Punaherukka-valko­suklaakakku

16. 03. 2014
Tämä on yksi suosikkikakuistani, meillä oli tätä jopa hääkakkuna, mutta nyt huomasin sen reseptin puuttuvan blogistani kokonaan. Arkistoja kaivellessani en löytänyt kakusta juurikaan kuvia, se on aina kadonnut parempiin suihin jo ennen kuvaamista. Erityisen herkulliseksi kakun tekee omalta pihalta poimitut, kirpeät marjat yhdistettynä tuohon makeaan valkosuklaaseen. Tätä kakkua tehdään meillä aina uudestaan ja uudestaan.

Alkuperäinen ohje löytyi joskus aikoinaan Mymmelin kyökissä-blogista, mutta nyt kun tarkastelin ohjetta, siinä ei ollut lainkaan tuorejuustoa, joten jossain matkan varrella tuo juusto on kakkuun päätynyt 😀 Tässä siis tuorejuustoversio tuosta samaisesta kakusta. Kuva on muuten Ravintolapäivästämme, jossa kyseistä kakkua oli myös tarjolla. Se taisikin kadota pöydästä ensimmäisenä.

Punaherukka-valkosuklaajuustokakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja:

  • 200 g kaurakeksejä
  • 100 g voita sulatettuna

Valkosuklaatäyte

  • 3 liivatelehteä
  • ½ tlk (125 g) maitorahkaa
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl kiehuvaa vettä
  • 200 g valkosuklaata
  • 2 dl kuohukermaa

Herukkatäyte

  • 300 g punaherukoita
  • 1 dl sokeria
  • 4 liivatelehteä
  • 2 dl kuohukermaa
  • ½ tlk (125 g ) maitorahkaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa

Ohjeet

Pohja

Vuoraa 20–24 cm:n irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla. Öljyä ja tomusokeroi reunat tai käytä leivinpaperireunusta tai reunakalvoa. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Painele seos kevyesti irtopohjavuuan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan. Huom! Jos käytät reseptissä kuohukerman sijasta vispikermaa, tarvitset suuremman vuoan (24 cm).

Valkosuklaatäyte

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita yhteen rahka, tuorejuusto ja sokeri. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa, anna jäähtyä hetken. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan vesitilkkaan. Sekoita ne vatkaten tuorejuusto seokseen, lisää sulatettu suklaa. Kääntele joukkoon kerma ja kaada täyte pohjan päälle. Laita jääkaappiin herukkatäytteen valmistuksen ajaksi.

Herukkatäyte

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta punaherukat ja sokeri kattilassa. Paseeraa herukat siivilän läpi. Sekoita pehmenneet liivatelehdet lämpimän marjasoseen joukkoon. Vaahdota kerma. Sekoita rahka ja tuorejuustoa marjaseokseen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma. Kaada seos valkosuklaakerroksen päälle ja anna hyytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään.

Kategoriat

Juustokakut

Kommentit(151)

  
  • Vanilla sanoo:

    Ihana OHe:kirpeää ja makeaa. Kiva suosia sesongin mukaisia MARJOJA ja nyt jääkaapissa sattui olemaan viinimarjoja. Kakku hyytyy parhaillaan ja illalla juhlitaan sitä herkutellen miehen SYNTYMÄPÄIVIÄ.KIITOS Ohjeesta!

    • Liisa sanoo:

      Kiva kuulla, että pidät ohjeesta. Sesonkiherkuttelu on aina ihanaa ja kirpeä herukka täydentää loistavasti makeaa suklaata!

  • MummI sanoo:

    Jos käytän pakastettuja punaherukoita, Niin mIksi ei tarvitse käyttää herkkutäytteeseen liivatettA?

    • Liisa sanoo:

      Hei Mummi! Viittaatko mahdolllisesti hieman alempana olevaan kommenttiin? Tässä kysyttiin käsittääkseni, että tarvitseeko liivatetta lisätä vielä normaalimäärää enemmän, jos käyttää pakastemarjoja. Liivatetta toki tarvitsee mousseen ohjeen mukaisen neljä kappaletta, mutta määrä on sama, käyttää sitten tuoreita tai pakastettuja marjoja. Pahoittelen epäselvyyttä.

  • Nimetön sanoo:

    Hei!
    Oletko tehnyt pakastetuista marjoista?Tarvitseeko lisätä liivatetta?

    • Liisa sanoo:

      Teen kakun yleensä pakastetuista marjoista, sesonkin kun on niin lyhyt. Liivatteen lisäämiseen ei ole tarvetta.

  • Outi sanoo:

    Moikka! Resepti kuulostaa ihanalta ja haluaisin kovasti tehdä huomiseksi tämän kakun vadelmilla. Aikataulusyistä mietin kuitenkin että mitenköhän kakku toimisi ilman kerroksia, eli kaikki ainekset vaan yhteen? Oletko kokeillut?

    • Liisa sanoo:

      Moi! En ole koskaan tehnyt molempia täytteitä yhteen, mutta kakku toimii varmasti niinkin. Hieman erilainen makuelämys se toki on. Kakku on kaksikerroksena siitä ihana, toinen kerros on makeaa ja toinen hieman kirpeää ja maut tasapainottavat toisiaa ihanasti. Yhteen sekoitettuna makuja on vaikeampi erottaa ja miedompana valkosuklaa painuu helposti vadelman ta piiloon.

  • Marika sanoo:

    Minusta tuo 20cm halkaisijan vuoka on ihan liian pieni. Mulla ei mahtunut kaikki täytteet mukaan. Sitten mitä paseersuksella tarkoitetaan? Olisiko pitänyt Survoa? Tein mustikoista ja tuli tosi verinen toi kakkostäyte. Oli pakko pitää jääkaapissa ennen kuin uskalsin laittaa toisen täytteen päälle. Nyt pelkään onko sekoittunut. Ja tein siis ihan kuohukermasta.

    • Liisa sanoo:

      Moi! Kakku tulee tosiaan aivan pintaan asti, itse pidän siitä, että kakku on näyttävän korkea. Vuoan korkeudet saattavat jonkin verran vaihdella, jolloin välttämättä kaikki täytteet eivät mahdu vuokaan. Vuokaa voi korottaa hieman leivinpaperiraunuksella tai reunakalvolla. Marjatäyte on hieman valkosuklaamoussea ohuempaa, sen vuoksi kakku onkin suunniteltu niin, että valkosuklaatäyte tehdään ensin. Jos haluat tehdä mousset toisinpäin, kannattaa kakku tosiaan käyttää hetken ajan jääkaapissa tai pakastimessa hyytymässä.

  • NannaManna sanoo:

    Tämä on niin ihana ohje ja juuri vkonloppuna tein rippijuhliin joten kiitos siitä!

  • Emppu sanoo:

    Hei! Olen kyllä pakastanut joitain juustokakkuja onnistuneesti mutta kerran kun tein mangokakun johon laitoin mangososetta niin se muutti rakennettaan pakastimessa. Joten mietin käyttäytyykö tässä paseerattu herukka samoin vai pysyykö hyvänä pakastuksesta huolimatta? Ristiäisiin teen joten en haluaisi rakeista kakkua tarjoilla 🙂

    • Liisa sanoo:

      Moi Emppu! Olen pakastanut tätä juustokakkua oikein onnistuneesti. Yli kuukauden pakastusta en kuitenkaan suosittele ja sulatus kannattaa tehdä jääkaapissa yön yli. Pitkä pakastus tai liian nopea sulatus saattavat muuttaa rakennetta.

  • HeiDi sanoo:

    Millä kakun Maitorahkan voisi korvata, jotta kakusta saisi laktoosittoman?

    • Liisa sanoo:

      Hei! Maitorahkaa löytyy myös laktoosittomana. Jos haluat kakusta maidottoman voit korvata rahkan esim. soijajogurtilla tai kaura fraichella.

  • terhi sanoo:

    Aiempaan viestiini lisäten, jos lakkaa laittaa kakkuun niin tummuukohan se vai pysyykö kirkkaana?

    • Liisa sanoo:

      Lakka tekee väristä tietysti hieman erilaisen, sellaisen vaalean oranssin-ruskean. Ei ehkä se kaikista kaunein väri, mutta maku on varmasti ihana. Halutessaan tuohon voi toki hieman lisätä esimerkiksi oranssia väriainetta, tai sitten vain koristelet kakun upeasti.

  • terhi sanoo:

    Hei!
    Osaatko sanoa,miten lakka sopisi herukan tilalle tässä kakuissa? Mikähän olisi silloin Marjan määrä?
    Kiitos paljon vastauksestasi! ☺

    • Liisa sanoo:

      Moi Terhi! Lakka sopii varmasti kakkuun myös oikein hyvin, se on aivan ihana makupari valkosuklaalle. Laittaisin tuota ihan saman määrän, eli 300 g. Voi olla, että hieman vähäisempikin määrä riittää, mutta itse pidän reilusta marjan mausta ja jos marjaa on liian vähän, kakku saattaa muuttua hieman liian makeaksi.

  • Ansku sanoo:

    Hei! Onko väliä KÄYTTÄÄKÖ LEIVONTAVALKOSUKLAATA vai tavallista suklaata?

    • Liisa sanoo:

      Moi Ansku! Voit käyttää ihan kumpaa tahansa, kannattaa valita sellainen jonka mausta itse pidät. Käytän yleensä pandaa tai lidlin valkosuklaata, riippuen missä kaupassa olen käynyt. Molemmat toimivat mielestäni oikein hyvin.

  • Suhmura sanoo:

    Ihana löytää juustokakku mihin ei tarvitse kananmunaa! Aivan innoissani odottelen huomisia 30siäni, kun alku vuodesta todettiin YHT`ÄKKIä kananmuna-allergia ja mun oppimani juustokakun reseptiin laitetaan aina Kananmunaa. Lisäksi tää oli paljon sukkelampi tehä ja NÄYTTÄVÄmpi kun kahessa eri VÄRISSä 😉

    • Liisa sanoo:

      Voi ei! Kananmuna allergia on kyllä varmasti kurja, onneksi nykyisin löytyy paljon reseptejä, missä kananmunan voi korvata esim. banaanilla, no-eggillä tai aquafaballa. Vegaaniblogeista löytyy myös paljon ideoita kananmunan korvaamiseen. Ja ihana, että tämä kakku sopii! Mielestäni tämä on myös kaunis ja todella herkullinen. Iloisia leivontahetkiä!

  • Nimetön sanoo:

    Hei, ajattelin kokeilla kakkua valmiilla kaupasta saatavalla soseella. Minkä verran sosetta Pitäisi laittaa ja pitääkö liivatetta lisätä?

    • Liisa sanoo:

      Hei! Sosetta tulee noin 3-3,5 dl. Kaupan soseet on usein hieman miesomman makuisia, joten marjan maku ri välttämättä ole yhtä voimakas, mutta varmasti silti oikein hyvä. Liivatetta ei tarvitse lisätä, tuo itse keitetty sosekin on hyvin löysää.

  • Mimu sanoo:

    Tekisin kakun 26cm IRTOVUOKAAn ja Haluaisin kakusta myös hieman korkeahkon. Riittääkö ohje 1,5 KERTAISENA vai pitääkö TUPLATA?

    • Liisa sanoo:

      Moi Minttu! 20 cm:n vuokaan tehtynä, kuohukermalla leivotun kakun korkeus on ollut 7 cm. 1,5 kertaistamalla ohjeen saat 26 cm:n vuokaan noin 6 cm korkean kakun. Jos taas päätät kaksinkertaistaa ohjeen, kakusta tulee noin 9 cm korkea. Silloin kannattaa korottaa reunusta leivinpaperilla tai reunakalvolla, jos vuoka ei ole erityisen korkea.

  • Sari sanoo:

    Hei. Oletko tehnyt tätä kakkua koskaan niin että sisin kerrOs jää piiloon ulomman kerroksen sisÄän? Että leikattaessa vasta paljastuu toinen maku. Mietin vain, että miten täytteiden määrät sopivat tähän ideaan.
    Entä uskaltaako kakun koristeena käyttää ulkomaisia tuoreita marjOja? Kyllähän kahvilaTkin toisaalta koristelevat talvella leivoksia ym.

    • Liisa sanoo:

      Hei! Olen tehnyt tätä kakkua myös piilokakkuna, mutta silloin kakku on ollut hieman suurempi. Jos haluat punaisen kakun valkoisella sydämellä, tee valkosuklaaosuus 20 cm:n vuokaan ja jäädytä pakastimessa. Siirrä se sitten 26 cm: vuoan keskelle keksipohjan päälle. Tee punaherukkatäyte 1,5 kertaisena (yksinkertainen ei riitä peittämään valkosuklaa sydäntä) ja kaada se valkosuklaasydämen päälle. Jos haluat valkoisen kakun, jossa punainen sydän, tee kerrokset toisinpäin. Itse käytän tuoreita ulkolaisia marjoja, jos kotimaisia ei ole saatavilla. Ne kannattaa kuitenkin huuhtoa hyvin ennen kakun päälle laittoa. Tällä hetkellä ilmeisesti Eviran kuumennus suositus ei koske tuoreita marjoja, mutta omaa harkintaa kannattaa aina käyttää https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja

    • sari sanoo:

      Kiitos vastauksesta! ANteeksi kaksi kysymystä 🙂 kirjoitin kiireessä töissä ja luulin, ettei eka kysymys lähtenyt eteenpäin. Ehkäpä ajan puutteen vuoksi teen tuolla yksinkertaisemmalla tavalla kun kakkuja pitää tehdä useita juhlia varten. EIlen tein yhdellä toisella ohjeella kaksi kakkua ja sain ne pilalle kun täyte juoksettui jostain syystä. Kyllä harmitti.

    • Liisa sanoo:

      Ei haittaa mitään, poistin tuon tuplakommentin. Voi ei miten kurja, että toisella ohjeella tehdyt juoksettui. Se harmittaa ihan varmasti. En tideä yhtään millainen ohje, mutta näillä keleillä kyllä kerma voi olla vähän innokkaampi juoksettumaan, joten sen vatkaamisen kanssa saattaa joutua olemaan hieman tavallista tarkempi. Tsemppiä seuraaviin leipomuksin!

    • Sari sanoo:

      Kiitos Onko siis kerman liiallinen vaTkaus yhteydessä juoksettumiseen? Mielestäni jätin silloinkin kerman kevyesti vatkatukSi. No, eipähän näistä aina tiedä. Eilinen sinUn ohjeella Tehty kAkku onnistui. TOsin olin ihmeissäni kun vadElmista tuli Todella Nestemäistä paseerauksen jälkeen. Koko täyte siis Oli hyvin löySää, mutta Kyllä se ilmeisesti hyytyi yön Aikana. Nyt jo pakkasessa. Kohta uuden kAkun tekoon. Yo-juhlaT tulossa

    • Liisa sanoo:

      Kyllä liikaa vatkattu kerma usein vaikuttaa tosiaan tuohon juoksettumiseen. Se ei enää kestä suurta määrää sekoittumista, vaan alkaa muuttumaan voiksi. Toisaalta myös lämmin ja kostea ilma aiheuttaa juoksettumista, lämmin kerma muuttuu helposti voiksi, joten vika voi olla myös siinä. Ei niistä tosiaan takuuseen voi mennä, mutta kesällä kannattaa huolehtia, että ottaa kerman jääkaapista vasta juuri ennen vatkaamista, eikä vatkaa liikaa.

  • Nimetön sanoo:

    Hei! Olisin tekemässä kakkua pakastevadelmista,mutta AIKATAULUONGELMISTA johtuen joudun kuitenkin pakastamaan kakun jotta säilyy. Voiko keitetyt pakastevadelmat pakastaa uudelleen?

    • Liisa sanoo:

      Hei! Voit hyvin pakastaa vadelmat uudelleen, kun ne on välissä kiehautettu.

  • Jenni sanoo:

    Korvasin punaherukan vadelmalla ja ai että tuli IHANAn makuista! ihan kuitenkaan koko kakkua en saanut yksin tuhottua joten MIEHENi vei osan KAKusta TYÖPAIKALleen ja lähetti sieltä terkut että tämä oli Parasta juustokakkua mitä olivat koskaan syöneet! Joten kiitos ihanasta OJHJEESTA,tätä tulee tehtyä jatkossa useamminkin

    • Liisa sanoo:

      Voi miten ihana kuulla. Vadelmasta tulee tosiaan herkullinen kakku ja kannattaa kokeilla rohkeasti myös muita marjoja. Meillä on pidetty kovasti myös kuningatar-versiosta, johon käytän 100 g mustikkaa ja 200 g vadelmaa.

  • Ronja00 sanoo:

    Oletko tehnyt tähän kakkuun koskaan kiillettä päälle? Tämän kakun olen tehnyt monta kertaa ja on vain niin ihanaa.

    • Liisa sanoo:

      Moi Ronja00! Juuri tämän kakun päälle en ole tainnut koskaan tehdä kiillettä, muiden versioiden kyllä. Kiille sopii toki tähänkin aivan loistavasti. Käytä silloin noin 3 dl makeutettua punaherukkamehua ja 3 liivatelehteä. Anna liivateseoksen jäähtyä ennen jähmettyneen kakun päälle kaatamista, jotta se ei sulata tietään pois kakun päältä.

  • Tiia sanoo:

    Hei! Ajattelin tehdä jouluksi tätä kakkua mutta niin, että tuo punaherukkatäyte olisi joku jouluinen. Olisiko sinulla mitään ideoita? Onnistuisiko punaherukka korvata jotenkin glögillä 😀

    On muuten aivan mahtava kakku, tällä ohjeella teen jatkossakin!

    • Liisa sanoo:

      Moi Tiia! Ihana että pidät kakusta. Periaatteessa glögillä maustaminen voisi toimia ihan hyvin. Siinä tapauksessa lisäisin täytteeseen punaherukan sijasta glögitiivistettä (noin 2½ dl). Tavallisella glögillä maku jää luultavasti liian miedoksi, joten suosittelen tosiaan tiivistettä. Kannattaa tarkastaa myös makeus, sillä punaherukka luo kivan kirpakan kontrastin valkosuklaalle, kun taas glögi on jo itsessään makeaa, eli sokeria kannattaa vähentää reilusti. Lisäisin glögin lisäksi täytteeseen myös hieman joulumausteita, esim. piparkakkumaustetta tai ripaus kanelia ja inkivääriä. Näin lähtisin itse kokeilemaan ja kehittelemään reseptiä, mutta varmaa toimivuutta en osaa sanoa ilman kokeilua. Jos testaat, niin tulethan kertomaan mitä pidit?

  • Tiina sanoo:

    Hei!

    Voiko mascarponea käyttää maustamattoman tuorejuuston sijaan? Mikä näiden ero on? Mascarponella saa mielestäni vähän täyteläisemmän makuisen kakun.

    • Liisa sanoo:

      Moi Tiina! Voit halutessasi käyttää kakussa myös mascaponea, tosin sen kanssa pitää olla hieman varovaisempi, mascarpone kun juoksettuu sekoitettaessa hieman helpommin. Mascarpone on rasvaisempi kuin esimerkiksi philadelphia. Myös juustojen saostaminen eroaa hieman toisistaan; mascarponea saostettaessa käytetään vain happoa (viinihappo tai sitruunahappo), kun taas useimmissa maustamattomissa käytetään happojen lisäksi stabilointiaineita. Maustamattomiin tuorejuustoihin lisätään usein myös suolaa.

    • Tiina sanoo:

      Kiitos nopeasta vastauksesta! 🙂 En tiennytkään että mascarpone käyttäytyy noin, tämä oli hyvä tieto. Kaupan hyllyiltä oli toistaiseksi kaikki philadelphiat jo loppuneet, siksi jäin miettimään voiko mascarponea käyttää sen tilalla. Tämä on yksi kakuista, jonka aion tehdä joulun herkkupöytään 🙂 en ole aiemmin kokeillut, mutta uskon tämän olevan melko hyvää!

    • Liisa sanoo:

      Ihana, että kakku pääsee joulupöytään! Oikein makeaa joulua

    • Tiina sanoo:

      Kiitos paljon, ja ihanaa joulua sinullekin! 🙂 Nyt on kakku jääkaapissa hyytymässä huomista varten!
      Täytteistä tuli täydellisen tasaisia, joten luottavaisin mielin huomenna maistellaan! 🙂 Tämä oli myös todella kiva valmistaa; helppo ja nopea!

    • Tiina sanoo:

      Hei!

      Tämä kakku tuli yhtäkkiä mieleeni, kun löysin tätä palan pakkasestani joulun jäljiltä. Halusin tulla kertomaan, kuinka mielettömän hyvää tästä kakusta tuli!! Olen tehnyt paljon marjaisia juustokakkuja, mutta vastaan ei ole vielä tullut sellaista reseptiä, jonka haluaisin tehdä uudestaan. Tätä kakkua on siis aivan pakko tehdä uudestaan, oli niin hyvää!! Ja kaurakeksit pohjassa toimi todella hyvin! Kiitos tästä reseptistä!

    • Liisa sanoo:

      Hei Tiina! Voi miten ihana kuulla. Tämä resepti on kyllä sellainen, mihin itsekin jakssan palata aina uudestaan ja uudestaan. Kiitos ihanasta palautteestasi ja oikein mukavia leivontahetkiä!

  • Lila sanoo:

    Hei!
    Haluaisin tehdä kakun ylioppilasjuhliin ja mietin voiko punaherukat korvata mustikoilla? Täytyykö tällöin tehdä jotain muutoksia marjojen määrässä tai onko mitään muuta huomioitavaa?:)

    • Liisa sanoo:

      Hei Lila! Tämän kakun voi oikein hyvin tehdä myös mustikkaisena, kakusta tulee silloin todella upean värinen. Mustikka ei ole yhtä kirpeä kuin punaherukka, joten voit vähentää hieman sokerin määrää. Kovin paljoa ei kuitenkaan sokeria kannata vähentää, sillä se tuo myös marjan makua esiin, yleensä noin ¼ dl vähennys riittää.

  • Jenni sanoo:

    Hei! Ajattelin tehdä tämän kakun mutta tuon herukkatäytteen vaihtaa vadelmatäytteeksi. Mietin,että onnistuisiko täyte jos jättää marjat pois ja vaihtaa maustamattoman tuorejuusto vadelman makuiseksi?

    • Liisa sanoo:

      Moi Jenni! Teen tätä kakkua usein vadelmilla, se on todella herkullista. Nuo maustetut tuorejuustot ovat kuitenkin niin mietoja, että käyttämällä pelkkää vadelmatuorejuustoa kakkuun ei tule raikasta ja ihanaa vadelman makua. Myös koostumus muuttuu, joten 4 liivatetta ei kannata silloin tuohon vadelmaosioon käyttää.

  • Ida sanoo:

    Moikka!

    Hieman on kammo ja pelotus käyttää liivatetta kokkareiden takia, oletko kokeillut agar agaria tässä? osaatko sanoa voiko korvata sillä millä suhteella?

    Mutta tässä siis olen tekemässä karviaisista tämmöisen kakkuversion, karviaiset taitaa olla hieman happamampia kuin herukat, nestemäärä marjassa aika sama. tiputtaisin itse karviaisten määrää hieman? ja kannattaisi varmaan keittää kasaan/paseerata?

    • Liisa sanoo:

      Hei Ida! Liivatteita ei kannata kyllä missään nimessä pelätä, kokkaroitumiselle on yleensä syynsä ja se on ihan hyvin vältettävissä. Eli jos käytät esimerkiksi jäisiä marjoja ja lisäät liuotetut liivatteet liian kylmään seokseen, liivate jähmettyy äkisti ja kokkaroituu. Liuottamiseen kannattaa käyttää tarpeeksi nestettä ja liivatteet tulee antaa pehmetä kylmässä vedessä ennen liuotusta. Liivate kaadetaan mousseen nauhamaisena samalla sekoittaen. Tällöin ongelmia ei pitäisi olla.

      Jos kuitenkin haluat korvata liivatteen agar agarilla (jota pidän kyllä epävakaampana vaihtoehtona), korvaa liivate samalla määrällä agar agar-jauhetta (hiutaleita tarvitset huomattavasti enemmän). Käyttämäni liivatelehdet painavat hieman alle 2 g/kpl, joten voit laskea jauheen määrän sen mukaan.

      Tehdessäsi kakun karviaisista marjat kannattaa kiehauttaa kunnolla pehmeiksi, sillä niissä on kova kuori. Paseeraamalla pääset tosiaan eroon kuorista ja siemenistä. En itse juuri vähentäisi tuota määrää, koska karviaisista jää siivilään hieman enemmän kuin herukoista. Voit myös lisätä ensin soseesta osan ja lisätä tarvittaessa loputkin.

      Iloisia leivontahetkiä!

    • Ida sanoo:

      Moi!

      Lämmin kiitos vastauksestasi, kiehautin tosiaankin nyt marjat ja paseerasin ne, todella nätin mutta melko juoksevan soseen sain aikaiseksi. lisää liivatetta vai vähemmän marjasosetta? tarkoitus saada kakkuun vai vienon karviaisen maun koska laitan vaniljatankoa siihen myös.

    • Liisa sanoo:

      Tuo kiehautettu ja paseerattu sose on aika juoksevaa, se ei haittaa. Maun kannalta voit ensin lisätä sosetta vähän vähemmän, mutta vaikka lisäisit kaikki, en usko kakun tarvitsevan lisää liivatetta. Tuo vaniljatanko on varmasti herkullinen lisä!

  • Soili sanoo:

    Jos laittaisin pieniin silikoonovuokiin tämän ja tekisin pikkukakkuja,ni voiko pakastaa ja viikon kuluttua ottaa ja sulattaa jääkaapissa.? Mitenkähän irtoaa silikoonivuuista ?

    • Liisa sanoo:

      Hei Soili! Voit hyvin pakastaa, mutta kakut kannattaa irrottaa jäisinä silikonivuoista. Silloin ne irtoavat hyvin, sulaneina niitä ei tahdo saada ehjänä irti.

  • Emma-Liisa sanoo:

    Hei voisko tuohon mitenkää laittaa tuoretta minttua sekaan? Tai miten se pitäis käsitellä et sulautuu joukkoon

    • Liisa sanoo:

      Hei Emma-Liisa! Minttu voi hyvinkin antaa kivaa makuvivahdetta kakkuun. Varsinaiset mintun lehdet kakun seassa jäävät kuitenkin luultavasti ikäviksi sattumiksi. Helpoin tapa saada mukavaa mintun makua kakkuun on luultavasti mitata käytettävä kerma ja kourallinen mintunlehtiä kattilaan ja lämmittämällä sitä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lämmityksen jälkeen kerma pitää jäähdyttää jääkaappikylmäksi (esim. jääkaapissa yön yli). Kylmästä kermasta poistetaan mintunlehdet, jotka ovat antaneet makunsa kermaan, jonka jälkeen kerma käytetään reseptissä tavalliseen tapaan.

  • amanda sanoo:

    voiko kakun päälle tehdä valkosuklaasta marmorin? tarvitseeko siihen voita tai hyydykesokeria yms. ?

    • Liisa sanoo:

      Moi Amanda! Mitä tarkoitat marmorilla? Voisiko kyseessä olla drip-cake tyylinen valuma tai mirror glaze-kiille? Voit tehdä kakkuun kumman vain. Jos haluat tehdä valuvan kuorrutteen lisää suklaaseen hieman voita esim. noin 30g voita / 100g suklaata, se tekee kuorrutteesta helpommin leikattavan ja tasaisemmin jähmettyvän. Sulata voi ja suklaa ja kaada kylmän kakun päälle kun seoksen lämpötila on noin 31 °C. Erilaisia mirror glazen ohjeita on paljon, kannattaa hakea ihan googlella, omani kirjana blogiin jossain vaiheessa.

  • Johku sanoo:

    Kuinka monelle tästä kakusta riittää? Meillä tulossa juhliin 15-20 henkilöä niin mietin riittääkö perusohje vai pitääkö tehdä 1,5 kertaisena?

    • Liisa sanoo:

      Moi Johku! Kakusta riittää noin 12–15 hengelle, riittävyyteen vaikuttaa toki myös syöjien innokkuus ja muiden tarjoilujen määrä. Jos vieraita on yli tuon 15 tekisin kakun 1,5 kertaisena, silloin sopiva vuoan koko on noin 28 cm.

  • Maria sanoo:

    Hei, ihanan näköinen kakku. Voiko sen tehdä etukäteen ja pakastaa odottamaan juhlia siis vain pari päivää ois pakkasessa.

    • Liisa sanoo:

      Hei Maria! Voit hyvin tehdä kakun pakastimeen. Muista kuitenkin sulattaa se hitaasti, eli ota kakku jo edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan. Kakun voi hyvin myös tehdä pari päivää ennen tarjoilua ja säilyttää jääkapissa, eli jos juhlat on lauantaina ja teet kakun torstaina se säilyy oikein hyvin jääkaapissakin.

  • Erika sanoo:

    moi! kakku on todella kauniin näköinen! aattelin tehdä äitienpäiväksi vadelmaversiona. tämä kommentti pomppasi silmiin, kun itsellänikin on vaan 26cm vuoka:

    ”6 cm:n korkuinen 20 cm:n vuoka on tilavuudeltaan 1,9 litraa ja samankorkuinen 26 cm:n vuoka 3,2 litraa. Kakku kannattaisi siis tehdä 1,5 kertaisena. voisit vielä vaihtaa ohjeessa käytetyn kuohukerman vispikermaan, jolloin kakusta tulee vielä hieman korkeampi ja sen pitäisi ylettää hyvin vuoan yläreunaan asti.”

    eli siis mitä tulee minkäkin verran kun kakun tekee 1,5 kertaisena? autathan tyhmää!

    • Liisa sanoo:

      Moi Erika! Olen todella pahoillani, etten ehtinyt vastata ennen äitienpäivää. 1,5 kertaisena tekeminen tarkoittaa, että kerrot kaikki aineet 1.5:llä. Näin ollen
      Valkosuklaatäyte
      4½ liivatelehteä
      3/4 tlk (187 g) maitorahkaa
      300g maustamatonta tuorejuustoa
      1.5 dl sokeria (riittää kun käytät 1 dl)
      3 rkl kiehuvaa vettä
      300 g valkosuklaata
      3 dl kuohukermaa

      Punaherukkatäyte
      450 g punaherukoita
      1½ dl sokeria
      6 liivatelehteä
      3 dl kuohukermaa
      3/4 tlk (187 g ) maitorahkaa
      300 g maustamatonta tuorejuustoa

  • Kati sanoo:

    Moikka! Kiva resepti, jota mielelläni testaan. Kysyisin vaan, että miten paljon pitäs tehä täytettä kun aion tehdä piilokakun. Ajattelin laittaa vadelma osuuden ”piiloon” 20cm vuuan kokoisena ja valkosuklaan ympärille 26cm.

    • Liisa sanoo:

      Heippa Kati! Tuohon 26 cm:n vuokaan massa menisi hyvin 1,5-kertaisena, joten tekisin ehkä vadelmamassan 1- kertaisena ja valkosuklaan 2-kertaisena. Jos teet molemmat täyttee 1,5-kertaisena, on vaarana, että sydän on niin korkea ettei valkosuklaamassa ylety sen päälle. Jotta kakusta ei tulisi liian makea, vähentäisin ehkä vähän sokeria vadelmatäytteestä.

  • Tiina sanoo:

    Heips! Haluaisin kovasti tehdä kakun synttärijuhliin, vaikuttaa niin ihanalta. 🙂 Oliko vuokasi kuinka korkea? Huomasin vain halkaisija-mitan. Itselläni olisi 10 cm korkea vuoka, halkaisija muistaakseni 26 ja mietin jos tuplaisin täytteen määrät. Tulisikohan silloin passeli?:)

    • Liisa sanoo:

      Moi Tiina! Käyttämäni vuoka on noin 6 cm korkea, jolloin massan tilavuus on suunnilleen 1,9 litraa. Vuokasi on todella korkea, joten kaksinkertaisena ohje mahtuu vielä hyvin ja saat kakusta näyttävän.

  • Minttu sanoo:

    Mielenkiintoinen ohje. Täytyy kokeilla. Voiko rahan korvata ranskankermaa?

    • Liisa sanoo:

      Moi Minttu. Halutessasi voit korvata rahkan ranskankermalla, mutta se tekee tietenkin moussesta rasvaisemman. Käytän kakkuun yleensä 0-5 % rahkaa ja ranskankermassa rasvaa voi olla jopa 28 %. Ero on siis aika suuri, mutta jos hieman rasvaisempi suutuntuma ei haittaa, niin hyvin voit korvata. Aika pieni määrähän moussesta on rahkaa, joten ero ei ole lopputuloksessa kovin huomattava.

  • Helmi sanoo:

    Moi! Ajattelin tehdä jouluksi tämän kakun. Haluaisin laittaa päälle tummasuklaaganachen, mutta mahtaako tulla kuinka överimakea? 😀 Kuinka makea herukkatäyte on?

    • Liisa sanoo:

      Hei Helmi! En usko tummasta suklaasta tehdyn ganachen tekevän kakusta liian makeaa. Tuo herukkatäyte on aika kirpeä ja voit vähentää valkosuklaatäytteestä vielä halutessasi ½ dl sokeria.

  • Iida sanoo:

    Hei!

    Ihana ohje! Ajattelin tehdä vadelmaversion kakusta tyttäreni nimiäisiin. Minulla on 26 cm irtopohjavuoka. Kuinkakohan paljon isommalla ohjeella kakku kannattaisi tehdä jotta lopputulos olisi yhtä muhkea?

    • Liisa sanoo:

      Moi Iida ja paljon onnea nimiäisten johdosta! 6 cm:n korkuinen 20 cm:n vuoka on tilavuudeltaan 1,9 litraa ja samankorkuinen 26 cm:n vuoka 3,2 litraa. Kakku kannattaisi siis tehdä 1,5 kertaisena. voisit vielä vaihtaa ohjeessa käytetyn kuohukerman vispikermaan, jolloin kakusta tulee vielä hieman korkeampi ja sen pitäisi ylettää hyvin vuoan yläreunaan asti.

  • V.N sanoo:

    Hei! Olen tehnyt tämän kakun useammankin kerran ja on kyllä ihanaa. Voisiko tästä tehdä tyrnimarjaversion. Olen vasta 12-vuotias niin en nyt kauheasti osaa näitä. Netistä kyllä löytyy ohjeita vaikka kuinka paljon, mutta melkein kaikissa on joko tyrnihilloa tai -mehua.

    • Liisa sanoo:

      Hei V.N. Aivan ihana, että pidät kakusta! Ja olet kyllä todella taitava 12-vuotias, kun näin monivaiheista kakkua olet leiponut jo usemmankin kerran. Tyrniversio kuulostaa hienolta ja innostuinkin ideasta heti niin paljon, että päätin kokeilla. Kävin juuri viime viikolla poimimassa ystäväni pihasta tyrni-marjoja, joten aineksetkin oli valmiina. Tyrni on niin voimakas marja, ettei sitä ihan suoraan kannata korvata punaherukan määrällä, tein siis pieniä muutoksia ja laitan ohjeen blogiin parin päivän sisällä.

  • Lotta sanoo:

    Hei,

    Onnistuukohan tää tehdä mansikoilla? Osaatko kertoa miten sitten pitäisi tehdä? 🙂

    • Liisa sanoo:

      Moi Lotta! Kakku on ihana myös mansikoilla. Silloin ei kuitenkaan kannata korvata marjoja suoraan mansikoilla, sillä ne sisältävät nestettä suhteessa enemmän herukoihin. 300 grammalla mansikoita ei mielestäni saa riittävästi makua ja suurempi määrä vetistää kakun. Mansikoita kannattaa siis keittää hieman kasaan, ennen kuin lisää ne mousseen. Ohje sopiviin suhteisiin löytyykin täältä

  • Katriina sanoo:

    Hei
    Pitääkö myös keitetyille vadelmille tehdä tuo siivilän läpi survominen?

    • Liisa sanoo:

      Moi Katriina! Kyllä pitää tehdä myös keitetyille vadelmille. Vadelman siemenet ovat niin kovia, että ne tuntuvat ikäviltä pehmeän moussen seassa. Siivilän läpi paseeraamalla saat myös kaikki hedelmälihan irti siemenistä.

  • Roosamaria sanoo:

    Heip! Tätä aattelin tehä äitienpäiväkakuksi. En huomannut että tämä oli tehty 20cm vuokaan, itselläni kun on vain 24sia. Mutta ostin aineksia onneksi varuilta enemmän..niin saisin siis tehtyä nuiden lisäksi yhden kerroksen esim mustaherukkatäytten. Mitä luulet tuleeko kakusta silloin myös hieno korkea ja hyvänmakuinen?:)

    • Liisa sanoo:

      Moi Roosamaria! Ideasi kuulostaa aivan ihanalta, lisäkerros tekee kakusta varmasti näyttävän ja maut sopivat myös kivasti yhteen. Kakusta saa kyllä tällä ohjeella 24 cm:n vuokaankin ihan näyttävän, 20 cm:n vuoka on nimittäin aivan piripintaan täynnä. Toivottavasti onnistuit kakussasi, pahoittelen etten ollut blogin äärellä vastaamassa aiemmin kysymykseesi.

  • S-K sanoo:

    Huikean hyvä resepti, kiitos tästä! Todella vahvat maut, ja hyvä makeus/kirpeystasapaino. Tein boysemarja-mustaherukkaversiona veljen synttäreille ja tykättiin paljon. Ja kakku hyytyi nopeasti, jo 3h jäljeen oli syötävissä – juuri sopiva määrä liivatetta siis.

    • Liisa sanoo:

      Heippa S-K. Ihan manhtavaa kuulla ja tuo boysenmarja-mustaherukkayhdistelmä kuulostaa aivan ihanalta!

  • Putte sanoo:

    Ajattelin tehdä tämän kakun vadelmaversion synttärikakukseni ja jäin miettimään, että kiehautetaanko marjat ja sokeri vedessä vai kuinka? Jos laitan vadelmia, niin onko tuo 1 dl sokeria sopiva määrä vai onko se jo liikaa? En haluaisi marjakerroksesta ylimakeaa.
    Ehkä vähän hölmöjäkin kysymyksiä, mutta en ole marjasoseita ennen kyhännyt ja haluan tarjota onnistunutta kakkua vierailleni! 🙂
    Innolla odotan lopputulosta, vaikuttaa ihanalta!

    • Liisa sanoo:

      Heippa Putte! Marjoihin ei tarvitse lisätä nestettä, se laimentaisi makua turhaan. Marjoista irtoaa nestettä, kun lämmität niitä ensin hieman matalammalla lämmöllä. Voit nostaa lämpöä, kun nestettä on irronnut. Jos käytät ulkomaisia pakastemarjoja, muista kiehauttaa seosta 3 minuuttia. 1 dl sokeria on mielestäni ollut vadelmienkin kanssa hyvä määrä, varsinkin jos käytät pakastevadelmia, sokeri kun pilkkoontuu vähitellen marjojen soluhengityksen vuoksi. Valkosuklaakerroksesta voit sen sijaan vähentää sokeria vaikka 1/2 dl, se tasapainottaa makua, kun marjakerros ei ole kuitenkaan ihan niin kirpeä, kuin punaherukasta tehty. Toivottavasti pidät kakusta. Eikä ollut muuten yhtään hölmöjä kysymyksiä 😀

  • Saija sanoo:

    Mulla ois pakastin täynnä puolukoita.. Mahtaisikohan sopia herukoiden tilalle? 🙂

    • Liisa sanoo:

      Varmasti hyvää. Voi tosin olla, että hieman pienempikin määrä puolukkaa riittää.

  • Anni sanoo:

    Moi. Olen tekemässä siskoni valmistujaisiin lauantaiksi kakkua, suunnitelmissa oli juuri nämä maut.
    Mutta mietin onko mahdollista tehdä tällä ohjeella sellaista spiraalimallia? Eli niitä mitä nyt on alkanut putkahtelemaan joka blogiin ja Kinuskikissan sivuiltakin löytyy useampi versio…

    • Liisa sanoo:

      Heippa Anni! Tarkoitat varmasti seeprakakkua, jossa kahta massaa kaadetaan vuorotellen keskelle vuokaa? Valitettavasti tämä resepti ei sovellu seeprakakuksi, sillä mousse on liian ilmavaa. Seeprakakkua varten moussen pitää olla kaatovaiheessa aika juoksevaa, jotta se levittyy kunnolla.

  • Sanna sanoo:

    Jos tästä juustokakusta pitäisi riittää n.30 hengelle, minkä kokoiseen vuokaan tekisit ja millä suhteella tuohon ohjeeseen verrattuna?

    • Liisa sanoo:

      Heippa Sanna! Jo kaksinkertainen ohje voi riittää kolmellekymmenelle. Tietenkin riippuen muista tarjottavista ja syöjien innokkuudesta. Kaksinkertainen ohje riittää 30 cm:n vuokaan. Kolminkertaisena taisin tehdä täyteen mittaan venytettyyn kakkurenkaaseen, joka on noin 36 cm halkaisijaltaan. Silloin syötävää onkin jo todella reilusti. Teen usein kolminkertaisen annoksen kahteen vuokaan, jolloin vuokien koko on ollut noin 24-26 cm.

  • J3nn1 sanoo:

    Hei! Onko yksi maitorahkatölkki 200 g vai jotain muuta? 🙂

    • Liisa sanoo:

      Hei J3nn1! Rahkatölkki on 250 g, pahoittelen ettei ohjeessa lukenut grammamäärää, korjaan asian.

  • Piijushka sanoo:

    Hei!
    Miltähän mahtaisi maistua mansikkaisena versiona? Tai raparperista? Tuleviin rippijuhliin tämä olisi mitä ihanin kakku, haluaisin käyttää nyt alkukesästä saatavia marjoja.
    Ihan uusi tuttavuus nämä sivusi – minkä löydön teinkään 🙂

    • Liisa sanoo:

      Heippa Piijushka! Kiva, että löysit blogiini. Kakku on mansikkaisena todella herkullinen. Tässä linkki ohjeeseen, joka on tehty suurempaan vuokaan. Tässä myös ohje raparperimousseen, josta olen tykännyt kovasti. Sekä raparperi, että mansikka kannattaa kiehauttaa, koska ne sisältävät paljon nestettä. Saat voimakkaan maun ja kakusta ei tule vetinen. Raparperi keittämättömänä saattaa myös heikentää liivatteen toimintaa. Kokeile rohkeasti, tähän kyseiseen kakkuun en ole vielä raparperia testannut, mutta ainakin se sopii valkosuklaan kanssa mainiosti yhteen. Tulethan kertomaan miten onnistuit, jos teet kakkua 😀

  • Anni sanoo:

    Moi! Tein tyttäreni ristiäisiin tätä. Tuli todella maukasta ja koostumukseltaan pehmoista. Kovasti vieraat kehuivat. Kiitos ohjeesta!:)

    • Liisa sanoo:

      Voi miten ihana kuulla! Tämä on kyllä ehdottomasti omiinkin suosikkeihin kuuluva.

  • Hanna sanoo:

    Hei,

    jos käyttää kokonaisten punaherukoiden tilalla mehua niin onnistuukohan kakku?
    Mikähän määrä olisi sopiva? Liivatetta varmaan täytyisi myös lisätä?

    • Liisa sanoo:

      Heippa Hanna! Tuo punaherukka on todella nestemäistä paseerauksen jälkeen eli mehun käyttö sinänsä ei ole ongelma. Sopiva määrä olisi luultavasti noin 2 dl, silloin ei vielä liivatetta tarvitse lisätä. Jos mehu on vahvaa tiivistettä, tuo 2 dl riittää varmasti maustamaan taikinan. Suurempi määrä muuttaa kakun rakennetta ja se menettää kermaisuutensa, eli laihempaa mehua kannattaa ehkä keittää mieluummin kokoon, kuin lisätä sen määrää.

  • Taru sanoo:

    Todella pehmoisen ja herkullisen näköinen 🙂 ja ihanan värinen!
    Mulla on pyörinyt jo pidempään päässä juustokakku punaherukasta ja tämä näyttää kyllä lupaavalta ;D

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Taru! Väriyhdistelmä on tosiaan ihanan tyttömäisen hempeä. Tätä syötiin tytön yksivuotissynttäreilläkin ja sopi kauniisti pöytään.

  • Kakkumonsteri sanoo:

    Kauniita nämä sinun juustokakut =) Niin kuin eilen nähtiinkin 😉
    Paula

    • Liisa sanoo:

      Ihanaa, kiitos Paula! Nyt täytyy sitten vaan panostaa siihen viimeistelyyn ;D

Samankaltaisia kirjoituksia