Kirjoitettu: 20.elokuuta 2015 Kommentteja: 32

Perinteinen sokerikakkupohja kuuluu leipojan perustaitoihin. Täydellisen pohjan valmistaminen ei kuitenkaan ole välttämättä aivan helppoa.

sokerikakkupohja

Sokerikakku on pitkään ollut käytetyin täytekakkupohja. Vaikka nykyisin käytetään paljon myös tukevampia, kahvikakkutyylisiä pohjia, on sokerikakun valmistaminen hyvä osata.

Minulle tämä leivonnainen oli pitkään varsinainen murheenkryyni. Aiemmin tein sokerikakkua ohjeella ”kaikkia saman verran”, mutten oikein koskaan saanut aikaan täydellistä pohjaa. Toisinaan pohjaan tuli rapea kansi, jonka alla oli tyhjää. Joskus taas koko pohja romahti uunista oton jälkeen. Välillä pohjat onnistuivat ihan hyvin, mutta seuraavalla kerralla saattoi taas mennä pahasti pieleen.

Olen kokeillut monia erilaisia sokerikakkupohjan reseptejä välillä paremmalla ja toisinaan taas huonommalla menestyksellä. Ennen tätä reseptiä en kuitenkaan ollut löytänyt ohjetta, jolla onnistuisin tasaisesti joka kerta. Tällä ohjeella tehty kakku on myös rakenteeltaan mielestäni paras. Pohja on sopivan kuohkea ja pysyy hyvin kasassa. Se nousee tasaisesti, eikä ole ikinä lässähtänyt uunista oton jälkeen.

Ohjeessa jauhojen ja sokerin määrä lasketaan kananmunien painosta. Tykästyin tähän vaikka en yleensä välitä niin tarkasta punnitsemisesta ja laskemisesta. Aluksi laskeminen voikin tuntua hieman vaivalloiselta, mutta se kannattaa. Kananmunien paino saattaa vaihdella hyvinkin paljon ja ainessuhteilla on suuri merkitys kakun onnistumisessa.

sokerikakkupohja8

Resepti

Sokerin ja jauhojen määrä lasketaan kertomalla munien paino 0,7:llä.

Eli esimerkiksi 5 munan kakkupohja:

5 munaa painaa 280 g. Sokerin määrä on 280 g x 0,7 = 196 g. Jauhoja tulee myös 196 g, josta laitan yleensä 70% vehnää ja 30% perunajauhoja. Silloin vehnäjauhojen määrä on 196 g x 0,7 = 137 g ja perunajauhojen 196 x 0,3 = 59 g. Voit käyttää myös pelkkiä vehnäjauhoja, mutta silloin pohjasta tulee hieman tiiviimpi.

Nostatusaine ei ole välttämätöntä kun muna-sokeriseos on vaahdotettu erittäin hyvin. Silti laitan yleensä ripauksen leivinjauhetta. Liikaa leivinjauhetta ei kannata laittaa, sillä se voi aiheuttaa kakun lässähtämisen.

Esimerkkejä

3 munan sokerikakkupohja (20 cm:n vuokaan)

 • 3 munaa
 • 1 ½ dl erikoishienoa sokeria
 • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
 • 1/2 dl perunajauhoja
 • 1/2 tl leivinjauhetta
 • 1 tl luontaista vaniljasokeria

5 munan sokerikakkupohja (24 cm:n vuokaan)

 • 5 kpl munaa
 • 2 dl erikoishienoa sokeria
 • 2 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl perunajauhoja
 • 1/2 tl leivinjauhetta
 • 2 tl luontaista vaniljasokeria

Pohjan valmistaminen

Käytä pohjan valmistamisessa huoneenlämpöisiä aineksia. Kananmunat vaahtoutuvat parhaiten huoneenlämpöisenä ja lämmin taikina nousee tasaisemmin kuin kylmä.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat voilla (halutessasi voit myös jauhottaa reunat korppujauhoilla). Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Aloita punnitsemalla munat ja sokeri vatkauskulhoon. Sekoita jauhot ja leivinjauhe yhteen omassa kulhossaan. Vatkaa munat ja sokeri todella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi (katso kuva alla). Siivilöi jauhot vaahtoon kolmannes kerrallaan pallovispilällä tai nuolijalla varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan.

Pudota vuoka noin 10 cm:n korkeudelta pöydälle, jolloin liiat ilmakuplat puhkeavat. Kakku nousee tasaisemmin eikä lässähdä, kun suuret ilmakuplat ovat puhjenneet. Paista kakkua uunin alimmalla tasolla noin 30-45 minuuttia tai kunnes se on kypsä.

Kokeile kakkua painamalla kevyesti sormella, pinnan pitäisi tuntua hieman joustavalta. Testaa kypsyyttä puutikulla, kun tikkuun ei tartu taikinaa kakku on valmis. Kakku alkaa myös irrota hieman vuoan reunoista sen ollessa kypsä.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan muutama minuutti ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään.

sokerikakkupohja6sokerikakkupohja7

Kakun riittävyys ja vuoan koko

Minkä kokoinen kakku sitten juhliin pitäisi tehdä? Yleisin tapa laskea kakun riittävyys on kertoa käytettyjen munien määrä kolmella. Eli yhden munan kakusta riittää kolmelle hengelle, kahden munan kakusta kuudelle, kolmen munan kakusta yhdeksälle jne. Kakun riittävyyteen vaikuttavat luonnollisesti myös täytteiden määrä ja muu tarjoilu. Jos kakku on juhlien ainoa tarjottava, on sitä syytä varata hieman enemmän.

sokerikakkupohja_mitat2

Muotovuoat

Vuoan tilavuus kannattaa laskea, kun tehdään muotokakkuja. Yllä oleva taulukko kertoo sopivan munien määrän vain pyöreään kakkupohjaan. Vuoan tilavuus sarake kertoo sopivan pyöreän vuoan tilavuuden, joten vertaamalla muotovuokasi tilavuutta taulukkoon, pystyt valitsemaan sopivan kokoisen pohjan vuokaasi. Jos et tiedä vuokasi tilavuutta valmiiksi, pystyt helposti selvittämään sen täyttämällä vuoan vedellä. Mittaa vuokaan mahtunut vesi, jolloin saatat tilavuuden desilitroissa. Neliön ja suorakulmion muotoisen vuoan tilavuus lasketaan kertomalla sivu x sivu x korkeus.

Kakkupohjan maustaminen

Sokerikakkupohjaan saadaan lisämakua maustamalla. Käytän aina vaaleaan sokerikakkupohjaan vaniljaa, 2 tl luontaista vaniljasokeria on sopiva määrä 5 munan kakkupohjaan. Kannattaa kokeilla myös muita mausteita. Täytteen mukaan maustetut kakkupohjat nostavat kakun uudelle tasolle. Esimerkiksi omenatäytteeseen sopii loistavasti kanelilla tai kardemummalla maustettu. Marjatäytteitä korostaa ihanasti vaniljalla tai sitruunan kuorella maustettu pohja. Sokerikakkupohjan maustamisessa kannattaa kokeilla rohkeasti eri makuja. Suuria paloja pohjaan ei kuitenkaan kannata laittaa, sillä ne painuvat paiston aikana pohjaan.

Sokerikakusta voit tehdä myös tumman version lisäämällä pohjaan kaakaojauhetta.

sokerikakkupohja2sokerikakkupohja3

Tumma sokerikakkupohja

Korvaa puolet perunajauhojen määrästä kaakaojauheella. Esimerkiksi 6 munan pohjassa

 • 6 munaa
 • 2 ½ dl sokeria
 • 2 ½ dl vehnäjauhoja
 • ½ dl perunajauhoja
 • ½ dl kaakaojauhetta
 • vajaa 1 tl leivinajauhetta

Erikoisruokavaliot

Gluteeniton sokerikakkupohja (halk. 20 cm) 

Gluteenittoman pohjan voi tehdä pelkästä perunajauhosta tai käyttämällä osittain tai kokonaan gluteenitonta jauhosesosta. Ohjeessa vehnäjauhot korvataan gluteenittomalla jauhoilla. Pohja on helpommin murenevaa, joten sen leikkaaminen on helpointa paistoa seuraavana päivänä. Voit tehdä pohjan myös pakastimeen valmiiksi ja leikata sen levyiksi vielä hieman kohmeisena.

 • 3 munaa
 • ½ dl  sokeria
 • 1 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
 • ½ dl perunajauhoja
 • ½ tl leivinjauhetta

Valmista gluteeniton pohja kuten tavallinen sokerikakkupohja. Vuokaa ei tarvitse jauhotta, kun voitelet sen huolellisesti.

Munattomaan ruokavalioon voit kokeilla esimerkiksi mummin piimäkakkua. Jätä silloin rusinat pois ja mausta pohja hieman kevyemmin. Pohja on tiiviimpi kuin sokerikakkupohja, mutta erittäin maistuva.

sokerikakkupohja4sokerikakkupohja5

Mikä meni vikaan?

Jos pohjasta ei vieläkään tule täydellistä, kannattaa tarkastaa nämä sokerikakun valmistuksen yleisimmät ongelmat.

Kakkupohja lässähtää jo paiston aikana

 • Taikinassa on liian vähän jauhoja tai ne on sekoitettu huonosti -> Sekoita jauhot pallovispilällä käännellen.
 • Uunin luukkua on avattu kesken paiston -> älä avaa luukkua ennen kuin vähintään 2/3 suositellusta paistoajasta on kulunut.
 • Munia ja sokeria ei ole vatkattu tarpeeksi -> Käytä huoneenlämpöisiä munia ja vatkaa kunnes vaahto on erittäin vaaleaa ja kuohkeaa.
 • Nostatusainetta on ollut liikaa -> Vähennä leivinjauheen määrää.

Pohja lässähtää paiston jälkeen

 • Kakku on jäänyt raa’aksi sisältä ja sisus painuu kasaan -> Tarkasta kakun kypsyys puutikulla.
 • Munia ja sokeria on vatkattu liian vähän tai ainekset ovat olleet kylmiä
 • Liian vähän jauhoja tai liikaa nostatusainetta

Kakun pintaan tulee rapea kuori

 • Uuni on ollut liian kuuma ja kakku on kuorettunut ennen kohoamista -> kokeile paistaa kakku miedommalla lämmöllä.
 • Uunin ylälämpö on liian kova -> paista kakku uunin alimmalla tasolla.
 • Taikinassa on ollut liikaa sokeria -> punnitse ainekset

Kakku on sitkeä tai ei kohoa kunnolla

 • Pohjaa on sekoitettu liikaa jauhojen lisäämisen jälkeen -> kääntele jauhot mahdollisimman kevyesti vaahtoon.
 • Munia ja sokeria ei ole vaahdotettu tarpeeksi

 

 

32 vastausta artikkeliin “Kaikki sokerikakkupohjasta”

 1. Pauliina sanoo:

  Eilen tein täytekakun ekaa kertaa käyttäen pohjaan tätä ohjetta.Jännitti hirveästi,mutta yllätyksekseni se onnistuikin!Kiitos loistavasta ohjeesta,muilla täytekakkuja tuskin tulevaisuudessa tuskin teen.

 2. Laura sanoo:

  Moi! Tein tällä ohjeella pojan synttärikakun ja se onnistui täydellisesti! Iso kiitos reseptistä!

 3. Kaitsu sanoo:

  Iso kiitos Tampereen Amurista! Iskän nimppari- ja mummon synttärikakku on pelastettu. Nyt vaan täytteet väliin ja lapsukaiset koristelemaan

  • Liisa sanoo:

   Voi mahtavaa! Ja ihana kuulla, että lapsetkin pääsevät koristelupuuhiin 😀

 4. Minna sanoo:

  Myös gluteeniton onnistui erinomaisesti! Tuleeko kaikkiin gluteenittomiin pohjiin kova marenkinen kuori? 🙂 Itse en ole tehnyt vielä yhtäkään johon ei olisi tullut

  • Liisa sanoo:

   Loistava kuulla. Gluteenittomiin pohjiin saattaa kyllä tulla hieman rapeampi kuori, koska jauhoseokset ovat keveitä ja pitävät taikinan ilmavampana. Silloin taikina kohoaa nopeammin ja pinnalle saatta muodostua kuori. Jos paistat kakun jo uunin alatasolla, voisit vielä kokeilla madaltaa uunin lämpötilaa hieman. Osa jauhoseoksista sisältää myös nostatus- ja makeutusaineita, jotka saattavat saada aikaan rapean kuoren. Oletko kokeillut eri jauhoseoksia? Olen itse käyttänyt pirkan jauhoseosta ja sillä ei kuorettumista ole tullut.

 5. Minna sanoo:

  Maailman paras kakkuohje! Sata varmana onnistuu 🙂

  • Liisa sanoo:

   Mahtavaa Minna! Tämä ohje ei kyllä petä ja on todellinen helpotus kun ei enää tarvitse pelätä sokerikakkupohjaa paistaessa, mitä uunista tulee ulos tällä kertaa 😀

 6. Pipsa sanoo:

  ’5 munaa painaa 280 g’ elikäs onko mainitsemasi paino kuorien kanssa vai ilman?

  • Liisa sanoo:

   Moi Pipsa. Punnitse munat ilman kuoria, mutta loppujen lopuksi tuo kuorten paino on aika pieni osuus munien kokonaispainosta, joten suurta muutosta määriin ei tule, punnitset sitten kuorineen tai ilman.

 7. Hanna sanoo:

  Minullakin onnistui kakkupohja todella upeasti! ISO kiitos! Olen muuten todella hyvä ruuanlaittaja ja leipoja, mutta kakkupohja… Ehkä yksi syy, miksi olen niin suurilta osin siirtynyt hyydytettäviin juustokakkuihin, mutta (ainakin) yksi perinteinen mansikkakakku kuuluu kesään! 🙂

  • Liisa sanoo:

   Perussokerikakkupohja on kyllä yllättävän haastava, ihana että nyt onnistuit. Minullakin joskus kakkupohjan kanssa tuntui olevan täysin tuuripeliä, mutta tällä ohjeella olen onnistunut pitkään, eikä enää tarvitse pelätä mitä uunista tulee ulos 😀 Ja mansikkakakku kerran kesässä on kyllä ihan ehdoton, vaikka hyydytettävät kakut kuuluvat meilläkin suosikkeihin.

 8. Laala sanoo:

  Kiitos paljon!minulla ei ikinä aiemmin näin takuuvarmasti onnistunut kakkupohja,aivan mahtaa!

 9. Iida sanoo:

  Ensimmäistä kertaa elämässäni kakkupohja onnistui! Ei lässähdystä, vinoutta tai muuta ongelmaa. Paistui tasaisesti, kiitos myös uunille. Tarvitsee mielestäni mehevöitymisajan eli tee edellisenä päivänä valmiiksi täytteineen kaikkineen ja tarjoa seuraavana. Koristelun voi jättää tarjoamishetkeen. Käsi kävi heti valmistamisen jälkeen, mutta aijai jos olisi jaksanut odottaa!

  • Liisa sanoo:

   Moikka Iida! Mahtava kuulla. Ja tuossa olet kyllä täysin oikeassa. Sokerikakku on ehdottomasti parhaimmillaan mehevöidyttyään täytteiden kanssa yön yli.

 10. Hanna sanoo:

  Kiitos ohjeesta! En ole eläessäni onnistunut näin hyvin sokerikakkupohjan kanssa. Tuo 0,7 kerroin tuntuu toimivan loistavasti!

  • Liisa sanoo:

   Ihana kuulla Hanna! Tuo 0,7 kerroin on tosiaan kondiittorienkin yleisesti käyttämä, se antaa pohjalle oikein sopivan rakenteen.

 11. Kirsi sanoo:

  Hei! Hyvä ohje, helppo seurata, kiitos! Olisi mukavaa, jos vielä kertoisit omat näkemykset kakun kostutukseen: mitä, minkä verran, milloin yms.?

  • Liisa sanoo:

   Heippa! Kiitos kommentista, tuo onkin hyvä lisä. Kirjoittelen siitä muutaman päivän sisällä.

 12. Anne-Mari sanoo:

  Eksyin sivuillesi ihan muissa asioissa, mutta kun näin perusteellisen ohjeen kakkupohjaan, olihan se tutkittava. Juuri äsken meni kakku uuniin ja täytyy sanoa, ettei ole koskaan tullut noin paksua ihanaa vaahtoa munista ja sokerista mitä nyt tuli! Taikinakin oli erinomaista 😉 Jännällä odottelen lopputulosta!

  • Liisa sanoo:

   Ihana kuulla Anne-Mari! Toivottavasti onnistut, tule ihmeessä kertomaan sitten kuinka kävi.

 13. Daniella sanoo:

  Mulla kesti myös aikansa, ennen kuin alkoi pohjat onnistua. Hassua, että niinkin yksinkertainen asia voi olla niin vaikeaa 😀 Mutta itse käytän nykyään vähän samantyylistä ohjetta, mutta siinä suhteutetaan tilavuudet. Eli tarvitaan kaksi samanlaista astiaa, toiseen rikotaan munia sen verran mitä katsoo tarvitsevansa (kakun koko) ja toiseen mitataan tilavuudeltaan saman verran sokeria. Sokeri kulhoon ja sitten mitataan samalla tyylillä jauhot, n. 2/3 vehnäjauhoja ja 1/3 perunajauhoja. Leivinjauhetta minäkin laitan aina jonkin verran. En tiedä saako tällä ohjeella parhaan lopputulokseen, mutta ainakin kakun on aina saanut tehtyä 😀

 14. Tuija sanoo:

  Kiitos paljon Liisa hyvistä vinkeistä. En ole koskaan ollut mikään kakkuleipoja, jos leipoja ollenkaan. Pullat, sämpylät, makeat ja suolaiset piirakat + pizzat on lähinnä aluettani. Mutta muutamia kertoja sentään olen elämässäni kakkupohjiakin tehnyt. Nykyään taidan mennä sieltä missä aita on matalin, kun vävy on yhdeltä monista ammateistaan kondiittori ja juhlatilanteisiin ( joita on todella harvoin ) hän yleensä ihan vapaaehtoisesti lupautuu kakkujen leipojaksi.

  Nuo vinkit oli hieno idea kuitenkin sinulta.

  • Liisa sanoo:

   Kiitos Tuija! Johan tuossa oli niin paljon leivonnaisia mitä teet, että kyllä leipojaksi kutsuisin 😀 Ja on kyllä mahtavaa jos ystävät tarjoutuvat tekemään asioita, mitä itse ei niin mieluusti tee. Ja vaikka minäkin pidän leipomisesta suunnattoman paljon, on myös mukava joskus nauttia muiden tekemistä leivonnaisista.

 15. Anni sanoo:

  Mahtava postaus 🙂 Näitä samoja asioita olen itsekin monesti miettinyt ja niin varmaan moni muukin. Yksi seikka mitä jäin ihmettelemään oli tuo että ilmakuplat pitäisi kopauttaa pois ennen kakun paistoa. Yksi ohje mitä minulle on lapsesta asti toitotettu on, että kakku lässähtää, jos taikinakulhoa kolistelee tai kopauttelee ennen paistoa?

  • Merja sanoo:

   Samaa kopsauttelua ihmettelen minäkin. Tällä ohjeella tein gluteenittoman pohjan ja siihen tuli kuori 🙁 pitänee ensi kerralla kokeilla paistoa matalammalla lämmöllä. En tiennyt, että jauhoseoksissa on eroja. Harvemmin tarvitsee leipoa gluteenitonta. Kiitos vinkistä! 🙂

  • sivadm sanoo:

   Moi Merja! Tuo kopautus saa pohjan kohoamaan tasaisemmin, tarkoitus ei ole tietenkään moukaroida kaikkea ilmaa ulos, vaan poksauttaa yksittäiset suuret kuplat, jolloin kakku nousee tasaisesti. Gluteenittomat jauhoseokset ovat usein koostumukseltaan hieman erilaisia. Jos jauhoseos sisältää paljon sokeria, se saattaa aiheuttaa pohjan kuorettumisen. Myös matalampi paistolämpö saattaa auttaa.

 16. Tanja sanoo:

  Kiitos tästä. Tuli todella tarpeeseen nämä neuvot! 🙂

 17. Monica Ruuhonen sanoo:

  Selkeä ja helposti ymmärrettävä perusteellinen ohje. Kiitos vinkeistä.

Jätä kommentti