Mehevä suklaakakku

Mehevä suklaakakku

26. 02. 2020
Täydellisen mehevä pohja ja tuhdin suklainen kuorrute tekevät tästä kakusta jokaisen suklaanystävän unelman. Herkullinen kakku sopii myös pakastettavaksi.

Täydellinen suklaakakku on mielestäni herkullisen mehevä ja TODELLA suklainen. Erilaiset mousset ja vaahdot ovat aivan ihania kakun täytteitä ja ne soveltuvat loistavasti yhteen suklaisen pohjan kanssa, mutta jos mieli tekee oikeasti suklaakakkua, valitsen kakun joka on käytännössä suklaata suklaalla. Tämä kakku on juuri sellainen.

Vaikka kakku on gluteeniton (älkää säikähtäkö) se on todella mehevä ja herkullinen. Pohjan jogurtti ja kahvi auttavat pitämään pohjan herkullisena. Varo kuitenkin ylipaistoa, ettei pohja kuivu. Pohjien jäähdyttäminen kannattaa tehdä vielä kuvun alla, jotta niistä jäähtyessään irtoava höyry imeytyy takaisin pohjiin ja pitää ne mehevinä.

Kuorrute onkin sitten silkkaa suklaata, jolle muscovadosokeri tuo lisää syvyyttä. Anna kuorrutteen jäähtyä niin, että koostumus on oikeasti levittyvää. Mikään ei ole surullisempaa, kuin vaivalla tehty kakku ja sen päälle kiirehditty kuorrute, joka osittain valuu kakun päältä pois.  Ja jos säilytät kakkua jääkaapissa ennen tarjoilua, anna sen lämmetä huoneenlämpöön ennen nauttimista, maut tulevat ehdottomasti paremmin esiin huoneenlämpöisessä kakussa.

Suklaakakku
mehevä suklaakakku

Mehevä gluteeniton suklaakakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso G

Ainesosat

Pohja

  • 75 g voita
  • 2½ dl riisijauhoja
  • 1½ dl kaakaojauhetta
  • ½ dl maissitärkkelystä
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1½ tl soodaa
  • 3½ dl sokeria
  • 2 munaa
  • 2½ dl jogurttia
  • 1¼ dl erittäin vahvaa kahvia

Täyte ja kuorrute

  • 1¼ dl vettä
  • ½ dl muscovadosokeria
  • 175 g voita
  • 300 g tummaa suklaata

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 175 °C:seen. Pingota leivinpaperi kahteen irtopohjavuokaan (halk. noin 15 cm). Vuoraa myös vuokien reunat leivinpaperilla.

Sulata voi ja jätä odottamaan. Siivilöi kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää voi, munat, jogurtti ja kahvi ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina vuokiin ja paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna pohjien jäähtyä hetki vuoissaan ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään täysin. 

Leikkaa jäähtyneiden pohjien epätasainen pinta pois ja halkaise pohjat kahteen osaan.

Täyte ja kuorrute

Mittaa kuorrutetta varten vesi, sokeri ja voi kattilaan ja kuumenna, kunnes seos kiehahtaa. Kaada seos hienonnetun suklaan päälle ja sekoita tasaiseksi. Laita seos jääkaappiin ja jäähdytä välillä sekoitellen. Kun kuorrute on sopivan paksua levitettäväksi, aseta ensimmäinen pohja tarjoilualustalle. Levitä pieni osa kuorrutteesta ensimmäisen pohjan päälle. Nosta päälle toinen pohja ja toista sama vielä kaksi kertaa. Kuorruta koko kakku lopulla kuorrutteella.

Resepti ja kuvani julkaistu aiemmin Gluteeniton leivonta 1/2019 -lehdessä.

Kategoriat

Täytekakut

Avainsanat

kahvi suklaa

Kommentit(14)

  
  • Terhi sanoo:

    Voisiko tämän pakastaa juhlia ajatellen?

    • Tämä kakku sopii oikein hyvin pakastamiseen. Muista vain suojata hyvin vierailta hajuilta, ettei kakku ime niitä itseensä pakastimessa. Hidas sulatus on aina paras, eli sulata mieluiten jääkaapissa yön yli. Varo ettei sulatusvaiheessa kakun päälle pääse tiivistymään kosteutta, se näkyy kuorrutteessa kurjina harmaina pilkkuina.

  • Matilda sanoo:

    Hei!

    Täytyykö tämä olla tehtynä kahteen pienempään vuokaan, vai onnistuuko hyvin yhdessä vuoassa?

    • Hei Matilda! Suosittelen tällaisissa paksummissa pohjissa kahden vuoan käyttöä, koska muuten pohja kuivuu reunoilta ennenkuin keskusta on kypsä. Jos haluat paistaa pohjan kerralla, kannattaa tehdä matalampi kakku. Silloin voit paistaa pohjan kerralla suuremmassa vuoassa. Täytevälejä tulee tällöin vähemmän.

  • Sanna sanoo:

    Voiko tätä kuorrutetta pursottaa?

  • Piia sanoo:

    Hei
    Uskallanko lähteä testaamaan niin, että vaihdan jogurtin ja voin tilalle maidottomat versiot? Ajattelin suklaata rakastavalle teinille kokeilla tuota rippijuhlakakuksi ja jos maidoton versio onnistuisi, ei tarvitsisi tehdä vieraita varten montaa eri kakkua. Onko jotain, mitä pitää huomioida, jos kakun pakastaa?

    • Hei Piia! Voit oikein hyvin vaihtaa tilalle maidottomat versiot, niitä on nykyään niin paljon ja hyvin samankaltaisia tuotteita, että niillä korvaaminen onnistuu usein oikein hyvin. Maidottomat tuotteet ovat usein hieman pehmeämpiä, joten voi olla, että kuorrutteen jäähdytys kestää hieman pidempään, mutta lopputuloksen pitäisi silti olla hyvä. Kakku kannattaa ottaa sulamaan jääkaappiin esim. kuvun alle jo tarjoilua edeltävänä päivänä ja antaa sen sulaa rauhassa, silloin se säilyy mehevämpänä kuin nopealla sulatuksella. Tarkkaile kuitenkin, ettei kuvun kanteen tiivisty nestettä, sillä kakun päälle putoavat nestepisarat tekevät kuorrutteeseen ikäviä harmaita jälkiä.

  • Nimetön sanoo:

    Voiko riisijauhot korvata gluteenittomilla jauhoilla?

    • Hei! Tarkoitatkohan gluteenittomalla jauhoilla jauhoseosta? Voit korvata riisijauhon jauhoseoksella. Huomioi kuitenkin, että eri jauhoseosten nesteen sitomiskyky ja koostumus vaihtelevat jonkin verran, joten pieniä eroja pohjan koostumukseen saattaa tulla.

  • Kotileipuri sanoo:

    Hei!

    Minua kiinnostaisi, oletko tehnyt tuon valokuvassa olevan kakun kaksinkertaisella ohjeella, sillä valokuvassa kakussa näyttää olevan 4 kerrosta kahden sijaan.

    • Hei! Kiitos kommentistasi. Ohje ei ole kaksinkertainen, vaan pohjat leikataan kahteen osaan, kuten tuossa pohjan ohjeen viimeisessä lauseessa mainitaan. Sen sijaan kokoamisvaiheen ohjeessa oli pientä epäselvyyttä, korjasin sen nyt selkeämmäksi.

  • tansku sanoo:

    Vitsi mikä kakku! Lähtee kyllä kokeiluun.

    Pystyisitkö lisätä blogisi blogit.fi sivustolle? Helpottaisi seuraamista 🙂

Samankaltaisia kirjoituksia