sanoo:

      Voi kiitos Kakkumonsteri! Eiköhän me vielä törmätä, tuu kahville kun vierailet täälläpäin. Lupaan pyöräyttää kakun 😀 Lupaan kanssa vastata haasteeseen, katotaan kestääkö vähemmän kun puoli vuotta.

  • Tiina sanoo:

    Onnittelut kisan voitosta! Täällä olen silmä tarkkana seurannut koko ohjelman alusta loppuun 🙂 Innokas leipuri kun olen itsekin! 🙂

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Tiina! On ihana miten ohjelma kiinnosti sekä kokeneempia, että ihan vasta alkajiakin.

  • Aliina sanoo:

    Onnea Liisa!
    Olit suosikkini ohjelman alusta loppuun.
    Löysin sinun blogisi ja tulen seuraamaan tätä.

    -Aliina-

  • Erja sanoo:

    Onnea Liisa! Hienoja leivonnaisia. Pidin sinua voittajaehdokkaana heti ensimmäisestä jaksosta alkaen.

  • katja sanoo:

    Onnea Liisa! Upeita levonnaisia, olit myös minun suosikkini alusta asti! Huikeita ideoita!

  • Tuija sanoo:

    Onnea voitosta! Olit myös minun suosikkini alusta asti 🙂

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Jaana ja Tuija! Tulee uskomattoman hyvä mieli tämmösistä kommenteista, ihanaa kun kodeissa on kannustettu.

  • Jaana sanoo:

    Ihanaa että voitit, olit suosikkini alusta alkaen.

  • Ritva sanoo:

    Paljon onnea sinulle,
    leipurille parhaimmalle,
    ansainnut olet voiton tään,
    ja eikun lisää leipomaan :=)

  • Äiiti sanoo:

    Onnea tyttöseni ! Hienoa että voitit olen niin iloinen puolestasi ja ylpeä sinusta. Leipomuksesi ovat niin herkullisia, että on aivan
    Ihanaa päästä nauttimaan niistä.

  • AnuH. sanoo:

    Onnea Liisa voitosta! Olit suosikkini alusta asti. 🙂

    • Liisa sanoo:

      Kiitti Anu! Ihanaa kun saa viimeinkin kertoo ja ”vähän” tuulettaa voittoa 😀

Samankaltaisia kirjoituksia