Helpot yön yli sämpylät

Helpot yön yli sämpylät

01. 04. 2020
Herkulliset sämpylät valmistuvat ilman vaivausta. Taikina kohotetaan yön yli jääkaapissa, joten tuoreita sämpylöitä on saatavilla heti aamusta.

Haaveilin pitkään viikonloppuaamuista tuoreiden sämpylöiden siivittämänä. Ongelmaksi nousi kuitenkin aina herääminen. Kuohkeat sämpylät vaativat kunnon kohotuksen ja leipoakseen aamupalaksi tuoreita sämpylöitä alusta asti, pitäisi herätä jo ennen kukonlaulua. En yleensä muutenkaan nuku kovin pitkään, mutta nälkä kurnii jo vähän heräämisen jälkeen. Niinpä usean tunnin odotus ei aamupalalla vaan sovi.

Ratkaisuksi tähän löysin muutama vuosi sitten Sikke Sumarin aamusämpylöiden ohjeen. Sämpylätaikina sekoitetaan illalla ja nostellaan aamulla rennosti lusikoilla pellille. Taikina ei aamulla vaadi enää erillistä kohotusta, vaan sämpylät voi työntää suoraan kuumaan uuniin. Tämä on siis aivan täydellinen herkku viikonloppuaamuihin ja taikinasta riittää kivasti sämpylöitä kahteen pellilliseen. Usein teenkin taikinan perjantaina ja paistan ensimmäisen pellillisen lauantaiaamuna ja toisen sunnuntaina. Taikina säilyy jääkaapissa hyvin pari päivää ja maku oikeastaan vain paranee.

Näitä sämpylöitä on tehty meillä jo vuosia. Olen tehnyt taikinaan omat muokkaukseni, joten halusin nyt jakaa ohjeen myös täällä blogissa. Tuunaan taikinaa usein erilaisilla siemenillä ja hiutaleilla, myös jauhojen suhdetta voi hyvin vaihdella. Kaurajauhot toimivat myös taikinassa aivan mainiosti, kannattaa kuitenkin pitää vehnäjauhojen määrä 6-8 dl välillä, jotta sämpylöihin muodostuu sopiva sitko.

 

yön yli sämpylät
Yön yli sämpylät

Yön yli sämpylät

16 annosta / yli 60 min / erittäin helppo MMUV

Ainesosat

  • 8–10 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 1 dl grahamjauhoja
  • ½ dl pellavansiemeniä
  • 1–2 tl suolaa
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 8 dl vettä

Ohjeet

Mittaa kaikki ainekset kulhoon. Sekoita taikina, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja laita taikina jääkaappiin yöksi. Halutessasi taikina säilyy jääkaapissa parikin vuorokautta.

Kun kaipaat tuoreita sämpylöitä, kuumenna uuni 225 ℃:seen. Nostele taikinasta lusikalla kasoja uunipellille. Paista sämpylöitä noin 20-25 minuuttia.

Kategoriat

Leivät

Avainsanat

sämpylät

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia